Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Λίγες χιλιάδες τόνοι χωρίζουν την Ελλάδα από τους ηγέτες στο κεράσι

Μια ακόµη χρονιά µε αύξηση της παραγωγής κερασιού προοιωνίζεται, για τη σεζόν που θα ξεκινήσει γύρω στα µέσα του Μαΐου, µε τη συγκοµιδή των πρώιµων ποικιλιών, όπως οι Sweet. «Αν και είναι νωρίς ακόµη για ασφαλείς προβλέψεις, η εκτίµηση γενικώς είναι ότι η χρονιά θα πάει καλά και θα έχουµε πιο µεγάλη παραγωγή από ό,τι πέρυσι» ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ∆ενδροκοµίας στο Τµήµα Γεωπονίας του ΑΠΘ, Αθανάσιος Μολασιώτης.

Μιλώντας στο πλαίσιο των εργασιών του 1ου Συνεδρίου για το κεράσι, που ξεκίνησε την Παρασκευή 24 Απριλίου, στη Θεσσαλονίκη, µε αφορµή την 1η ∆ιεθνή Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών «Freskon», ο επιστήµονας παρέθεσε προκαταρτικές εκτιµήσεις για τη νέα σεζόν κερασιού, εστιάζοντας στη Β. Ελλάδα και στις περιοχές Πέλλας, Πιερίας κι Ηµαθίας, όπου συγκεντρώνεται το 85% των κερασώνων.


Όψιµη η χρονιά στη Ράχη
Για παράδειγµα στην περιοχή της Ράχης, όπως ανέφερε, υπάρχει η εκτίµηση για αυξηµένη παραγωγή σε σχέση µε πέρυσι και ότι, µάλλον, η χρονιά θα είναι και λίγο πιο όψιµη, κατά µερικές µέρες, συγκριτικά µε τη συγκοµιδή του 2014, ενώ και στη Φλαµουριά όλα δείχνουν ότι η καρπόδεση, που έχει ξεκινήσει στις πρώιµες ποικιλίες είναι ενισχυµένη κι ως αναµένεται και εδώ διεύρυνση της παραγωγής.
Στον κάµπο της Έδεσσας, αντίστοιχα, υπάρχει µια κανονική χρονιά, ενώ και στη Νάουσα η πρόβλεψη είναι ότι η καλλιέργεια βαίνει καλώς, καθώς, όπως υποστήριξε ο κ. Μολασιώτης, έχει αποφευχθεί η άνθιση της κερασιάς να γίνει µέσα στις βροχοπτώσεις.

Λιγότερη σοδειά στα πρώιµα
Στην Άρνισσα, αντιθέτως, είναι πιθανή µια µείωση της παραγωγής, κυρίως στις πρώιµες ποικιλίες, εξαιτίας των παγετών που σηµειώθηκαν, ενώ ανάλογο πρόβληµα διαπιστώνεται και σε ορισµένες περιοχές στα πεδινά των Γιαννιτσών, όπως στον Μυλότοπο.
«Για να βγάλουµε ασφαλή συµπεράσµατα χρειάζεται να παρέλθουν κάποιες ηµέρες ακόµη διότι σε άλλες περιοχές έχουµε άνθιση του δέντρου, σε άλλες καρπόδεση κι ούτω καθεξής» είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής δενδροκοµίας του ΑΠΘ, προσθέτοντας πως περί τα µέσα Μαίου θα έχουµε την πρώτη φετινή παραγωγή κερασιών από τις πρώιµες ποικιλίες, όπως είναι οι Sweet Early, Lorie, Early κ.λπ. και τότε η εικόνα θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρη.
Υψηλές πτήσεις στις εξαγωγές
Το ελληνικό κεράσι, εν τω µεταξύ, απολαµβάνει καλής φήµης και υψηλής ζήτησης από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ έχει και το συγκριτικό πλεονέκτηµα να είναι σχετικά πρώιµο, σε σχέση µε τις βορειοευρωπαϊκές χώρες. Στο επίπεδο αυτό µόνο η γειτονική Τουρκία και κάποιες περιοχές στο νότο της Ισπανίας, µπορούν να µας ανταγωνιστούν, όπως ειπώθηκε. Με αυτά τα δεδοµένα, οι ελληνικές εξαγωγές κερασιού πέτυχαν υψηλές πτήσεις µέσα σε λίγα χρόνια και από τους περίπου 6.700 τόνους, το 2009, εκτοξεύτηκαν σε πάνω από τους 23.600 τόνους το 2013. Ανάλογη εξέλιξη καταγράφηκε και στην αξία των εξαγωγών, καθώς από τα 13,6 εκατ. ευρώ, αυξήθηκαν στα 37,2 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Αύξηση φυτεύσεων της τάξης του 50%
Γοργούς ρυθµούς ανάπτυξης που ενδεχοµένως τα επόµενα λίγα χρόνια να της επιτρέψουν να κοιτάξει στα µάτια ακόµη και την Τουρκία, που φιγουράρει, µόνη, στην πρώτη θέση της παγκόσµιας κατάταξης των παραγωγών κερασιού καταγράφει η καλλιέργεια του προϊόντος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει σύµφωνα µε τον καθηγητή, είναι το γεγονός ότι η αύξηση των νέων φυτεύσεων κερασιάς στην περιοχή της Άρνισσας είναι της τάξεως του 50%, ενώ στη Φλαµουριά είναι πάνω από 30%. «Με δεδοµένο ότι η πλειονότητα των νέων δέντρων είναι µονόκλωνα σε πυκνές φυτεύσεις που έχουν αυξηµένη παραγωγή, αναµένεται η χώρα µας στο µέλλον να εκτοξευτεί στην παγκόσµια κατάταξη, αφού σε σχέση µε τις άλλες χώρες που είναι πάνω από εµάς, η απόσταση που µας χωρίζει είναι µερικές χιλιάδες τόνοι µόνο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στα 3 δισ. ευρώ ο κύκλος εργασιών  
Την ανάγκη να δηµιουργηθούν ισχυρές οµάδες παραγωγών γύρω από τον κάθε υποκλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι οποίες µπορούν να υλοποιήσουν επιχειρησιακά σχέδια, που στηρίζονται οικονοµικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση µέσω της νέας ΚΑΠ, τόνισε ο Παναγιώτης Ορφανός, µέλος της προσωρινής διοίκησης του Συνδέσµου Συσκευαστών και ∆ιακινητών Φρέσκων Φρούτων & Λαχανικών Ελλάδας. Μάλιστα, όπως ανέφερε µε αφορµή την παρουσίαση της φετινής 1ης ∆ιεθνούς Έκθεσης του τοµέα µε την επωνυµία Freskon, «από τα περίπου 3 δισ. ευρώ που είναι ο κύκλος εργασιών των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα, δυστυχώς µέσω συλλογικών οργάνων διενεργείται µόνο το 11% όταν στην Ολλανδία φτάνει στο 110% και στο Βέλγιο το 80%».

Αυτογόνιµες και µεγαλόκαρπες ποικιλίες επιλέγονται για τις πολλές νέες φυτεύσεις
Σε ό,τι αφορά στις ποικιλίες που προτιµώνται, τα τελευταία χρόνια, είπε ο κ. Μολασιώτης, υπάρχουν πάρα πολλές µεγαλόκαρπες κι αυτογόνιµες. «Είναι µια πληθώρα νέων ποικιλιών. Για παράδειγµα στη Ράχη εσχάτως καλλιεργούν αρκετά Burlat, αλλά και νέες όπως είναι οι Lapins και Ferovvia, ενώ στην Άρνισσα οι νέες φυτεύσεις αφορούν κυρίως τη σειρά Star και φυτεύσεις µε Ferovvia, Areggina, Samba και Larian. Σε σχέση µε το υποκείµενο, σύµφωνα µε όσα λέχθηκαν, στις νέες φυτεύσεις συνεχίζει να χρησιµοποιείται το ΜΑΧ ΜΑ 14, το Gizela 6 κυρίως για πυκνές φυτεύσεις και κατά τόπους και το Gizela 5, ενώ τα τελευταία χρόνια επίσης χρησιµοποιείται και η σειρά Picu.

Στη Θεσσαλονίκη ο αφρός του διεθνούς λιανεμπορίου

Το ενδιαφέρον ορισµένων από τους πιο σηµαντικούς παίκτες του διεθνούς λιανεµπορίου, έχει προσελκύσει η 1η ∆ιεθνής Έκθεση Φρέσκων Φρούτων και Λαχανικών Freskon. Είναι ενδεικτικό ότι για τη διοργάνωση, που είναι η µοναδική στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης µε αυτό το αντικείµενο, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη αντιπροσωπείες στελεχών του βρετανικού κολοσσού της Tesco, που διαθέτει 7.600 καταστήµατα σε 12 χώρες, άλλων 18 αλυσίδων από την ευρύτερη γειτονιά µας, της Fresca, που κατέχει τη δεύτερη θέση στον κλάδο των φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Βρετανία µε τζίρο 328 εκατ. λιρών, της LLC ATB Market, που είναι η µεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ µάρκετ της Ουκρανίας µε 870 καταστήµατα σε 229 πόλεις, της ολλανδικής Greenery, που διακινεί 80% της τοπικής παραγωγής στα σούπερ µάρκετ της Ολλανδίας, της KAF, η οποία είναι ο πιο µεγάλος εισαγωγέας του Ντουµπάι, τεσσάρων µεγάλων αλυσίδων λιανεµπορίου της Κίνας και της Faitrasa, της µεγαλύτερης εταιρείας εµπορίας βιολογικών προϊόντων στον κόσµο κ.λπ.

ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου