Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Κανονικά συνεχίζεται η καταστροφή στις Σκουριές (εικόνες - βίντεο)

Τη δημιουργία τετελεσμένων προσπαθεί να δημιουργήσει η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, όπου πυρετωδώς δουλεύουν άνθρωποι και μηχανήματα δημιουργώντας μια καταστροφή που πολύ σύντομα θα είναι μη αναστρέψιμη. Ειδικά από την ώρα που προκηρύχτηκαν οι εθνικές εκλογές και διαφαινόταν η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, στο εργοτάξιο οι εργασίες εξελίσσονται ασταμάτητα μεταβάλλοντας το τοπίο ραγδαία από μέρα σε μέρα.

αναδημοσίευση από το blog της Νέλλης Ψαρρού

Στις φωτογραφίες βλέπουμε την κατάσταση στο βουνό όπως έχει διαμορφωθει σήμερα: το εργοστάσιο εμπλουτισμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι υπόγειες στοές σκάβονται και έχουν προχωρήσει περίπου σε ένα χιλιόμετρο βάθος, ενώ το open pit (ανοιχτό όρυγμα) έχει σκαφτεί περιμετρικά σε διάμετρο 700 μέτρων, και σε βάθος 40 μέτρων. Με τον ρυθμό που γίνονται οι εργασίες, είναι ζήτημα ημερών να φανεί το μετάλλευμα.





Όπως μας είπαν κάτοικοι από τη Μεγάλη Παναγιά, όταν συμβεί αυτό (όταν δηλαδή σκαφτούν λίγα ακόμη μέτρα χώματος), θα παρακαλάνε να μην βρέξει καθώς οι απορροές της βροχής θα παρασέρνουν εκτός από αδρανή υλικά και βαρέα μέταλλα κατευθείαν στον υδροφόρο οριζοντα, υπόγειο και επιφανειακό. Ήδη, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν δείξει επιβάρρυνση των νερών με βαρέα μέταλλα που ξεπερνά εώς και 200.000% σε συγκεκριμένα μέταλλα τα επιτρεπόμενα όρια. Και όλα αυτα με μετρήσεις που έγιναν το 2013-14!


Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει ξεκινήσει έναν έντονο επικοινωνιακό πόλεμο, τόσο πανελλαδικώς μέσα από τα κανάλια (που λειτουργούν χωρίς άδειες αλλά μιλούν για νομιμότητα), όσο και τοπικά στα χωριά της περιοχής. Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενούς της εναντίον των αντιδρώντων ακόμη και με ενέργειες που εύκολα μπορεί να δυναμιτίσουν ακρότητες και συγκρούςεις μεταξύ των κατοίκων, όπως είναι οι δήθεν απεργίες και οι αντισυγκεντρώσεις στα σημεία που καλούν σε πορεία τα συντονιστικά αγώνα ενάντια στην εξόρυξη.


Σχετικά με τις ανακληθείσες άδειες και το σταμάτημα των εργασιών, αυτές αφορούν μόνο την υλοτόμηση 300 στρεμμάτων στον Λάκο Καρατζά, όπου προβλέπεται να γίνει το φράγμα για την απόθεση των λυμμάτων από την επεξεργασία του μεταλλεύματος, και όχι τις άλλες εργασίες που συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα, φημολογείται στην περιοχή ότι η υλοτόμηση δεν έχει σταματήσει, παρά την ανάκληση των αδειών, φήμη που δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε καθώς η πρόσβαση στο σημείο υλοτόμησης έχει αποκλειστεί λόγω των εργασιών και της λάσπης που έχει κάνει τον δημόσιο δασικό δρόμο απροσπέλαστο. Κάτοικος που έχει το σπίτι και το κτήμα του με δέντρα και μελίσσια δίπλα στο σημείο αυτό, εδώ και τέσσερις μήνες δεν μπορεί να πλησιάσει: πρόκειται για τον πρώτο εσωτερικό μετανάστη της περιοχης, που έχει αναγκαστικά μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη!



Στο παρακάτω βίντεο, που "τραβήχτηκε" πριν δύο περίπου εβδομάδες, βλέπει κανείς τους ρυθμούς των εργασιών και ακούει τον θόρυβο που δημιουργείται στο άλλοτε απροσπέλαστο αρχέγονο δάσος. Άγρια ζώα της περιοχής αυτής (π.χ. αγριογούρουνα) έχουν ήδη κατέβει σε χαμηλότερα σημεία όπου, όντας πιο ευάλωτα μακριά από το πυκνό δάσος, κινδυνεύουν πλέον έντονα από το κυνήγι κ.ά.


Μπορεί κανείς να συγκρίνει την περιοχή πώς ήταν τον Νοέμβιο του 2013, όταν κάναμε εκεί τις λήψεις για το ντοκιμαντέρ Σταγώνες και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες ένα χρόνο πριν, με τη σημερινή κατάσταση στο βουνό (βλ. 21:00-35:25, 1:09:29-1:20:00). Στις Σταγώνες, ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας-ορυκτολογίας Σαράντης Δημητριάδης αναφέρει χαρακτηριστικά αυτό που γνωρίζει καλά και η εταιρεία: όταν η καταστροφή έχει προχωρήσει σημαντικά, οι άνθρωποι αποθαρρύνονται να συνεχίσουν έναν αγώνα ενάντια σε τετελεσμένα γεγονότα (βλ.1:18:36).



Όσο δεν αναγνωρίζεται επισήμως η παρανομία της εξόρυξης, τόσο μένουν μετέωροι οι 350 περίπου διωκόμενοι της περιοχής, που αντιμετωπίζουν από σωρεία πλημμελημάτων μέχρι κακουργηματικές πράξεις για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας. Η ουσιαστική απαλλαγή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αυτή απόφαση, που αποτελει όχι μόνο προεκλογική δέσμευση αλλά και ιδρυτική συνεδριακή θέση του Συριζα.

Για όλους αυτούς, και πολλούς άλλους λόγους, καλείται μεγάλη πορεία αγώνα και στήριξης ενάντια στην εξόρυξη για τις 28 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, και στις 5 Απριλίου στις Σκουριές. Η κυβέρνηση κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητές της - προέχει η διαπραγμάτευση, και το μπλοκάρισμα της επένδυσης θα δημιουργούσε πρόβλημα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους... "θεσμούς" ότι δεν θα θιχτούν οι επενδύσεις. Επίσης στην κυβέρνηση το βασικό επιχείρημα είναι αυτό της "συνέχειας του κράτους", ξεχνώντας ίσως πως ως αντιπολίτευση κατέκρινε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος, άρα και για διάρρηξη της νομιμότητας και της όποιας συνέχειας του ελληνικού κράτους. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη, μετά την περίοδο "ανοχής" στη νέα κυβέρνηση, η δυναμική πίεση από μεριά του κινήματος.


Σε αυτές τις δύο καθοριστικές χρονικά πορείες, είναι σημαντική η παρουσία, στήριξη και αλληλεγγύη όλων. Η συναυλία ενάντια στην εξόρυξη που έγινε τον Σεπτέμβρη στην Ιερισσό είχε 10.000 άτομα. Στις δύο αυτές πορείες πρέπει να είναι τουλάχιστον άλλοι τόσοι: είναι ηθική υποχρέωση όσων πήγαν στο γλέντι της αλληλεγγύης να παραβρεθούν και στον πραγματικά δύσκολο και κρίσιμο αγώνα που καλείται σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28/3, καθώς και στους ασφαλτοστρωμένους πλέον δασικούς δρόμους στις Σκουριές στις 5/4.

Στις φωτογραφίες βλέπουμε την κατάσταση στο βουνό όπως έχει διαμορφωθει σήμερα: το εργοστάσιο εμπλουτισμού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, οι υπόγειες στοές σκάβονται και έχουν προχωρήσει περίπου σε ένα χιλιόμετρο βάθος, ενώ το open pit (ανοιχτό όρυγμα) έχει σκαφτεί περιμετρικά σε διάμετρο 700 μέτρων, και σε βάθος 40 μέτρων. Με τον ρυθμό που γίνονται οι εργασίες, είναι ζήτημα ημερών να φανεί το μετάλλευμα.


Όπως μας είπαν κάτοικοι από τη Μεγάλη Παναγιά, όταν συμβεί αυτό (όταν δηλαδή σκαφτούν λίγα ακόμη μέτρα χώματος), θα παρακαλάνε να μην βρέξει καθώς οι απορροές της βροχής θα παρασέρνουν εκτός από αδρανή υλικά και βαρέα μέταλλα κατευθείαν στον υδροφόρο οριζοντα, υπόγειο και επιφανειακό. Ήδη, όπως δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, οι έλεγχοι των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος έχουν δείξει επιβάρρυνση των νερών με βαρέα μέταλλα που ξεπερνά εώς και 200.000% σε συγκεκριμένα μέταλλα τα επιτρεπόμενα όρια. Και όλα αυτα με μετρήσεις που έγιναν το 2013-14!


Την ίδια στιγμή η εταιρεία έχει ξεκινήσει έναν έντονο επικοινωνιακό πόλεμο, τόσο πανελλαδικώς μέσα από τα κανάλια (που λειτουργούν χωρίς άδειες αλλά μιλούν για νομιμότητα), όσο και τοπικά στα χωριά της περιοχής. Ταυτόχρονα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τους εργαζόμενούς της εναντίον των αντιδρώντων ακόμη και με ενέργειες που εύκολα μπορεί να δυναμιτίσουν ακρότητες και συγκρούςεις μεταξύ των κατοίκων, όπως είναι οι δήθεν απεργίες και οι αντισυγκεντρώσεις στα σημεία που καλούν σε πορεία τα συντονιστικά αγώνα ενάντια στην εξόρυξη.


Σχετικά με τις ανακληθείσες άδειες και το σταμάτημα των εργασιών, αυτές αφορούν μόνο την υλοτόμηση 300 στρεμμάτων στον Λάκο Καρατζά, όπου προβλέπεται να γίνει το φράγμα για την απόθεση των λυμμάτων από την επεξεργασία του μεταλλεύματος, και όχι τις άλλες εργασίες που συνεχίζονται κανονικά. Μάλιστα, φημολογείται στην περιοχή ότι η υλοτόμηση δεν έχει σταματήσει, παρά την ανάκληση των αδειών, φήμη που δεν μπορέσαμε να εξακριβώσουμε καθώς η πρόσβαση στο σημείο υλοτόμησης έχει αποκλειστεί λόγω των εργασιών και της λάσπης που έχει κάνει τον δημόσιο δασικό δρόμο απροσπέλαστο. Κάτοικος που έχει το σπίτι και το κτήμα του με δέντρα και μελίσσια δίπλα στο σημείο αυτό, εδώ και τέσσερις μήνες δεν μπορεί να πλησιάσει: πρόκειται για τον πρώτο εσωτερικό μετανάστη της περιοχης, που έχει αναγκαστικά μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη!



Στο παρακάτω βίντεο, που "τραβήχτηκε" πριν δύο περίπου εβδομάδες, βλέπει κανείς τους ρυθμούς των εργασιών και ακούει τον θόρυβο που δημιουργείται στο άλλοτε απροσπέλαστο αρχέγονο δάσος. Άγρια ζώα της περιοχής αυτής (π.χ. αγριογούρουνα) έχουν ήδη κατέβει σε χαμηλότερα σημεία όπου, όντας πιο ευάλωτα μακριά από το πυκνό δάσος, κινδυνεύουν πλέον έντονα από το κυνήγι κ.ά.

Μπορεί κανείς να συγκρίνει την περιοχή πώς ήταν τον Νοέμβιο του 2013, όταν κάναμε εκεί τις λήψεις για το ντοκιμαντέρΣταγώνες και είχαν ξεκινήσει οι εργασίες ένα χρόνο πριν, με τη σημερινή κατάσταση στο βουνό (βλ. 21:00-35:25, 1:09:29-1:20:00). Στις Σταγώνες, ο ομότιμος καθηγητής γεωλογίας-ορυκτολογίας Σαράντης Δημητριάδης αναφέρει χαρακτηριστικά αυτό που γνωρίζει καλά και η εταιρεία: όταν η καταστροφή έχει προχωρήσει σημαντικά, οι άνθρωποι αποθαρρύνονται να συνεχίσουν έναν αγώνα ενάντια σε τετελεσμένα γεγονότα (βλ.1:18:36).


Όσο δεν αναγνωρίζεται επισήμως η παρανομία της εξόρυξης, τόσο μένουν μετέωροι οι 350 περίπου διωκόμενοι της περιοχής, που αντιμετωπίζουν από σωρεία πλημμελημάτων μέχρι κακουργηματικές πράξεις για σύσταση τρομοκρατικής ομάδας. Η ουσιαστική απαλλαγή τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική αυτή απόφαση, που αποτελει όχι μόνο προεκλογική δέσμευση αλλά και ιδρυτική συνεδριακή θέση του Συριζα.

Για όλους αυτούς, και πολλούς άλλους λόγους, καλείται μεγάλη πορεία αγώνα και στήριξης ενάντια στην εξόρυξη για τις 28 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, και στις 5 Απριλίου στις Σκουριές. Η κυβέρνηση κινείται με αργούς ρυθμούς καθώς το θέμα δεν είναι στις προτεραιότητές της - προέχει η διαπραγμάτευση, και το μπλοκάρισμα της επένδυσης θα δημιουργούσε πρόβλημα καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πείσει τους... "θεσμούς" ότι δεν θα θιχτούν οι επενδύσεις. Επίσης στην κυβέρνηση το βασικό επιχείρημα είναι αυτό της "συνέχειας του κράτους", ξεχνώντας ίσως πως ως αντιπολίτευση κατέκρινε την κυβέρνηση για παραβίαση του Συντάγματος, άρα και για διάρρηξη της νομιμότητας και της όποιας συνέχειας του ελληνικού κράτους. Συνεπώς, είναι επιβεβλημένη, μετά την περίοδο "ανοχής" στη νέα κυβέρνηση, η δυναμική πίεση από μεριά του κινήματος.

Σε αυτές τις δύο καθοριστικές χρονικά πορείες, είναι σημαντική η παρουσία, στήριξη και αλληλεγγύη όλων. Η συναυλία ενάντια στην εξόρυξη που έγινε τον Σεπτέμβρη στην Ιερισσό είχε 10.000 άτομα. Στις δύο αυτές πορείες πρέπει να είναι τουλάχιστον άλλοι τόσοι: είναι ηθική υποχρέωση όσων πήγαν στο γλέντι της αλληλεγγύης να παραβρεθούν και στον πραγματικά δύσκολο και κρίσιμο αγώνα που καλείται σήμερα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης στις 28/3, καθώς και στους ασφαλτοστρωμένους πλέον δασικούς δρόμους στις Σκουριές στις 5/4.

ΠΗΓΗ http://www.enallaktikos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου