Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο μισθό

Στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή θα συνεχιστεί ο κοινωνικός διάλογος, ο οποίος εγκαινιάστηκε σήμερα κατά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προτάσεις του υπουργού Εργασίας Πάνου Σκουρλέτη για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την αύξηση του κατώτερου μισθού και αλλαγές στη λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ).

Οι κοινωνικοί εταίροι χαιρέτησαν την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια και επανέλαβαν τη θέση τους για ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς παρεμβάσεις και επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και των εργοδοτών συμφωνούν στην αύξηση του κατώτερου μισθού, ενώ σύγκλιση απόψεων υπήρξε στο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των αλλαγών που προωθεί το υπουργείο Εργασίας στις αρμοδιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας του ΟΜΕΔ.

Οι εργοδοτικές οργανώσεις, όμως, διατυπώνουν ενστάσεις σε ενδεχόμενη επαναφορά των ωριμάνσεων και υποστηρίζουν ότι η επιβάρυνση του μισθολογικού κόστους θα επιβαρύνει τις επιχειρήσεις και ζητούν μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπέρ της επαναφοράς του κατώτερου μισθού στα 750 ευρώ με εφάπαξ νομοθετική ρύθμιση, τάχθηκε σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος.

Ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε ως «απολύτως συμβατά με τα αιτήματα των συνδικάτων την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που προωθεί η κυβέρνηση», πρόσθεσε, όμως, ότι «όλα θα κριθούν στο πεδίο της υλοποίησης».

Την επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων ζήτησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς ενώ χαιρέτησε «την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου μετά από πέντε χρόνια».

Ο κ. Καββαθάς τάχθηκε κατά της παρέμβασης της πολιτείας στον διάλογο μεταξύ των κοινωνιών εταίρων και εξέφρασε επιφυλάξεις για την επαναφορά των ωριμάνσεων εκτιμώντας ότι θα επιδράσουν αρνητικά στο κόστος των επιχειρήσεων.

Αναφερόμενος στις αλλαγές που προωθούνται στη λειτουργία του ΟΜΕΔ ανέφερε ότι στο θέμα αυτό, χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση και μελέτη.

Υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος.

Ο κ. Ρέτσος υποστήριξε ότι το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό και βρίσκεται στην 34η θέση σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τις επόμενες ημέρες και στις νέες διαβουλεύσεις των κοινωνικών εταίρων στο πλαίσιο της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ) ο ΣΕΤΕ θα παρουσιάσει ολοκληρωμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τον κοινωνικό διάλογο και «όχι μόνο όσα αναφέρονται στις προτάσεις του υπουργού Εργασίας».

«Θετικό γεγονός» χαρακτήρισε την επανέναρξη του κοινωνικού διαλόγου και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, (ΕΣΕΕ) Βασίλης Κροκίδης, και τάχθηκε υπέρ της αποκατάσταση του κατώτατου μισθού και των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, χωρίς κηδεμόνες.

Εξέφρασε όμως επιφυλάξεις «για τη στάση των δανειστών, οι οποίοι συνεχίζουν να αρνούνται σθεναρά στην κυβέρνηση, κάθε αλλαγή στα εργασιακά και τις κατώτατες αμοιβές».

Σύμφωνα με τον κ. Κροκίδη, το σύνολο των οι εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αμείβονται με τον κατώτερο μισθό είναι και η αύξηση του κατώτερου μισθού στα 560 ευρώ θα επιβαρύνει το κόστος μισθοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα κατά 152,9 εκατ. ευρώ.

Η ενδεχόμενη, όμως, επαναφορά των ωριμάνσεων θα επιβαρύνει το κόστος μισθοδοσίας με άλλα 2,986 δισ. ευρώ.
Ο κ. Κροκίδης τάχθηκε, επίσης,υπέρ της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και εργαζομένους, υπό την προϋπόθεση της αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επικαλέστηκε στοιχεία του ΣΕΠΕ και υποστήριξε, ότι οι εργαζόμενοι με μαύρη εργασία φθάνουν τις 800.000 και αυτό σημαίνει απώλειες για τους ασφαλιστικούς φορείς της τάξεως των 2 δισ. ευρώ το χρόνο.

ΠΗΓΗΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου