Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Σαν σήμερα Κολοκοτρώνης και Πετρόμπεης απελευθερώνουν την Καλαμάτα


Σαν σήμερα Κολοκοτρώνης και Πετρόμπεης απελευθερώνουν την Καλαμάτα

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής πολλών άλλων αγωνιστών, απελευθέρωσαν την Καλαμάτα και κήρυξαν την επανάσταση στον ναό των Αγίων Αποστόλων.

Επαναστατικός αναβρασμός επικρατούσε στη Μάνη τον Μάρτιο του 1821. Οι αρχηγοί Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης ξεκινούν από την Καρδαμύλη με 2000 αγωνιστές. Ο αγάς της Καλαμάτας Ιμβραήμ Αρναούτογλου δεν είχε δώσει βάση στις φήμες που ακούγονταν για την επικείμενη Επανάσταση.

Οι Μανιάτες φθάνουν έξω από την Καλαμάτα στις 22 Μαρτίου και καταλαμβάνουν τους γύρω λόφους. Τότε μόνο ο αγάς της πόλης κατανοεί τι συμβαίνει. Είναι αργά για να διαφύγει στην Τριπολιτσά, καθώς η Καλαμάτα είναι ολόγυρα αποκλεισμένη και αποφασίζει να αντιτάξει άμυνα με τους Τούρκους της πόλης. Όταν το πρωί της 23ης Μαρτίου 1821 οι επαναστάτες εισέρχονται στην Καλαμάτα, ο Ηλίας Μαυρομιχάλης ζητά από τον Αρναούτογλου να παραδοθεί, τονίζοντάς του το μάταιο της προσπάθειάς του.
Πράγματι, ο αγάς παραδίδει στους επαναστάτες με πρωτόκολλο την πόλη και τον τουρκικό οπλισμό. Το μεσημέρι, μπροστά από την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων και μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, οι ιερείς ευλογούν τις σημαίες και ορκίζουν τους αγωνιστές.

http://greekpress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου