Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Καθετοποίηση της αγροτικής παραγωγής στόχος της νέας ηγεσίας στο Γεωργίας

«Ερχόμαστε να αλλάξουμε πολιτικές και προσανατολισμούς» δήλωσε ο υπερ-υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής στο αναβαθμισμένο πλέον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τον αναπληρωτή υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου να συμπληρώνει «στόχος μας να αναδείξουμε τον αγροτικό κλάδο της χώρας σε μοχλό ανάπτυξης».
Μέλημα της νέας πολιτικής ηγεσίας η εξασφάλιση βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος και η μείωση του κόστους παραγωγής.Μέλημα της νέας πολιτικής ηγεσίας η εξασφάλιση βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος και η μείωση του κόστους παραγωγής.
Στην τελετή παράδοσης-παραλαβής, που ολοκληρώθηκε στις 3:30 το μεσημέρι της Τετάρτης 28 Ιανουαρίου σε καλό σε γενικές γραμμές κλίμα, δεν έλειψαν και οι αιχμές για θέματα διαχείρισης όπως τα βοσκοτόπια. Ο υπερυπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης, έφθασε στο κτήριο της Αχαρνών 2, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Βαγγέλη Αποστόλου, τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Παναγιώτη Σγουρίδη. 

Η τελετή ξεκίνησε με την ομιλία του απερχόμενου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Καρασμάνη, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «Τείνω χείρα φιλίας και συνεργασίας στον νέο υπουργό, τον υφυπουργό και τους αναπληρωτές Υπουργούς του ΥπΑΑΤ, όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον και τους έυχομαι ειλικρινά κάθε επιτυχία στο έργο που τους περιμένει» και συμπλήρωσε «Οι εποχές μικροπολιτικών αντιπαλοτήτων ανήκουν εδώ και καιρό στο παρελθόν. Υπάρχουν χιλιάδες πράγματα που μας ενώνουν για να εξασφαλίσουμε το μέλλον του αγροδιατροφικού τομέα και τίποτα δεν μας χωρίζει. Όσοι δουλέψαμε τους τελευταίους αυτούς μήνες στο ΥπΑΑΤ θα είμαστε δίπλα στην νέα πολιτική ηγεσία και προσωπικά θα συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις για να αναδειχθεί ο αγρότης σε πρωταγωνιστή της ανάκαμψης της χώρας μας».
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης ευχαρίστησε τον κ.Καρασμάνη και κ. Κουκουλόπουλο για τις ευχές και τόνισε ότι «Δεν πρόκειται να κατεδαφίσουμε ό,τι έκανε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία, αλλά ερχόμαστε να αλλάξουμε πολιτικές και προσανατολισμούς. Στο δύσκολο αυτό έργο, χρειαζόμαστε τη στήριξή τους παρόλες τις διαφορές και τις αντιπαραθέσεις που υπήρχαν και θα υπάρχουν, καθώς αποτελούν βασικό συστατικό της δημοκρατικού πολιτεύματος. Ευχόμαστε το επίπεδο πολιτισμού που σήμερα παρουσιάζουν οι κ. Καρασμάνης και κ. Κουκουλόπουλος και όλο οι παρευρισκόμενοι να διατηρηθεί και κατά τη διάρκεια αυτών των διαφωνιών και αντιπαραθέσεων».
Επιπλέον, ο υπερυπουργός υπογράμμισε ότι το νέο ΥπΑΑΤ θα είναι προσανατολισμένο εντός και εκτός Ελλάδας, στην ανάδειξη των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και του συγκριτικού τους πλεονεκτήματος, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους στις ξένες αγορές αλλά και στη διαμόρφωση μίας σύγχρονης και δυναμικής βιομηχανίας τροφίμων με εξαγωγικό προσανατολισμό, κάτι που αποτελεί και γενικότερο στόχο της νέας κυβέρνησης».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε ότι «μέσα από την πολιτική μας θα διασφαλίσουμε το εισόδημα των ανθρώπων της υπαίθρου. Στόχος μας είναι επίσης να αυξήσουμε την προστιθέμενη αξία των αγροδιατροφικών προϊόντων. Θα δώσουμε βάρος στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας. Στην πολιτική που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τα επιλέξιμα βοσκοτόπια υπήρξαν αβλεψίες και προχειρότητες».
«Το γεγονός ότι το ΥΠΑΑΤ εντάχθηκε στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης συνιστά αναβάθμιση, καθώς αναγνωρίζεται ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί ν’ αποτελέσει από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου και τόνισε ως βασικό στόχο σε αυτή την προσπάθεια την εξασφάλιση βιώσιμου αγροτικού εισοδήματος με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος.
Αναφερθής στις βασικές κατευθύνσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου, δήλωσε τα εξής:
-βελτίωση ανταγωνιστικότητας ειδικά των παραδοσιακών προϊόντων με εξασφάλιση προστιθέμενης αξίας και,
-διασφάλιση των διατροφικών αναγκών της χώρας, με παράλληλη δημιουργία ενός αγροδιατροφικού συμπλέγματος, με έμφαση στην κτηνοτροφία.
Παράλληλα ο κ. Αποστόλου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Καρασμάνη και Κουκουλόπουλο, δήλωσε ότι «Η αναβάθμιση του ΥπΑΑΤ σε υπερ-Υπουργείο, πρακτικά συμβολίζει τους στόχους μας να αναδείξουμε τον αγροτικό κλάδο της χώρας σε μοχλό ανάπτυξης και εξ΄αυτού και η σύζευξη του ΥπΑΑΤ με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, καθώς οι τρεις αυτοί τομείς θα αποκτήσουν ενιαία κατεύθυνση. Στόχος μας είναι να διασφαλιστεί για τον κόσμο της υπαίθρου η παραμονή τους εκεί, μέσω της εξασφάλισης ενός εισοδήματος ικανού να ζήσουν οι αγρότες με ταυτόχρονη προστασία και αξιοποίηση των φυσικών πόρων».
Τέλος, ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι μία έκφραση που θα ακούμε πολύ εφεξής θα είναι η «προστιθέμενη αξία των αγροτικών προϊόντων», η οποία σε συνδυασμό με την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου θα δώσουν ώθηση στις εξαγωγές των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων.
«Μια ισορροπημένη ανάπτυξη μπορεί να φέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε καμία δέσμευση στα καρτέλ που απομυζούν στους παραγωγούς. Επίσης θα πρέπει να μειώσουμε τη γραφειοκρατία ώστε να βοηθήσουμε τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης των αγροτών», πρόσθεσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης.
Απολογισμός Καρασμάνη
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Καρασμάνης, μετά το χαιρετισμό του προς τη νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ, δήλωσε «Αναλάβαμε το ΥπΑΑΤ σε μία περίοδο δύσκολη. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μας, έγινε σημαντική προσπάθεια για να θωρακιστεί ο αγροτικός τομέας και να ανταποκριθεί στις προκλήσεις εν όψει της νέας ΚΑΠ. Ο αγώνας δρόμου αυτός σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και βασικό γνώμονα τις ενισχύσεις και τις επιδοτήσεις που φτάσανε σε ύψος τα 14 δις ευρώ είμαι σίγουρος ότι θα αποτελέσει εφεξής εφαλτήριο για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα καθώς χτίσαμε γερές βάσεις για ένα μέλλον όπου η ελληνική αγροτική οικονομία δεν θα χριεάζεται επιδοτήσεις για να επιβιώσει» Ο κ. Καρασμάνης επίσης συμπλήρωσε ότι «Έχουν δοθεί 6 δις ευρώ το διάστημα αυτό, για να αναστραφεί η ηλικιακή πυραμίδα του αγροτικού κόσμου, να αυξηθεί η αξία και η εξωστρέφεια των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και να ενισχυθούν οι δομές της πρωτογενούς παραγωγής ενώ και στην αλιεία έχουν μπει στέρεες βάσεις για να ενισχυθεί η θέση της ελληνική αλιείας απέναντι στην νέα ΚΑΠ. Εύχομαι όλη αυτή η προσπάθεια που κάναμε να αποτελέσει τη μαγιά, να αξιοποιηθεί και να εξελιχθεί για το καλό του τόπου».
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου