Σταδιακή άνοδο καταγράφουν οι τιµές εξαγωγής του ελληνικού σκληρού σιταριού, µε πιθανό το ενδεχόµενο να φτάσουν σύντοµα για τα ποιοτικά (που µαζεύτηκαν πριν τις βροχές) τα 300 ευρώ ο τόνος FOB (στο λιµάνι), σύµφωνα µε διεθνείς αναλυτές. Μάλιστα, το σκληρό σιτάρι εσοδείας ’15 στο γαλλικό λιµάνι La Nouvelle πωλείται στα 310 ευρώ ο τόνος (25 Ιουνίου) από 295 που ήταν 19 Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Έλληνες παραγωγοί βλέποντας και τις αισθητά µειωµένες αποδόσεις σε Λάρισα, Φάρσαλα, Καρδίτσα κ. α. εκτιµούν ότι η τιµή γι’ αυτούς θα φτάσει τα 30 λεπτά το κιλό απ’ τα 26 που είναι τώρα (κάποιες πράξεις στα Φάρσαλα για το ποιοτικό προϊόν). Γι’ αυτό, όσοι έχουν τη δυνατότητα αποθηκεύουν το προϊόν τους, το οποίο έχει κατά 95% αλωνιστεί. Άνοδο έχει σηµειώσει το σκληρό σιτάρι και στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, λόγω της ανησυχίας για τις καιρικές συνθήκες σε Η.Π.Α. και Ευρώπη.
Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι η Strategie Grains εκτιµά πως η παραγωγή σκληρού σιταριού της Ευρώπης το ’15 θα φτάσει τους 7,7 εκατ. τόνους, χαµηλότερα κατά 300.000 τόνους απ’ την προηγούµενη πρόβλεψή της. (Επίσης, µείωση –κατά 1 εκατ. τόνο- απ’ την αρχική εκτίµησή της αναµένει και για το ευρωπαϊκό µαλακό σιτάρι -στους 141,6 εκατ. τόνους-). Η συνεχόµενη ξηρασία έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία για την παραγωγή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, συµπεριλαµβανοµένης της Γερµανίας, της δεύτερης µεγαλύτερης χώρας παραγωγής σιταριού στην Ευρώπη. Εξαίρεση αποτελεί το µαλακό σιτάρι της Γαλλίας λόγω αύξησης των φυτεύσεων.
∆ύσκολος καιρός την άνοιξη
Σύµφωνα µε την Str. Grains, σε πολλές χώρες, (Γαλλία, Γερµανία, Πολωνία, Ισπανία) ο καιρός από αρχή Μάη είναι ξηρός και ζεστός σε σχέση µε µία κανονική χρονιά, αν και το χειµώνα ήταν ευνοϊκός για τα δηµητριακά.
Στην Ελλάδα, και γενικότερα στη Μεσόγειο, πολλά στρέµµατα δεν µπόρεσαν να σπαρθούν λόγω των βροχών το φθινόπωρο. Για παράδειγµα, στο Κιλκίς υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών που από 25 τόνους σπόρο σιτάρι που είχαν σκοπό να σπείρουν, δεν µπόρεσαν να βάλουν καθόλου. Επίσης, οι αποδόσεις σε βασικές περιοχές της καλλιέργειας είναι µειωµένες λόγω της ξηρασίας κατά την άνθιση (κατά 150-300 κιλά το στρέµµα ανάλογα µε την περιοχή) σε σχέση µε αυτές που ανέµεναν οι παραγωγοί.
Ως εκ τούτου, όσοι είχαν τη δυνατότητα, αποθήκευσαν το σιτάρι τους αναµένοντας µία άνοδο της τιµής, που τώρα βρίσκεται στα 25-26 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας, ενώ προς το παρόν η τιµή για τα χαµηλής ποιότητας δεν έχει διαµορφωθεί. Με 26 λεπτά το κιλό πληρώθηκε το σκληρό σιτάρι στα Φάρσαλα, καθώς, σύµφωνα µε τους ντόπιους παραγωγούς, η ποιότητά τους είναι απ’ τις καλύτερες πανελλαδικά. Επίσης, πολλοί τα έδωσαν µε «ανοιχτή» τιµή. Η αναµενόµενη άνοδος της τιµής για το σκληρό σιτάρι έχει ιδιαίτερη σηµασία για τους παραγωγούς δεδοµένου ότι το κριθάρι τους πουλήθηκε στα χαµηλά επίπεδα των 13-14 λεπτών, µε τα οποία µόλις που καλύπτεται το κόστος της καλλιέργειας, τονίζουν οι ίδιοι στην Agrenda.
Στο δρόµο για την Κίνα
Εδώ αξίζει να σηµειωθεί ότι το Ηνωµένο Βασίλειο µπορεί αυτό το φθινόπωρο ή ακόµα νωρίτερα να κερδίσει πρόσβαση στη σηµαντική αγορά κριθαριού της Κίνας, αν και µια συµφωνία θα καθορίσει πόση ποσότητα θα εγκριθεί. Έτσι, το Ην. Βασίλειο, όπως και οι ∆ανία, Φιλανδία και Γαλλία θα µπορεί να εξάγει κριθάρι στην Κίνα, τον δεύτερο αγοραστή µετά τη Σαουδική Αραβία.
http://www.agronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου