Αλλαγή σκηνικού µε άνοδο των τιµών στα σκληρά σιτάρια που πάνε για εξαγωγή και διαµορφώνονται ήδη στα 290 ευρώ/τόνο FOB. Έτσι, τα 25 λεπτά στον παραγωγό µάλλον είναι λίγα. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Agrenda, οι πρώτες πράξεις στα 26 λεπτά το κιλό είναι ήδη γεγονός στα Φάρσαλα.
Την ίδια ώρα στη γαλλική αγορά καταγράφηκε ακόµα µια ενίσχυση τιµών κατά 5 ευρώ ο τόνος και από τα 290 ευρώ ο τόνος της περασµένης εβδοµάδας τώρα έχει φτάσει στα 295 ευρώ, µια µόλις ανάσα από τα 300 ευρώ ο τόνος.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι η κυρίαρχη τάση που παρατηρείται φέτος στην αγορά σκληρού σιταριού αφορά την αποθήκευσή του είτε σε ιδιόκτητο χώρο των παραγωγών είτε στήνονται ανεπίσηµες οµάδες για να το αποθηκεύσουν, ενώ έκταση παίρνει για µια ακόµη φορά το φαινόµενο των «ανοικτών» τιµών.
Ο λόγος για την επιλογή της αποθήκευσης είναι πολύ απλός: Περιµένουν καλύτερες τιµές µέσα στο έτος, αναφέρουν στην Agrenda άνθρωποι του κλάδου στο θεσσαλικό κάµπο.
Αποθηκεύουν οι παραγωγοί στην Ελλάδα, ανεβάζουν στροφές και οι συνεταιρισμοί
«Από τα 25 λεπτά είναι πολύ κοντά τα 28 λεπτά το κιλό», εκτιµά ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδηρόπουλος και προσθέτει ότι αυτή τη στιγµή ο αλωνισµός βρίσκεται λίγο παραπάνω από το 50%, εν µέσω βροχών που σηµειώθηκαν την Τετάρτη 17 Ιουνίου.
Σηµειωτέον ότι µε τιµή ηµέρας κατά την πώληση και εξόφληση εντός 5 ηµερών θα πληρώνει τους παραγωγούς σιταριού ο ΑΣ Αιχµέας, για το προϊόν που παρέδωσαν στον συνεταιρισµό προς αποθήκευση. «Επιπλέον, θα δίδονται έξοδα µεταφοράς για όποιον µεταφέρει το προϊόν στις αποθήκες 5 ευρώ ο τόνος», µε βάση σχετική ανακοίνωση του συνεταιρισµού.
Αντίστοιχη θα είναι και η πολιτική της Ένωσης Καρδίτσας, η οποία ανακοίνωσε ότι η πληρωµή των παραγωγών που παραδίδουν σκληρό σιτάρι στο παραγωγικό συγκρότηµα «SILOS Ματαράγκας» του συνεταιρισµού Καρδίτσας θα γίνεται αυθηµερόν µε τιµή ηµέρας, ενώ προανήγγειλε και την έναρξη της συνεργασίας του µε την εταιρεία ∆ηµητριακή ΑΕ. Με επιταγή ηµέρας στα 25 λεπτά το κιλό παραλαµβάνει το σκληρό σιτάρι και η ΕΑΣ Τρικάλων, ενώ δίνει και τη δυνατότητα ανοικτής τιµής µέχρι τέλος Αυγούστου.
Με 25 λεπτά το κιλό αγοράζει από τις 12 του µήνα το σκληρό σιτάρι του θεσσαλικού κάµπου η ΕΑΣ Βόλου. Η Ένωση θα δώσει στους παραγωγούς και συµπληρωµατική τιµή, ανάλογη µε τη µέση τιµή που θα πετύχει τους επόµενους µήνες.
Τιµή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό για το σκληρό σιτάρι εσοδείας 2015 και πληρωµή τοις µετρητοίς ανακοίνωσε και η ΕΑΣ Λαµίας, ακολουθώντας τη γραµµή που άνοιξε από την περασµένη Παρασκευή 12 Ιουνίου η ΕΑΣ Βόλου. Στην ίδια ανακοίνωση η Ένωση αναφέρει ότι υπάρχει δυνατότητα αποθήκευσης στα σιλό του συνεταιρισµού έναντι προκαταβολή (ανοιχτή τιµή) έως και τις 15 Σεπτεµβρίου.
«Φέτος, οι σιτοπαραγωγοί υπάρχουν τα φόντα για ικανοποιητικές τιµές. Για παράδειγµα τα 28 λεπτά το κιλό στα 450 κιλά αντιστοιχούν στα 160 ευρώ ανά στρέµµα, που είναι µια καλή τιµή», καταλήγει ο πρόεδρος του Α. Σ. Λαρισαίων Αγροτών.
Με το ζόρι στα 15 λεπτά το κιλό για το κριθάρι
Σε ανοδικό κανάλι µε τις τιµές να κινούνται στα 14-15 λεπτά το κιλό από τα 13-14 λεπτά το κιλό, που είχαν ξεκινήσει πριν από περίπου 2 εβδοµάδες κινήθηκε το ελληνικό κτηνοτροφικό κριθάρι στα τέλη της περασµένης εβδοµάδας.
Εδώ και σχεδόν 20 ηµέρες έχει ολοκληρωθεί ο αλωνισµός για το κριθάρι στην περιοχή της Λάρισας και όπως αναφέρουν παραγωγοί και έµποροι της περιοχής έχουν αποθηκευτεί πάρα πολλά.
«Τώρα οι τιµές έπεσαν στα 13 λεπτά το κιλό. Τα 15 λεπτά τα έδωσαν στην αρχή µε τιµολόγιο κάποιοι κτηνοτρόφοι ή µεγάλες µονάδες που είχαν τη δυνατότητα», αναφέρει στην Agrenda ο κ. Χρήστος Σιδηρόπουλος.
Τώρα η τιµή των 13 λεπτών είναι ανοικτή, ενώ πέρσι ήταν στα 15-17 λεπτά το κιλό, οπότε είναι κατά µέσο όρο µειωµένη κατά 3 λεπτά το κιλό.
Επίσης και η ΕΑΣ Λαµίας αγοράζει κριθάρι στα 13 λεπτά το κιλό, ενώ αναµένεται να ανακοινώσει τιµή και για µαλακό σιτάρι.
«Το κτηνοτροφικό κριθάρι έχει εξελιχθεί σε µια ικανοποιητική καλλιέργεια, ξεκουράζει τα χωράφια και δεν θέλει πολλά νερά. Μαζί µε το καλαµπόκι είναι δύο αξιόπιστες κτηνοτροφικές λύσεις», υπογραµµίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Από την άλλη πλευρά, το κριθάρι βυνοποίησης είναι πιο περιορισµένη καλλιέργεια έχει όµως συµβολαιακό χαρακτήρα και παρέχει ασφάλεια στον παραγωγό µε τις τιµές να κινούνται πάνω κάτω στα 18 λεπτά το κιλό.
Παράθυρο εξαγωγών αφήνουν Αλγερία και Τυνησία
«Καλύτερη εικόνα όσον αφορά τη ζήτηση για εξαγωγές θα έχουµε σε 10-15 µέρες. Ωστόσο, µε καλό ρυθµό ολοκληρώνεται ο αλωνισµός στο θεσσαλικό κάµπο και µέχρι στιγµής οι ποιότητες είναι πολύ καλές», αναφέρει στην Agrenda, ο έµπορος σιτηρών ∆ηµήτριος Τζήµας.
Ενδεικτικό του τι θα συµβεί το επόµενο διάστηµα στην αγορά είναι ότι θερµαίνεται σιγά-σιγά η ζήτηση µε την εµφάνιση Ιταλών και Γάλλων. «Περιµένουµε τόσο Ιταλούς όσο και Γάλλους εµπόρους στο τέλος της εβδοµάδας, που πάντα επιλέγουν το ελληνικό σιτάρι», τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.
Ενισχυτικά προς την αύξηση των τιµών στο σκληρό σιτάρι δρα και η απογοητευτική συγκοµιδή σε Αλγερία και Τυνησία, γεγονός που αναµένεται να πυροδοτήσει την αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές.
Επιπλέον, διεθνείς αναλυτές τονίζουν ότι οι συνθήκες ξηρασίας δυτικά του Καναδά και στη Βόρεια Αφρική, µπορεί να αυξήσουν τις τιµές του σκληρού σιταριού.
Συγκεκριµένα, το πρακτορείο Reuters µεταδίδει ότι η συνολική παραγωγή σιτηρών της Αλγερίας αναµένεται να είναι σε σχετικά χαµηλότερα επίπεδα σε σχέση µε πέρσι που άγγιξε τους 3,4 εκατ. τόνους, µειωµένη από τους 4,9 εκατ. τόνους το 2013.
Στην Αλγερία προσδοκούσαν καλύτερες αποδόσεις αλλά σηµειώθηκαν ελάχιστες βροχοπτώσεις το Μάρτιο και τον Απρίλιο. Επίσης, το Reuters αναφέρει ότι παραγωγή της Τυνησίας θα είναι µειωµένη κατά 40% το 2014 στους 1,4 εκατ. τόνους, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσµα την αύξηση των εισαγωγών, συµπεριλαµβανοµένου της ζήτησης για 1 εκατ. τόνους σκληρό σιτάρι.
Όσον αφορά το µαλακό σιτάρι, οι γαλλικές εξαγωγές εκτός ΕΕ αναµένεται να σκαρφαλώσουν πάνω από τους 11 εκατ. τόνους για πρώτη φορά για το 2014/2015. Αυτή η πρόβλεψη επιβεβαιώνει το γεγονός ότι το αδύναµο ευρώ ανοίγει νέες αγορές (βλ. Ασία). Το χορό των εξαγωγών ανοίγει η Αίγυπτος, καθώς οι Γάλλοι ήδη απέστειλαν 2 εκατ. τόνους προς τα εκεί, σύµφωνα µε την αιγυπτιακή εθνική υπηρεσία σιταριού (GASC).
Τέλος, µείωση αναµένεται να υπάρξει φέτος στην παραγωγή µαλακού σιταριού στην Ουκρανία που προβλέπεται να φτάσεις στους 21 εκατ. τόνους. Όσον αφορά τη ρώσικη παραγωγή αναµένεται να ανέλθει στους 54 εκατ. τόνους.
Γερµανικό νοµοσχέδιο πιέζει τα ποιοτικά στάρια
Το ρόλο της Γερµανίας ως βασικού εξαγωγέα σκληρού σίτου, απειλεί το σχέδιο νόµου που ετοιµάζουν οι γερµανικές αρχές για περικοπή της χρήσης αζωτούχων λιπασµάτων. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της BayWa στον ξένο τύπο, αν ο νόµος αυτός τελικά περάσει θα µειώσει την περιεκτικότητα πρωτεϊνών στο στάρι και «θα πιέσει την παραγωγή ποιοτικών σιταριών άλεσης - ένα κορυφαίο προϊόν για τις γερµανικές εξαγωγές».
Το νοµοσχέδιο αυτό ετοιµάζεται, καθώς η Κοµισιόν, έκανε συστάσεις για τα επίπεδα των λιπασµάτων έκπλυσης σε υπόγεια ύδατα της χώρας, απειλώντας το Βερολίνο µε πρόστιµα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου