Εκατό πενήντα αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών έλαβε το 2014 (111 παιδιά) και το πρώτο τετράμηνο του 2015 (39 παιδιά) το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύμφωνα με όσα δήλωσε την Δευτέρα ο πρόεδρος του οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος.
Κατά την παρουσίαση των πανελλαδικών στατιστικών στοιχείων σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά ο κύριος Γιαννόπουλος ανέφερε ότι από τις 150 περιπτώσεις χειρίστηκε τις 118, εκ των οποίων τα 104 (90%) παιδιά βρέθηκαν.
Για 76 παιδιά, αιτία εξαφάνισης αποτέλεσαν οι σχέσεις στην οικογένεια, εκ των οποίων τα 4 ήταν ηλικίας έως 6 ετών, τα 14 από 7 έως 12 και τα 58 από 13 έως 18 χρονών.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, το «Χαμόγελο του Παιδιού» δέχτηκε 9.944 κλήσεις, που αφορούσαν σε δήλωση νέας εξαφάνισης, έκφραση αιτήματος υποστήριξης των ενεργειών αναζήτησης παιδιού, πληροφορίες για παιδί που αναζητείται, πληροφορίες για τις δράσεις του οργανισμού σε περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων.
Επίσης, ως λόγοι εξαφάνισης εμφανίζονται οι σχέσεις με το άλλο φύλο, η χρήση του διαδικτύου, η κακοποίηση, προβλήματα υγείας και άλλα. Από τις συνολικά 150 περιπτώσεις, οι 103 αφορούσαν κορίτσια και οι 47 αγόρια.
Σύμφωνα με τα διεθνή στατιστικά στοιχεία, 250.000 παιδιά εξαφανίζονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, δηλαδή ένα παιδί κάθε δυο λεπτά.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι ετήσια δηλώνονται 140.000 περιστατικά εξαφάνισης ανηλίκων, δηλαδή 383 περιστατικά την ημέρα, στο δε Βέλγιο ο μη κυβερνητικός οργανισμός Child Focus καθημερινά λαμβάνει τέσσερις νέες δηλώσεις εξαφάνισης.
Ο όρος «εξαφανισμένα παιδιά» περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων φονικών αρπαγών, φυγών, εξαφανισμένων ασυνόδευτων ανηλίκων, απαγωγών και εξαφανίσεων χωρίς προφανή αίτια, που χαρακτηρίζονται ως ανησυχητικές εξαφανίσεις.
Τα παιδιά που φεύγουν έχουν εννιά φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να σκεφτούν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας σε σχέση με άλλα.
Το 50% των καταγγελιών εξαφάνισης στην Ευρωπαϊκή Γραμμή 11600 αφορούσαν σε φυγές εφήβων, το 2-5% ασυνόδευτους ανήλικους και το 36% γονικές αρπαγές.
ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου