Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Υστερούν σε επενδύσεις οι αγροτικές περιφέρειες της Ελλάδας σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν

Υστερούν σε επενδύσεις οι αγροτικές περιφέρειες της Ελλάδας σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν
Σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, σε σχετικά υψηλό επίπεδο μείωσης ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, μεταξύ του 2006 και του 2011, κατατάσσονται το Νότιο Αιγαίο (-21% ετησίως), η Κρήτη (-20% ετησίως), καθώς και η Πελοπόννησος (-19% ανά έτος), σύμφωνα με σχετική μελέτη της Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως σημειώνεται στην μελέτη, οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου (ΑΕΠΚ), οι οποίες μετρούν πόσο η προστιθέμενη αξία επενδύεται παρά αναλώνεται, αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μελλοντική ανταγωνιστικότητα.

Το 2011, ο γεωργικός τομέας στην ΕΕ-28 επένδυσε 59 δισεκατομμύρια ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 40,7% της συνολικής γεωργικής ΑΠΑ. 53 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 90% του συνόλου, έχουν επενδυθεί στην ΕΕ-15, κυρίως στη Γαλλία και την Ιταλία.
Τα υψηλότερα μερίδια των ΑΕΠΚ στη γεωργία ως ποσοστό της συνολικής γεωργικής ΑΠΑ επενδύθηκαν στο Λουξεμβούργο (139,6%) και στη Σουηδία (84,7%). Τα χαμηλότερα επίπεδα των επενδύσεων στον τομέα της γεωργίας παρατηρήθηκαν σε Κύπρο (2,8%), Πολωνία (8,1%), Βουλγαρία (10,2%), και Σλοβακία (13,2%).
ΠΗΓΗ http://www.agrotypos.gr/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου