Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Στη Μόσχα έφεραν για προσκύνημα τα άγια λείψανα του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού

Στη Μόσχα έφεραν για προσκύνημα τα άγια λείψανα του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού
Στη Μόσχα στην ανδρική Ιερά Μονή Νοβοσπάσσκι η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος έφερε την κιβωτό με το δεξί χέρι του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού, προστάτη των στρατιωτών. 

Η μεταφορά στη Μόσχα του χριστιανικού αυτού κειμηλίου αφιερώθηκε στα 70 χρόνια της νίκης στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο.

Την κιβωτό με το κειμήλιο έφεραν από την Ελλάδα οι ιερείς με επικεφαλής τον Μητροπολίτη της Βέροιας, της Νάουσας και της Καμπανίας Παντελέημωνα (Καλπακίδη).

Στην επίσημη τελετή άφιξης της ελληνικής αποστολής στα τείχη της Ιεράς Μονής συμμετείχαν οι βετεράνοι του Αφγανιστάν και φοιτητές των στρατιωτικών σχολών.

Την εορταστική δέηση για το γεγονός αυτό τέλεσε ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Νοβοσπάσσκι, επίσκοπος Σάββας του Βοσκρεσένσκ.

"Η μεταφορά του λειψάνου αφιερώνεται στο βασικό εορταστικό γεγονός της χρονιάς, τα 70 χρόνια της Μεγάλης Νίκης στους φασίστες. Στη Ρωσία η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού από την αρχαιότητα σχετιζόταν με το στρατιωτικό άθλο, τον πατριωτισμό και την προστασία της Πατρίδας ", λέγεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Τα λείψανα του Αγίους θα παραμένουν στο μοναστήρι Νοβοσπάσσκι μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, όπως διαβεβαίωσαν στο μοναστήρι Νοβοσπάσσκι, "σε περίπτωση ανάγκης η Ιερά Μονή θα κλείνει την ώρα που ο τελευταίος προσκυνητής θα ασπαστεί το ιερό λείψανο αυτό ".

Τα λείψανα του Αγίου φυλάσσονται στην ελληνική Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά.

Στη Μόσχα ο πρώτος πέτρινος ναός επί του Δούκα Ιβάν Καλιτά ανεγέρθη προς τιμή του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικιού. Αργότερα στη θέση αυτή ανεγέρθη ο Ναός της Κοιμήσεως του Κρεμλίνου της Μόσχας.
ΠΗΓΗ http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου