Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Ψηφίστε για τα Οικολογικά Αντι-βραβεία 2015



Ένας συμμετοχικός ετήσιος θεσμός, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος!
Απονέμονται και φέτος από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης τα βραβεία αντιοικολογικής δράσης σε δημόσια πρόσωπα, που έχουν διαπρέψει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς για πράξεις ή παραλείψεις σε βάρος του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής. Τα βραβεία έχουν συμβολικό χαρακτήρα και αποτελούν ύστατη άμυνα σε όλους αυτούς που κάθε 5η Ιουνίου φορούν τα καλά τους ρούχα και πλέκουν εγκώμια σε ένα περιβάλλον που εξοντώνεται.

Φέτος, τίθενται και πάλι οι υποψηφιότητες σε ανοιχτή ψηφοφορία για κάθε κατηγορία, πριν εκδοθούν τα τελικά αποτελέσματα! Οποιοσδήποτε μπορεί να προτείνει και υποψηφιότητες για να ενταχθούν στην ψηφοφορία, που θα διεξάγεται έως τις 3 Ιουνίου.
Μπορείτε να ψηφίσετε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο: http://goo.gl/forms/7fK0A3JfGQ 
Οι υποψηφιότητες για τα οικολογικά αντι-βραβεία 2015 έχουν ως εξής:
Βραβείο «ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΓΗ»
  1. Πρώτη υποψήφια η πολυεθνική εταιρεία Monsantoη οποία προσπαθεί να κλείσει συμφωνία εξαγοράς της ανταγωνιστικής Syngenta. Η Syngenta είχε πάρει ένα από τα περσινά αντιβραβεία, γιατί προσέφυγε μαζί με τη Bayer στο Ευρω-δικαστήριο κατά των απαγορεύσεων νικοτινοειδών φυτοφαρμάκων τους που αφανίζουν τις μέλισσες. Εντωμεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέταξε πρόσφατα το glyphosate, την κύρια δραστική τοξική ουσία του ζιζανιοκτόνου Round Up της Monsanto, ως «πιθανώς καρκινογόνο».
  2. Δεύτερος υποψήφιος είναι ο υπερεθνικός μεταλλευτικός κολοσσός Glencore Xstrata, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους «μοντέρνους κονκισταδόρες». Η ιστορία της διαβάζεται ωςμυθιστόρημα κατασκοπίας και συνοδεύεται απόκατηγορίες φοροαποφυγής, παράνομων συμφωνιών και αρπακτικής συμπεριφοράς. Η εκτεταμένη ρύπανση που προκαλούν οι εξορύξεις στα μεταλλεία της εταιρείας στη Tintaya και το Antapaccay, στην επαρχία Εσπινάρ του Περού έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, απεργιών κτλ.. Ακολούθησε ένα όργιο αστυνομικής βίας, με 2 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, συλλήψεις και κακοποιήσεις φυλακισμένων. Το 2013 αποκαλύφθηκαν μυστικές συμφωνίες της αστυνομίας για προστασία τουλάχιστον 13 επιχειρήσεων εκμετάλλευσης φυσικών πόρων. Οργανώσεις προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων μιλούν για «συστηματική κατάχρηση εξουσίας» ενώ υπάρχουν και τακτικές «επηρεασμού» πολιτικών για νεοφιλελεύθερες «μεταρρυθμίσεις».
  3. Η τρίτη υποψηφιότητα ανήκει στον πετρελαϊκό κολοσσόShell, που εξασφάλισε την έγκριση της κυβέρνησης Ομπάμα για να ξαναρχίσει γεωτρήσεις για την ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην αρκτική περιοχή ανοιχτά της Αλάσκας, τρία χρόνια μετά από μια σειρά επικίνδυνες αστοχίες στις απόπειρες που έκανε στην ίδια περιοχή. Το οικοσύστημα της περιοχής όπου οι πάγοι λιώνουν είναι πολύ ευαίσθητο, ενώ τα όποια κοιτάσματα υπάρχουν, πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα για να μην επιδεινωθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Βραβείο «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ»
  1. Πρώτος υποψήφιος ο υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Π. Λαφαζάνης, ο οποίος δείχνει να συναγωνίζεται επάξια τον προκάτοχό του κ.Μανιάτη,στην ενεργειακή του πολιτική: προώθηση Πτολεμαΐδας V, επαναλειτουργία Πτολεμαΐδας IIIαγωγοί φυσικού αερίου (με νέα πρόταση για ρωσικό αγωγό), αλλά και υποθαλάσσιοι αγωγοί και σταθμοί LNG. Συνυπολογίζεται και μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα όσον αφορά το κυνήγι, με δηλώσεις του τύπου «το κυνήγι είναι ένα από τα ωραιότερα σπορ» και «αυτό επιχειρεί να αναδείξει μια νέα ποιότητα ζωής».
  2. Δεύτερος υποψήφιος ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ, κ. Β. Αποστόλου, ο οποίος παρουσίασε ένα νομοσχέδιο για τις βοσκήσιμες γαίες της Ελλάδας, με το οποίο απειλούνται με αποχαρακτηρισμό δεκάδες εκατομμύρια στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, με πρόσχημα το να μη χαθεί μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων.
  3. Την τρίτη υποψηφιότητα μοιράζονται από κοινού η αναπλ. υπουργός Οικονομικών κ. Νάντια Βαλαβάνη και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Ν. Βούτσηςγια τη νέα ΚΥΑ παραχώρησης δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης και παρόχθιας ζώνης, και την τροποποίηση με την οποία -μεταξύ άλλων- αναιρείται η απαγόρευση τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων.
  4. Την τέταρτη υποψηφιότητα καταλαμβάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Π. Καμμένος για τις θέσεις του για τους υδρογονάνθρακες που έταξε στις ΗΠΑ, για το κυνήγι, για την αναβάθμιση ανθυποβρυχιακών αεροπλάνων 35ετίας κόστους 500 εκ. ευρώ την ώρα που «βρεθήκαν» μόλις 200 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κ.ά. τοποθετήσεις του.
Έπαινος (δηλ. Κίτρινη κάρτα και σοβαρή υποψηφιότητα για την επόμενη χρονιά) απονέμεται στοναναπληρωτή υπουργό ΠΑΠΕΝ, κ. Γ. Τσιρώνη, που φαίνεται να μην έχει βρει ακόμη τον βηματισμό του, όπως δείχνει και μια σειρά ατυχών δηλώσεων για τα μεγάλα φράγματα, για τιςπεριβαλλοντικές οργανώσεις, για την «Ελληνικός Χρυσός», για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων, για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Τρίπολης κ.α.
Βραβείο «ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
  1. Η πρώτη υποψηφιότητα ανήκει στον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη για την προσπάθεια νεκρανάστασης της εταιρείας ΚΙΣΣΟΣ, που αγωνίζεται χρόνια για την οικοπεδοποίηση του Χορτιάτη.
  2. Δεύτερος υποψήφιος ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Μ. Γεράνης, που επιμένει στην ενεργειακή αξιοποίηση των σκουπιδιών της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν παραδέχεται τις ευθύνες του για τη σημερινή κατάντια του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
  3. Τρίτος υποψήφιος οπρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατάργησε τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης και «πάγωσε» το νόμο για το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης (ΡΣΘ), αφήνοντάς την χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό! Στο νομοσχέδιο που είχε προταθεί, ωστόσο, περιλαμβάνονταν διάφορες αμφιλεγόμενες «αναπτυξιακές επιλογές», όπως η νέα εξωτερική περιφερειακή οδός Θεσσαλονίκης μέχρι το Αγγελοχώρι, η οποία τεμαχίζει αναδασωτέες περιοχές γύρω από την πόλη και διατρυπά το δρυοδάσος Κουρί, χωρίς να εξετάζεται η εναλλακτική πρόταση των προαστιακών σιδηροδρομικών μετακινήσεων.
Για τα περυσινά αντι-βραβεία, δείτε εδώ: http://ecology-salonika.org/2010/06/02/ecological-anti-awards-2014/
Για τα φετινά αντι-βραβεία μπορείτε να ψηφίσετε εδώ επιλέγοντας με το ποντίκι σας στο κυκλάκι πριν από κάθε υποψηφιότητα. Μην ξεχάσετε στο τέλος να πατήσετε στο πλήκτρο που γράφει «Υποβολή» για να προσμετρηθεί η ψήφος σας.

πηγη http://ecology-salonika.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου