Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Ο Κολινδρός μέσα από μουσική και εικόνες



Ο Κολινδρός, όπως και πολλές περιοχές της χώρας μας, έχει ξενιτεμένους σ’ όλες τις ηπείρους της γης. 
Άνθρωποι εργατικοί που στη νέα τους πατρίδα εργάστηκαν, δημιούργησαν τη δική τους οικογένεια, πέτυχαν κοινωνικά και οικονομικά. Πάντα όμως κρατούσαν μέσα στην καρδιά τους και το νου τους τον Κολινδρό, τον τόπο που γεννήθηκαν και έμαθαν τα πρώτα γράμματα. 
Ένας άνθρωπος που ενσάρκωσε με τον καλύτερο τρόπο την αγάπη του ξενιτεμένου για τον Κολινδρό ήταν ο αείμνηστος Σπύρος Παπουτσής, ο οποίος από το 1966 μετανάστευσε στην Αυστραλία και εκεί πέθανε πρόσφατα. 
Το 1992 συγκέντρωσε και ηχογράφησε τα παραδοσιακά τραγούδια του Κολινδρού.

Τον Φεβρουάριο του 1992 ήρθε στον Κολινδρό και μέσα σε τρεις μήνες άκουσε τα τραγούδια από τους εκεί ηλικιωμένους, τα δούλεψε, τα έβαλε σε φόρμα, έγραψε την μουσική πρώτα σε στούντιο ηχογράφησης στην Θεσσαλονίκη και κατόπιν µε τους τέσσερεις ψάλτες των δυο ενοριών του Κολινδρού τραγούδησαν τα τραγούδια επάνω στην μουσική που είχε γράψει. Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν σε κασέτα και µε τον τίτλο «ΣΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ ΤΗ ΡΙΖΑ». Τον Φλεβάρη του 2008 τελείωσε την ηχογράφηση του δίσκου «Μελωδικοί αντίλαλοι από τα σοκάκια του Κολινδρού». Είναι γραμμένα χορωδιακά µε 25 φωνές όλες του ιδίου και είναι τα τραγούδια καντάδες που τραγουδούσαν στον Κολινδρό από πολύ παλιά κάτω από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια-των κοριτσιών
Επισκεπτόταν πολύ συχνά τη γενέτειρά του και νοσταλγούσε όλα εκείνα τα μέρη που έζησε μικρό παιδί. Το παρακάτω βίντεο το οποίο αφιερώνεται σε όλους τους απόδημους Κολινδρινούς, είναι ένα μικρό δείγμα από ένα τραγούδι που συνέθεσε ο Σπύρος Παπουτσής και αποτυπώνει με μουσική και εικόνα τις ομορφιές του Κολινδρού.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου