Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σώζονται τελευταία στιγμή τεύτλα, ροδάκινα και πετρέλαιο

Μπαράζ αποφάσεων την περασμένη Τετάρτη για πληρωµές υποχρεώσεων στους αγρότες για εξισωτική, αγροτικό πετρέλαιο, ροδάκινα και τεύτλα, λίγες µόλις µέρες πριν τις κάλπες, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda που κυκλοφορεί εκτάκτως την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου αποκλειστικά μαζί με την ειδική έκδοση για τη Zootechnia.
Σε πρώτη φάση τα μόνα χρήματα που βλέπουν οι αγρότες είναι επιστροφή πετρελαίου και κάποια ποσά από την εξισωτική.Σε πρώτη φάση τα μόνα χρήματα που βλέπουν οι αγρότες είναι επιστροφή πετρελαίου και κάποια ποσά από την εξισωτική.
Μετά την επίσκεψη του Αντώνη Σαµαρά στη Θεσσαλονίκη, και τις δεσµεύσεις του για εξόφληση των αγροτών, άρχισαν ως το βράδυ της ίδιας µέρας να βγαίνουν µία µία οι ανακοινώσεις και οι σχετικές αποφάσεις για τις αντίστοιχες πληρωµές, ωστόσο σε πρώτη φάση τα μόνα χρήματα που έβλεπαν οι αγρότες ήταν από την εξισωτική και κάποιοι για το πετρέλαιο.

Η πρώτη ανακοίνωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούσε την πληρωµή 21.000 περίπου κτηνοτρόφων για την εξισωτική του 2014 µε ποσό περίπου 15 εκατ. ευρώ, οι επόµενες δύο αποφάσεις εξασφάλιζαν τα 33 εκατ. ευρώ για τις εθνικές ενισχύσεις (de minimis) στους ροδακινοπαραγωγούς από πόρους του ίδιου του υπουργείου. Το βράδυ της ίδιας µέρας ανακοινώθηκε από τη Γραµµατεία Εσόδων ότι ξεκινά η πληρωµή της δεύτερης δόσης του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου και θα αφορά περί τα 20 εκατ. ευρώ, αλλά και η εξασφάλιση 16 εκατ. ευρώ για τα χρωστούµενα στους τευτλοπαραγωγούς.
∆ιορθώσεις στην εξισωτική
Κτηνοτρόφους που είχαν κοπεί και πρόλαβαν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις, αλλά και όσους συµπλήρωσαν τις καρτέλες τους αναφορικά µε την ολοκλήρωση της απογραφής του ζωικού κεφαλαίου, η οποία µετά από παράταση ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου, λόγω κακοκαιρίας αφορούσε η πληρωµή της εξισωτικής του 2014, που ανακοινώθηκε, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Αλέξανδρο Οφίδη.
Πρόκειται, ως φαίνεται, για την απάντηση στις εξαγγελίες που προηγήθηκαν τόσο από τον Αντώνη Σαµαρά που µιλούσε για «καταβολή εξισωτικών αποζηµιώσεων στους κτηνοτρόφους µέσα στα επόµενα 24ωρα, δηλαδή ∆ευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη θα έχουν δοθεί οριστικά», αλλά και του υπουργού Γ. Καρασµάνη µέσω facebook, στις αρχές της περασµένης εβδοµάδας, ότι «συνεχίζουµε να καταβάλουµε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πληρώσουµε άλλα 80 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους για την εξισωτική αποζηµίωση του 2014 µέχρι τις 23 Ιανουαρίου».
Σηµειώνεται, ωστόσο, ότι ούτε σε αυτή την πληρωµή περιλαµβάνεται η µεγαλύτερη µερίδα των κοµµένων κτηνοτρόφων λόγω προβληµάτων µε τα επιλέξιµα βοσκοτόπια, ενώ στην ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι «συνεχίζεται η εξέταση των δικαιολογητικών που καταθέτουν οι δικαιούχοι και η διενέργεια των απαιτούµενων ελέγχων ώστε να ακολουθήσουν νέες συµπληρωµατικές πληρωµές το επόµενο διάστηµα».
Αποζηµιώσεις για ροδάκινα και αποπληρωµή τευτλοπαραγωγών
Το πράσινο φως για τις εθνικές ενισχύσεις ύψους 33 εκατ. ευρώ στους ροδακινοπαραγωγούς, φρόντισαν να εξασφαλίσουν οι κυβερνώντες, αργά το βράδυ της Τετάρτης, µε την εσπευσµένη δηµοσίευση στη ∆ιαύγεια των σχετικών υπουργικών αποφάσεων. Βέβαια, εκτός από τις τρεις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται η σχετική αποζηµίωση των καλλιεργητών, δεν γίνεται γνωστό πότε θα πιστωθούν οι λογαριασµοί των δικαιούχων.
Την ίδια ώρα, τη δέσµευση του προέδρου και διευθύνοντα της ΕΒΖ Λάµπρου Χαραλάµπους ότι εξασφαλίστηκαν 16 εκατ. ευρώ για την αποπληρωµή του 80% των απαιτήσεών τους και άλλα 2-3 εκατ. ευρώ για την πλήρη εξόφληση της παραδοθείσας παραγωγής σε βάθος διµήνου, απέσπασαν οι τευτλοπαραγωγοί, που έληξαν την κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της ΕΒΖ στην Αριστοτέλους, µετά από 10 περίπου ηµέρες, µε την προϋπόθεση να δουν τα χρήµατά τους πριν τις εκλογές, αλλιώς θα επανέλθουν στις κάλπες.
Σταδιακά η εξόφληση της β’ δόσης του αγροτικού πετρελαίου
Με εννεάµηνη σχεδόν καθυστέρηση και ένα λιτό δελτίο τύπου τριών γραµµών ανακοινώθηκε από τη Γενική Γραµµατεία ∆ηµοσίων Εσόδων ότι «από την Πέµπτη 22 Ιανουαρίου αρχίζουν να πιστώνονται σταδιακά στους λογαριασµούς των δικαιούχων τα ποσά επιστροφής της δεύτερης δόσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που αφορά το γεωργικό πετρέλαιο».
Υπενθυµίζεται ότι βασικές προϋποθέσεις προκειµένου να είναι κάποιους αγρότης δικαιούχος της επιστροφής του ΕΦΚ είναι:
 Να έχει καταθέσει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης για την προηγούµενη χρονιά
  Να εντοπίζεται µηχανογραφικά στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΓΑ
 Να εµφανίζεται στο ηλεκτρονικό αρχείο του ΟΓΑ ενεργός για το προηγούµενο έτος
  Να είναι φυσικό πρόσωπο ή νοµικό πρόσωπο που προσδιορίζεται µε βάση τα άρθρα 4 & 7 της µε αριθµ 233746/3996 /24-04-2003 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄538/05-05-2003)
  Να µην είναι δικαιούχος του µέτρου Πρόωρης Συνταξιοδότησης
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου