Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Δικλείδα ασφαλείας οι εξαγωγές στο σκληρό σιτάρι

Ανεβάζει τον πήχη το παράρτηµα του αµερικανικού υπουργείου γεωργίας (USDA) στο Λονδίνο για τη φετινή συγκοµιδή σιταριού της ΕΕ εκτιµώντας ότι θα ξεπεράσει τους 150 εκατ. τόνους. Παράλληλα, εκτιµά ότι οι εξαγωγές θα µείνουν σε υψηλά επίπεδα χάρη στο µικρότερο ανταγωνισµό από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Με τη δυναµική της περσινής χρονιάς, που οι τιµές ξεπέρασαν τα 40 λεπτά το κιλό –λόγω παγκόσµιας έλλειψης– και τη βοήθεια του αδύναµου ευρώ που καθιστά πιο ανταγωνιστικά για τις εξαγωγές τα ευρωπαϊκά σιτηρά, οι αναλυτές αισιοδοξούν για µια καλύτερη από πέρσι έναρξη της εµπορικής σεζόν για το σκληρό σιτάρι. Μάλιστα, τα σκληρά νέας σοδειάς θα είναι αυξηµένα όχι µόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αλλά και στις υπόλοιπες σηµαντικές χώρες παραγωγής (ΗΠΑ, Καναδάς), σύµφωνα µε τις µέχρι στιγµής αναλύσεις.
 

Ειδικότερα, αν και η παραγωγή σιταριού της ΕΕ αναµένεται µειωµένη το 2015/2016 κατά 5,4 εκατ. τόνους από τα επίπεδα ρεκόρ του 2014-2015, το USDA εκτιµά ότι θα σηµειωθεί η δεύτερη µεγαλύτερη σοδειά-ρεκόρ καθώς θα αγγίξει τους 151 εκατ. τόνους. Η πρόβλεψη αυτή είναι µεγαλύτερη από τις άλλες που έχουν ως τώρα δηµοσιευτεί, όπως για παράδειγµα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 149,2 εκατ. τόνους, τη Strategie Grains: 148,3 εκατ. τόνους, την Coceral: 146,2 εκατ. τόνους.

Ο σχετικά ήπιος χειµώνας, µε ελάχιστες ζηµιές από τον παγετό, συνηγορεί στην καλή συγκοµιδή σιταριού στην ΕΕ τόσο από πλευρά ποσοτήτων όσο και ποιότητας. 
Επίσης, σηµειώνεται από το γραφείο του USDA στο Λονδίνο ότι οι εαρινές σπορές ξεκίνησαν θετικά οπότε αναµένονται αυξηµένες αποδόσεις, ωστόσο οι αναλυτές σηµειώνουν ότι ο ήπιος καιρός ενθαρρύνει την ανάπτυξη ζιζανίων. Συγκεκριµένα, υπάρχουν ανησυχίες για τυχόν προβλήµατα στη σοδειά της Αυστρίας και γενικότερα των Σκανδιναβικών χωρών από την εµφάνιση ζιζανίων στις καλλιέργειες σιταριού.

Όσον αφορά τις εξαγωγές σιταριού της ΕΕ για το 2015-2016, προβλέπεται ότι θα µειωθούν κατά 1 εκατ. τόνους από τα φετινά επίπεδα ρεκόρ που αναµένονται στους 32,5 εκατ. τόνους. Συγκεκριµένα, προβλέπεται ότι θα φτάσουν τους 31,5 εκατ. τόνους, την ώρα που η Κοµισιόν κάνει λόγο για εξαγωγές σιταριού της ΕΕ στους 28,3 εκατ. τόνους. «Σε υψηλά επίπεδα θα παραµείνουν οι εξαγωγές σιταριού της ΕΕ, χάρη στην ισχυρή ζήτηση από τη Μέση Ανατολή», υπογραµµίζουν οι αναλυτές του USDA, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος θα παραµείνει κορυφαίος προορισµός για τα γαλλικά σιτάρια».

Κρίσιµοι παράγοντες για τις εξαγωγές σιταριού της ΕΕ θεωρούνται η κατάσταση στην Ουκρανία και η δυνατότητα εξαγωγών των χωρών της Μαύρης Θάλασσας καθώς υπάρχουν ενδείξεις για εσωτερική αναταραχή. Επίσης, οι αναλυτές εκτιµούν ότι οι ευρωπαϊκές εξαγωγές σιταριού θα επηρεαστούν και από το αν η Μόσχα θα αποµακρύνει ή θα επεκτείνει τους εξαγωγικούς φόρους στα σιτάρια (η απόφαση αναµένεται Μάιο ή Ιούνιο, σύµφωνα µε το ρωσικό υπουργείο γεωργίας). 

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές στο Λονδίνο του USDA εκτιµούν ότι η προοπτική για ακόµα µια ισχυρή σεζόν στις εξαγωγές σταριού της ΕΕ -η οποία θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ και θα αναδειχθεί µεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσµου αυτή τη σεζόν-  σε συνδυασµό µε την αυξηµένη ζήτηση για ζωοτροφές από την Πολωνία, αναµένεται να µειώσουν τα αποθέµατα σιταριού. Προβλέπεται µείωση αποθεµάτων κατά 500.000 τόνους στους 15,9 εκατ. τόνους για τη σεζόν 2015-2016.  


AGRIMONEY
Οι εκλογές στη Βρετανία κρατούν τα σιτάρια στις αποθήκες 

Οι καλλιεργητές της Μεγάλης Βρετανίας καθυστερούν τις πωλήσεις σιταριού εκτιµώντας ότι οι γενικές εκλογές του Μαΐου θα δηµιουργήσουν πολιτικό αδιέξοδο και αβεβαιότητα στις αγορές, µιας και δεν φαίνεται ένα κόµµα να κερδίζει την αυτοδυναµία, µε συνακόλουθο αποτέλεσµα την πτώση της λίρας, γεγονός που θα ανταµείψει όσους επιδείξουν υποµονή µε τις πωλήσεις.

Ειδικότερα, το τελευταίο διάστηµα παρατηρείται µια απροθυµία από την πλευρά των Βρετανών αγροτών να πουλήσουν σιτάρι, λόγω και των χαµηλών τιµών καθώς έχουν σηµειώσει πτώση κατά 26% σε σχέση µε πέρσι στο χρηµατιστήριο του Λονδίνου. «Ετοιµαστείτε να περιµένετε και θα δείτε πώς θα πάνε οι πωλήσεις όταν η λίρα πιεστεί από τις επερχόµενες εκλογές», σηµειώνει η Openfield, που είναι ο µεγαλύτερος συνεταιρισµός στα σιτηρά της Βρετανίας.  Μια πιο αδύναµη λίρα, υποστηρίζουν οι αναλυτές θα στηρίξει τις αξίες του βρετανικού σιταριού σε τοπικό επίπεδο και θα το κάνει πιο ανταγωνιστικό στις εξαγωγές.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι τελευταίες εκλογικές αναµετρήσεις είχαν πολύ µικρή επίδραση στη λίρα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όµως αυτή τη φορά υπάρχει σαφώς πολύ µεγαλύτερη αβεβαιότητα. Παρόλα αυτά, οι έµποροι προειδοποιούν ότι ίσως η λίρα να µην αποδυναµωθεί αν υπάρξει ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσµα και η Βρετανία θα κινδυνέψει να µείνει µε µεγάλο απόθεµα σιταριού στα τέλη της σεζόν 2014/15 και εν µέσω προβλέψεων για αυξηµένη παραγωγή σε επίπεδο ΕΕ.

ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου