Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Πως θα φορολογηθούν οι αγρότες

Αγροτική Οικονομία
Φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος που απέκτησαν το 2014 ή από το πρώτο ευρώ του τεκμαρτού εισοδήματος που θα τους προσδιορίσει η Εφορία με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους, θα κληθούν να πληρώσουν φέτος περισσότεροι από 600.000 αγρότες της χώρας.

Το φορολογητέο εισόδημα κάθε αγρότη προσδιορίζεται πλέον με τη λογιστική μέθοδο, δηλαδή με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών του από το συνολικό ποσό των ακαθάριστων εσόδων που εισέπραξε κατά τη διάρκεια του έτους, μέσω των πωλήσεων των προϊόντων του. Δηλαδή για το αγροτικό εισόδημα που θα υπαχθεί σε φόρο ισχύει ο κανόνας «έσοδα μείον έξοδα».
Έτσι, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του «Έθνους», οι αγρότες θα κληθούν φέτος να πληρώσουν φόρο με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ του καθαρού εισοδήματος που θα δηλώσουν για το 2014, ενώ το 2014 φορολογήθηκαν με την κλίμακα των μισθωτών, δηλαδή είχαν αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ και το εισόδημά τους προσδιορίστηκε με το αντικειμενικό σύστημα.
Στην περίπτωση που θα δηλώσουν μηδενικά εισοδήματα ή ζημιές ή πολύ χαμηλά ετήσια εισοδήματα, τότε θα πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά, με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για τις κατοικίες και τα ΙΧ αυτοκίνητά τους, και θα επιβαρυνθούν με συντελεστή φόρου 13%. Επιπλέον, πολλοί αγρότες θα κληθούν να καταβάλουν προκαταβολή φόρου 55% επί του κύριου εισοδήματος, δηλαδή θα υποχρεωθούν να πληρώσουν φόρο με συνολικό συντελεστή 20,15% από το πρώτο ευρώ του πραγματικού ή τεκμαρτού εισοδήματός τους.
 
Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου