Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Nα απελευθερωθεί άμεσα ο Μπαρίς Μπαλ – Απαράδεκτη σύλληψη του επί 22 χρόνια Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα στη Ελλάδα


300x300Συμπαράσταση την Τρίτη 27.1.15 στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης στις 11π.μ.
Ο Μπαρίς Mπαλ ήρθε στην Ελλάδα 16 χρονών κολυμπώντας! Στην Τουρκία είχε καταδικαστεί για συμμετοχή -από τα 13 έως τα 15 του χρόνια- σε “παράνομη” πολιτική οργάνωση. Το δικαστήρια που εξέδωσε αυτήν την απόφαση κρίθηκε παράνομο και άκυρο   από τα ευρωπαϊκά όργανα επειδή  παραβίαζε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Τέτοιες υποθέσεις εκδικάζονταν από  έκτακτα μικτά δικαστήρια (συμμετείχαν και στρατιωτικοί) τα οποία συνέρχονταν μέσα στα κτίρια της κρατικής ασφάλειας της Τουρκίας (!) επομένως είναι σαφές ότι υπό αυτές τις συνθήκες παραβιάζονταν το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη. Η συγκεκριμένη δίκη πραγματοποιήθηκε σε μια πολιτική ατμόσφαιρα  “φιλελευθεροποίησης” που στην Ελλάδα θα την λέγαμε “τύπου Μαρκεζίνη” κατά την οποία  η τουρκική στρατιωτική χούντα είχε ακόμη  εντονότατη ανάμειξη στα πολιτικά πράγματα της Τουρκίας. Την   καταδικαστική αυτή απόφαση κατέθεσε ο Μπαρίς  στο ελληνικό κράτος, μόλις ήρθε στην Ελλάδα, και πέτυχε να του  εγκριθεί η χορήγηση  πολιτικού ασύλου και η  ένταξη του σε καθεστώς διεθνούς προστασίας. Είναι  από τους πρώτους (και ελάχιστους) Τούρκους πολιτικούς πρόσφυγες στην Ελλάδα που πήρε πολιτικό άσυλο. Είκοσι δύο  χρόνια μετά η Τουρκία καταφέρνει να βγάλει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του και η ελληνική αστυνομία συνεργάζεται και τον συλλαμβάνει. Κρατείται από την Παρασκευή  στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με άμεσο κίνδυνο να εκδοθεί στην Τουρκία και να φυλακιστεί  για ένα “αδίκημα” που διέπραξε πριν 22 χρόνια. Ο Μπαρίς Μπαλ,  παντρεμένος με Ελληνίδα και  πατέρας ενός μικρού παιδιού, είναι ένας από τους γνωστότερους καλλιτέχνες στην Ελλάδα στη μουσική της Ανατολίας, δεξιοτέχνης του σαζ, του τανμπούρ και του πολίτικου λαούτου και έχει διδάξει σε ωδεία και στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΑΤΕΙ Άρτας, ενώ ήταν πάντα βοηθός της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης στη σχέση της με Έλληνες μουσουλμάνους ή με Τούρκους προσκεκλημένους ακτιβιστές.
Κρατείται ένας άνθρωπος φυλακισμένος, στερείται την ελευθερία του, διασύρεται και πλήττεται η υπόληψή του, κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του και επί πλέον δίδεται βορά στα κανιβαλικά καθεστωτικά ΜΜΕ, που ήδη αναδημοσίευσαν αυτούσιο το ΔΤ της αστυνομίας που τον παρουσιάζει ως ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (στα 13 του χρόνια! ).  Είναι εξοργιστική η συνεργασία  της ελληνικής πλευράς με το αναχρονιστικό και αυταρχικό καθεστώς της γείτονος και παράλογη η ενέργεια σύλληψής ενός ανθρώπου τον οποίο η Ελλάδα αποφάσισε πριν 22 χρόνια να προστατεύσει (και πολύ καλά έκανε!) εκτιμώντας πως η δίωξη και η καταδίκη  του σχετιζόταν με τα πολιτικά του φρονήματα. Το τουρκικό καθεστώς έχει εξαπολύσει ένα μπαράζ  διώξεων και επανεξέτασης πολλών υποθέσεων Τούρκων πολιτικών προσφύγων που ζουν στην Ελλάδα.  Τον περασμένο χρόνο απορρίφθηκαν από την ελληνική πλευρά δύο αιτήσεις έκδοσης πολιτικών προσφύγων στην Τουρκία (Καντίρ Καγιά, Μεχμέτ Γιαμάν) στη μία των οποίων μάλιστα δεν είχε αποδοθεί επίσημα πολιτικό άσυλο. Η ελληνική πλευρά όχι μόνο δικαιούται αλλά οφείλει να αρνείται την έκδοση αυτών των ανθρώπων όταν είναι σαφές ότι τα κίνητρα της αίτησης έκδοσής τους  είναι πολιτικά και ότι διατρέχουν κίνδυνο, τουλάχιστον, φυλάκισης με την επιστροφή τους στη χώρα τους. Εχθές  ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, περιφερειακός σύμβουλος και πρώην ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, επισκέφτηκε με την ιδιότητα του δικηγόρου τον Μπαρίς Μπαλ στο κρατητήριο της ΓΑΔΘ όπου κρατείται, δήλωσε την συμπαράσταση του  και ενημερώθηκε από τον ίδιο και τους οικείους του για την υπόθεση. Την Τρίτη στις 11π.μ. με εντολή του εισαγγελέα εφετών κ.Μπακέλα θα συζητηθεί η υπόθεσή  στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης. Ζητάμε από  την ελληνική κυβέρνηση να μην  συμπράξει με τις πολιτικές δυνάμεις του σκότους και να μην  συνεργήσει σε άλλη μία κατάφωρη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Με τη μεθόδευση αυτή, πέραν όλων των άλλων, καταστρατηγείται και κάθε έννοια της κοινής λογικής. Προς επίρρωση της “επικινδυνότητας” του Μπαρίς μπορείτε να επισκεφθείτε τo παρακάτω link…
Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου