Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Χάνουν και το δικαίωμα ένστασης εκατοντάδες στη συνδεδεμένη βάμβακος

Λάθη που προέκυψαν από την τηλεπισκόπηση, αλλά και κατά τη συμπλήρωση των αιτήσεων από τους εξουσιοδοτημένους από τους βαμβακοπαραγωγούς αιτησιογράφους, στάθηκαν η αφορμή όχι μόνο να πάρουν μειωμένη αλλά και μηδενική σε κάποιες περιπτώσεις συνδεδεμένη βάμβακος αρκετοί καλλιεργητές σε όλη τη χώρα.
Με δεδομένο –σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ- ότι η ευθύνη βαραίνει τους παραγωγούς, δεν δικαιούνται να κάνουν ένσταση.Με δεδομένο –σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ- ότι η ευθύνη βαραίνει τους παραγωγούς, δεν δικαιούνται να κάνουν ένσταση.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι εν λόγω παραγωγοί βρίσκουν τώρα το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ κλειστό, χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να προχωρήσουν σε διορθώσεις, αλλά ούτε και σε ενστάσεις (η διαδικασία ξεκινά από 1η Απριλίου), καθώς σύμφωνα με τον Οργανισμό αυτοί είναι οι υπαίτιοι. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα μιας μερίδας –σχεδόν 200- βαμβακοπαραγωγών από το Κιλκίς, για τους οποίους οι εξουσιοδοτημένοι της αρμόδιας εταιρείας που συμπλήρωνε τις δηλώσεις καλλιέργειας, κατέγραψαν αρκετά αγροτεμάχια ως σιτάρια αντί για βαμβάκια, λάθος που δεν έπεσε τότε στην αντίληψη των παραγωγών.
Οι βαμβακοκαλλιεργητές, όπως αναφέρουν στο Agronews, στα δικαιολογητικά τα οποία έχουν εντάξει στην εν λόγω δήλωση μπορούν να αιτιολογήσουν για πιο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο με βαμβάκι πρόκειται, βάσει τοπογραφικών και αεροφωτογραφιών, ωστόσο δεν θα έχουν τη δυνατότητα αφού σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ κρίνονται παράνομοι και δεν δικαιούνται συνδεδεμένη ενίσχυση.   
Γι' αυτό οι πκραγωγοί, προκειμένου να βγάλουν άκρη, ζητούν να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι που θα αποδείξουν ότι το λάθος δεν ήταν δικό τους.
Βέβαια, σημειώνεται ότι με πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει ξεκάθαρο πως «ο παραγωγός είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ορθή υπόδειξη των ορίων των αγροτεμαχίων σε επίπεδο ομάδας καλλιέργειας προκειμένου να γίνει η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων του στο υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ».
Μάλιστα, ο οργανισμός υπενθυμίζει ότι «ο πιστοποιημένος Φορέας Α΄ και Β΄ βαθμού αποτελεί την αρμόδια πύλη για την υποβοήθηση του παραγωγού για:
• τη σύνταξη της Αίτησης Ενιαίας Ενίσχυσης,
• την ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων που περιλαμβάνονται στην Αίτηση και
• την ψηφιοποίηση των υποχρεωτικών δικαιολογητικών.
Η ολοκλήρωση της αίτησης συνεπάγεται εκτύπωση, έλεγχο και υπογραφή εκ μέρους του παραγωγού και αποστολή προς την Κεντρική Βάση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ως ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων, αποδέχεται τις αιτήσεις των παραγωγών όπως αυτές αποστέλλονται στην Κεντρική Βάση του προκειμένου να ακολουθήσουν στη συνέχεια οι προβλεπόμενοι έλεγχοι (διασταυρωτικοί, διοικητικοί, επιτόπιοι). Στην κατηγορία των επιτόπιων ελέγχων εντάσσονται και οι έλεγχοι με Τηλεπισκόπηση».
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου