Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Εξωφρενικό αλλά αληθινό: To Facebook μας παρακολουθεί ακόμα και αν δεν έχουμε λογαριασμό


Νομίζατε πως Facebook και ιδιωτικότητα πάνε μαζί; Αν ναι, πλανάστε πλάνην οικτρά, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η οποία βασιζόμενη σε έρευνα που έλαβε χώρα στο Βέλγιο ενημέρωσε τους χρήστες του διαδικτύου πως… ουδέν κρυπτόν από τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πολλοί από τους χρήστες του Facebook, έχουν απενεργοποιήσει τα location services και θεωρούν πως η κίνησή τους αυτή εξασφαλίζει το απόρρητο της ιδιωτικής τους ζωής, καθώς η δημοφιλής ιστοσελίδα δε μπορεί να εντοπίσει που βρίσκονται και με τι ασχολούνται όταν χρησιμοποιούν τον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή, το tablet ή το smartphone τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές όμως, το Facebook εξακολουθεί να μας εντοπίζει, γεγονός που καταπατά την ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς για κάτι τέτοιο απαιτείται η συγκατάθεση των χρηστών.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, δεν είναι άλλος από τη διαφήμιση. Το Facebook προσπαθεί να συλλέξει όσο δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για τους χρήστες του ώστε να τους «πλασάρει» τις κατάλληλες διαφημίσεις και να πετύχει το σωστό υλικό που θα βρει ανταπόκριση από τον εκάστοτε χρήστη.
Και αν πιστεύετε πως είστε ασφαλείς διότι δεν έχετε λογαριασμό στο Facebook, κάνετε λάθος. Η τεράστια δημοφιλία της συγκεκριμένης ιστοσελίδας έχει οδηγήσει στην ύπαρξη πολλών plugins σε πάνω από 13 εκατομμύρια ιστοσελίδες παγκοσμίως, γεγονός που αναγκάζει τους χρήστες του διαδικτύου να έρχονται σε επαφή με υλικό του Facebook ακόμα και αν δε διατηρούν οι ίδιοι λογαριασμό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα «Like» και τα «Share» που βρίσκονται σε πολλά ενημερωτικά sites, τα οποία αν τα πατήσεις σε πετούν στην αρχική σελίδα εγγραφής. Τότε είναι που το Facebook τοποθετεί tracking cookies στους υπολογιστές των χρηστών και τους «κατασκοπεύει» χωρίς εκείνοι να έχουν την παραμικρή ιδέα.
Ο ίδιος ο Ζούκερμπεργκ από τη μεριά του υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη έρευνα περιέχει τρομερές ανακρίβειες που θίγουν το Facebook, ενώ εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας τόνισε πως έχει προσπαθήσει να επικοινωνήσει με τους ερευνητές για να διαλευκανθεί η υπόθεση, ωστόσο εκείνοι αρνήθηκαν.

πηγη http://theinsider.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου