Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Πρώην μέλος των Ναζί σε δίκη για χιλιάδες φόνους


Ο 93χρονος πρώην φύλακας του Άουσβιτς οδηγείται σε δίκη με τη κατηγορία για συμμετοχή σε 300 χιλιάδες φόνους. Νόμιζε ότι έκανε το σωστό σκοτώνοντας Εβραίους,δηλώνει ο άνδρας.
Ο 93χρονος Oskar Groening ήταν φύλακας στο  Άουσβιτς κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Μάλιστα είχε το παρατσούκλι ''Ο Λογιστής του Άουσβιτς'' καθώς κρατούσε τα χρήματα και άλλα πολύτιμα αγαθά από τους Εβραίους που κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης .  Τώρα, 70 χρόνια μετά το τέλος του πολέμου, ο Oskar οδηγείται σε δίκη με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε 300χιλιάδες φόνους.
Η δίκη του ξεκίνησε την Τρίτη και ο 93χρονος άνδρας προέβη σε μια μακρά δήλωση μιας ώρας ενώπιον των δικαστών. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι: '' Συμμερίζομαι ηθικά την ενοχή, αλλά αν είμαι ένοχος με βάση το νόμο, αυτό θα πρέπει να το αποφασίσετε εσείς''.
Η κατάθεση του
Ο  Groening δήλωσε ότι συμμετείχε εθελοντικά στην ομάδα των Ναζί, Ες Ες, και υπηρέτησε στο Άουσβιτς από το 1942 έως και το 1944.
Ο Oskar πριν από τη στρατιωτική του θητεία είχε εκπαιδευτεί ως τραπεζίτης και για αυτό η δουλειά του ήταν να συλλέγει τα χρήματα και τα πολύτιμα αγαθά όσων κρατούνταν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επομένως στη κατάθεση του ανέφερε ότι δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή στους φόνους που διαπράχθηκαν κατά τη θητεία του ενώ τόνισε επίσης ότι κάποια στιγμή είχε ζητήσει να φύγει από το Άουσβιτς.
 
Η κατηγορία για συμμετοχή του σε 300χιλιάδες φόνους αφορά την περίοδο του Μαΐου ως και του Ιουνίου του 1944. Τότε περίπου 425 χιλιάδες Εβραίοι από την Ουγγαρία οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και περίπου 300 χιλιάδες από αυτούς δολοφονήθηκαν.
Ο Groening ξεκίνησε να δουλεύει στο Άουσβιτς όταν ήταν 21. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στο Λίνεμπουργκ της Γερμανίας. Ο 93χρονος τα τελευταία χρόνια ήταν πρόθυμος να μιλήσει για όσα συνέβησαν τότε, διότι ήθελε να αποστομώσει όσους αρνούνται το Ολοκαύτωμα. Για αυτό και είχε μιλήσει στο BBC το 2005 για το ντοκιμαντέρ Auschwitz: The Nazis and the Final Solution.
Τότε πίστευαν ότι να σκοτώνουμε Εβραίους ήταν το σωστό
Ο ''Λογιστής του Άουσβιτς'' ανέφερε στο BBC ότι τότε θεωρούσαν πως έκαναν το σωστό σκοτώνοντας Εβραίους:'' Ήμασταν πεπεισμένοι ότι έχουμε προδοθεί και ότι υπήρχε μια μεγάλη συνωμοσία των Εβραίων εναντίον μας''.
Play Button

Οι μάρτυρες κατηγορίας και οι δίκες των Ναζί
Περίπου 60 επιζώντες του Ολοκαυτώματος ή συγγενείς τους έχουν έρθει από την Αμερική, το Καναδά, το Ισαρήλ και από όπου αλλού βρίσκονται προκειμένου να συμμετέχουν στην δίωξη του άνδρα ως συν-ενάγοντες.
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντεκα ανοιχτές έρευνες εναντίων πρώην φυλάκων του Άουσβιτς και σε τρεις από αυτές τις περιπτώσεις, μαζί και του Groening , έχουν κατατεθεί κατηγορίες.  Ενώ επίσης και οκτώ πρώην φύλακες στο στρατόπεδο Majdanek βρίσκονται υπό έρευνα.
Η συγκεκριμένη δίκη είναι η πρώτη υπό το πρίσμα ενός νέο γερμανικού νομικού πλαισίου που έχει ξεκινήσει καινούργιες έρευνες για όσους Ναζί συμμετείχαν στα εγκλήματα πολέμου. Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι οποιοσδήποτε είχε μια θέση στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μπορεί να κατηγορηθεί ως συνένοχος σε όσους φόνους συνέβησαν τότε καθώς αποτελούσε ένα ''εργαλείο''. Ακόμη μάλιστα και αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για την εμπλοκή του σε κάποιο συγκεκριμένο φόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου