Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ ΜΕΡΕΣ

Ευχαριστώ τη Georgia Marathaki που μου τις θύμισε. Αυτές τις μέρες στην Κύπρο, λέει, έχετε καλοκαιρία που την ονομάζουμε Αλκυονίδες μέρες.
Είναι οι μέρες του Ιανουαρίου - συνήθως το δεύτερο μισό του μήνα - όπου επικρατεί ωραίος καιρός και έντονη ηλιοφάνεια. Οι μέρες αυτές πήραν το όνομα τους από το θαλάσσιο πουλί Αλκυόνη και το σχετικό μύθο.

Σύμφωνα με το μύθο - που έχει πολλές παραλλαγές - η Αλκυόνη ήταν η πανέμορφη κόρη του Αιόλου, του Θεού των ανέμων. Ήταν παντρεμένη με τον Κύηκα και ήταν πολύ ευτυχισμένοι. Ο γάμος τους ήταν τόσο τέλειος ώστε πίστεψαν ότι ήταν θεοί. Οι θεοί θέλησαν να τους τιμωρήσουν για την αλαζονεία τους γι αυτό έστειλαν τον Κύηκα στο πέλαγος για ψάρεμα, σήκωσαν ανέμους δυνατούς και τον έπνιξαν. Η γυναίκα του η Αλκυόνη που είδε από μακριά τι έγινε έπεσε από το βράχο και σκοτώθηκε.
Ο Δίας τους λυπήθηκε και τους μεταμόρφωσε σε πουλιά, στους αλκυόνες. Επειδή γεννούν τα αυγά τους το χειμώνα πάνω στα βράχια και τα μανιασμένα κύματα τα παρασέρνουν οι θεοί για χατήρι τους επιτρέπουν στον ήλιο να λάμπει δυνατά για μερικές μέρες ώστε να επωαστούν.
Τις μέρες αυτές κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες μεσουρανεί και ο αστέρας Αλκυόνη και είναι ορατός στο σύμπλεγμα Πλειάδων (πούλια).
Είναι μύθος ή απλά ένα φυσικό φαινόμενο? Σύμφωνα με τους επιστήμονες την εποχή αυτή στην περιοχή της Ελλάδας, λόγω του γεωγραφικού πλάτους της, παρατηρείται εξίσωση πιέσεων η οποία έχει σαν αποτέλεσμα αφενός να μην υπάρχουν άνεμοι και αφετέρου να υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια ακόμη και αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.
Είτε είστε ρομαντικοί και πιστεύετε στο μύθο είτε είστε ρεαλιστές και πιστεύετε στην επιστημονική εξήγηση απολαύστε τις ωραίες μέρες του χειμώνα που υπάρχουν κάθε χρόνο. Μόνο το 1947 δεν υπήρξαν Αλκυονίδες μέρες.
ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΑ ΕΧΕΤΕ!!!

Αναστασία Παττίχη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου