Δευτέρα 4 Μαΐου 2015

Μικρός οικολογικός παράδεισος στην Πιερία


Ενας μικρός οικολογικός παράδεισος, που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της αλιείας, δημιουργείται στα φιλόξενα νερά της Βόρειας Πιερίας. Πρόκειται για έναν τεχνητό ύφαλο, τον πρώτο στην περιοχή, που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες και πλέον θα παρακολουθείται από επιστήμονες για τα επόμενα τρία χρόνια.
Η δυνατότητα -και η σκοπιμότητα- της κατασκευής ενός υφάλου στη Βόρεια Πιερία, στην περιοχή των Αλυκών Κίτρους, διερευνήθηκε για πρώτη φορά πριν από μία δεκαετία. Το έργο, προϋπολογισμού περίπου 1 εκατ. ευρώ, εντάχθηκε το 2011 στο ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας). «Ο λόγος που επιλέχθηκε η θαλάσσια περιοχή των Αλυκών Κίτρους είναι λόγω του σημαντικού οφέλους που εκτιμάται ότι θα προκύψει από την κατασκευή του στο συγκεκριμένο σημείο», λέει στην «Κ» η κ. Σοφία Μαυρίδου, αντιπεριφερειάρχης Πιερίας. «Πρόκειται για ένα έργο με προφανές περιβαλλοντικό όφελος, το οποίο ταυτόχρονα θα τονώσει την αλιεία στην ευρύτερη περιοχή, επομένως θα ωφελήσει την τοπική κοινωνία».

Οπως εξηγεί η κ. Τριανταφυλλιά Πιπιλιάνου από την τεχνική υπηρεσία της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ο ύφαλος δημιουργείται από επτά υποθαλάσσιες «πυραμίδες», αποτελούμενες από 162 πλάκες και ογκόλιθους από σκυρόδεμα. Καθώς και ακόμα 250 πλάκες, ογκόλιθους και σωλήνες, που τοποθετήθηκαν διάσπαρτα στην περιοχή. Ολα τα «κομμάτια» ποντίστηκαν σε απόσταση μισού ναυτικού μιλίου βορειοδυτικά του ακρωτηρίου Αθερίδα, σε βάθος από 12 έως 22 μέτρα. Η θέση του υφάλου εντοπίζεται από φωτισμένες σημαδούρες, ενώ η έκτασή του, μαζί με τη ζώνη προστασίας που θα δημιουργηθεί γύρω του, φθάνει τα 4,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Να σημειωθεί ότι ο ύφαλος δημιουργείται μέσα στα όρια του Εθνικού Πάρκου Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, στο οποίο περιλαμβάνεται και η Αλυκή Κίτρους.

Ποια είναι τα προσδοκώμενα οφέλη; Οπως εξηγεί η κ. Πηνελόπη Βουλγαρίδη, αναπλ. προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, γύρω από τον ύφαλο αναμένεται να δημιουργηθεί ένας μικρός οικολογικός παράδεισος. «Κατασκευάζοντας τεχνητά τις συνθήκες ενός υφάλου, ο οποίος θα προστατεύεται, θα δημιουργήσουμε ένα καταφύγιο για τη θαλάσσια ζωή της περιοχής μας», εξηγεί. «Από τη μια πλευρά, λοιπόν, θα αυξηθεί η βιομάζα της περιοχής και οι πληθυσμοί των ψαριών, όπως η κουτσομούρα, το μπαρμπούνι, το σκαθάρι, ο σπάρος, το σαλάχι και άλλα, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση της αλιείας.

Παράλληλα θα ενισχυθεί η βιοποικιλότητα, καθώς θα αυξηθεί η παρουσία ειδών με χαμηλή αντιπροσώπευση σήμερα στις θάλασσές μας. Τέλος, η δημιουργία μιας προστατευόμενης ζώνης θα προστατεύσει τους ιχθυοπληθυσμούς της περιοχής από την παράνομη χρήση συρόμενων εργαλείων ψαρέματος, όπως έχουν οι μηχανότρατες».

Καταγραφή και ανάλυση

Η «επιτυχία» ή μη του υφάλου εξαρτάται εν πολλοίς... και από την ίδια τη φύση. Το σημαντικό, λοιπόν, είναι ότι η εξέλιξη του υφάλου θα παρακολουθείται για τα επόμενα 3 χρόνια (από τον Ελληνικό Γεωργικό Μηχανισμό Δήμητρα - Ινστιτούτο Αλιευτικής Ερευνας). Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν όλες τις φυσικές παραμέτρους που επηρεάζουν τη λειτουργία του υφάλου, όπως θαλάσσια ρεύματα και φερτά υλικά. Θα καταγράφουν και θα αναλύουν τον εποικισμό του υφάλου. Και τελικά θα οργανώσουν ένα διαχειριστικό σχέδιο για την εκμετάλλευση του υφάλου με εκτίμηση της βιομάζας και της αφθονίας των κυριότερων ιχθυοαποθεμάτων. Ο ίδιος ο ύφαλος, πάντως, θα προστατεύεται, προκειμένου να λειτουργήσει όχι μόνο ως καταφύγιο αλλά και ως τόπος τροφής και αναπαραγωγής της θαλάσσιας ζωής. «Είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην Πιερία και αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον τα αποτελέσματά του», λέει η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου. «Ανάλογα με τα συμπεράσματα των επιστημόνων, θα μπορούσαμε σε μερικά χρόνια από σήμερα να εξετάσουμε και άλλες πιθανές χρήσεις του υφάλου, όπως π.χ. για καταδυτικό τουρισμό».

Να σημειωθεί ότι ο πρώτος ύφαλος του είδους στη χώρα μας κατασκευάστηκε το 1999 στο Φανάρι Ροδόπης, ενώ ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία η Κάλυμνος, η Ιερισσός Χαλκιδικής και η Πρέβεζα, ενώ έπεται η Πλάκα Λιτοχώρου Πιερίας.
πηγη http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου