Με προβάδισµα µπαίνει φέτος το ελληνικό κεράσι στην κούρσα των διεθνών αγορών καθώς οι προβλέψεις µιλούν για αυξηµένη ελληνική παραγωγή την ώρα που η σοδειά σε Ιταλία και Ισπανία, χώρες κατεξοχήν ανταγωνιστικές για την Ελλάδα, αναµένεται µειωµένη, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Σε εγχώριο επίπεδο «αν δεν γίνει κάτι σηµαντικό µε τον καιρό αναµένεται µια καλή χρονιά για τους κερασοπαραγωγούς σε Κεντρική Μακεδονία και Λάρισα», σηµειώνει στην Agrenda ο γεωπόνος Άρης Κωνσταντινίδης της Vitro Hellas.
Χαρακτηριστικό φέτος για την καλλιέργεια κερασιού είναι η οψίµηση της παραγωγής που αναµένεται να κυµανθεί από 7-15 µέρες, αναλόγως την περιοχή. «Μετά τις 20 Μαΐου θα ξεκινήσουν να συγκοµίζονται οι πρώιµες ποικιλίες burlot και sweet early στην περιοχή Φραντζή της Λαµίας και η χρονιά θα είναι λίγο καλύτερη από πέρσι», τονίζει ο παραγωγός της περιοχής ∆ηµήτριος Σουλτζής. Η τιµή παραγωγού κατά µέσο όρο πέρσι ξεκίνησε για τις πρώιµες περιοχές πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό και στη συνέχεια διαµορφώθηκε στο 1,50 µε 2 ευρώ το κιλό.
«Η τάση τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό κεράσι είναι η επιλογή νέων ποικιλιών· προτιµώνται αυτογόνιµες ή µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (µέγεθος, παραγωγικότητα, σκληρός-ανθεκτικός καρπός)», σηµειώνει ο γεωπόνος της Vitro Hellas.
Παίκτης κλειδί διεθνώς η Τουρκία
Μεγάλη αύξηση της παραγωγής, σε επίπεδα άνω των 550.000 τόνων κερασιού αναµένει φέτος η Τουρκία (+25% σε σχέση µε το 2014), η οποία είναι ο παγκόσµιος ηγέτης στην κερασοκαλλιέργεια, µε διαφορά από τις ΗΠΑ και το Ιράν, που βρίσκονται στη 2η και 3η θέση, αλλά και την Ελλάδα η οποία κατέχει την 12η θέση στη σχετική κατάταξη, µε τάσεις γρήγορης ανόδου. Αυτό προέκυψε από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Hakan Gazi υπεύθυνος ποιότητας στην Alara Agri Business –µια από τις µεγαλύτερες εταιρείες της χώρας στον κλάδο– στο ∆ιεθνές Συνέδριο κερασιού. Σηµειώνεται, τέλος, ότι αν και η Τουρκία έχει µεγάλες ποσότητες κερασιού δεν αποτελεί άµεσο ανταγωνιστή της χώρας µας καθώς βασίζεται κυρίως σε µια δική της ποικιλία (Ziraat) και απευθύνεται περισσότερο στη γερµανική αγορά και την Κεντρική Ευρώπη.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου