Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Συλλογή υπογραφών για την απαγόρευση στην Ελλάδα του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto


Την πλήρη, εθνική απαγόρευση της χρήσης του glyphosate, του ενεργού συστατικού του ζιζανιοκτόνου Roundup της Monsanto, ζητά η Greenpeace μετά την κατάταξή του ως “πιθανώς καρκινογόνο” από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Για τον λόγο αυτό η Greenpeace καλεί τους πολίτες να υπογράψουν τη σχετική έκκληση προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βαγγέλη Αποστόλου, ώστε να απαγορευτεί η χρήση του glyphosate στην Ελλάδα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την επέκταση της απαγόρευσης του σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Roundup, που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, είναι το πιο ευρέως διαδεδομένο ζιζανιοκτόνο στον κόσμο και αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Monsanto.
Κάθε χρόνο ψεκάζεται σε εκατομμύρια στρέμματα αγροτικών εκτάσεων, αστικών πάρκων, δρόμων, πεζοδρομίων και σιδηροδρομικών δικτύων. Το Roundup διαδόθηκε τη δεκαετία του ’70 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90 η Monsanto κυριάρχησε στην αγορά κατασκευάζοντας μεταλλαγμένους σπόρους Roundup Ready, ανάμεσα τους και σόγια, με ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο Roundup. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της χρήσης του Roundup (και των κερδών της Monsanto), παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η καλλιέργεια μεταλλαγμένων θα χρειαζόταν λιγότερα φυτοφάρμακα.
Η νέα επιστημονική διαπίστωση ότι το glyphosate είναι “πιθανώς καρκινογόνο”, γεγονός που έχει οδηγήσει σε πτώση την μετοχή της Monsanto κατά 2,9%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο καθυστέρησης για άμεση και επείγουσα λήψη μέτρων προφύλαξης, τόσο της υγείας καταναλωτών και αγροτών, όσο και της υγείας του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, από τους οποίους εξαρτάται η γεωργία και η παραγωγή της τροφής μας.
Μπορείτε να υπογράψετε εδώ.

πηγη http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου