Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα με τους δανειστές

Βαρουφάκης: Αυτοί είναι οι λόγοι που δεν έχουμε συμφωνήσει ακόμα με τους δανειστές
Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές και τα καθημερινά προβλήματα εκατομμύρια ελλήνων πολιτών, μίλησε ο υπουργός οικονομικών γιάνης βαρουφάκης στο επιχειρηματικό συνέδριο european business summit.
Για την επόμενη δόση προς το ΔΝΤ, ο υπουργός οικονομικών ξεκαθάρισε πως, θα πληρωθούν τα 750 εκατ. ευρώ του δντ, την επόμενη τρίτη. στην συνέχεια, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν τρία βασικά εμπόδια: της δημοσιονομικής προσαρμογής, του χρέους και της κοινής ατζέντας μεταρρυθμίσεων.  

Όμως «γιατί δεν έχει βγει ακόμη λευκός καπνός από το brussels group; Άλλωστε η κυβέρνησή μας και οι θεσμοί, έχουν ήδη συμφωνήσει σε πολλά ζητήματα:
    Η Ελλάδα οφείλει να μην χρειαστεί να ξαναδανειστεί για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.
    Το δημόσιο χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί και να αναδιαρθρωθεί.
     Το ελληνικό φορολογικό σύστημα έχει ανάγκη από ανανέωση ενώ οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να αποδεσμευτούν από την επιρροή πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων.
    Το συνταξιοδοτικό σύστημα νοσεί.
    Τα χρηματοπιστωτικά κυκλώματα της οικονομίας έχουν διαρραγεί.
    Η αγορά εργασίας έχει υποστεί μια καταστροφή εξαιτίας της κρίσης και είναι σήμερα βαθιά κατακερματισμένη με την αύξηση της παραγωγικότητας να παραμένει στάσιμη.
    Η δημόσια διοίκηση έχει επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού, ενώ απαιτείται μια πιο αποτελεσματική αξιοποίηση των δημοσιών πόρων.
    Ανυπέρβλητα εμπόδια μπλοκάρουν τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα. Ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων είναι υπερβολικά περιορισμένος.
    Η ανισότητα έχει φθάσει σε εξωφρενικά επίπεδα εμποδίζοντας την κοινωνία να ενωθεί υπέρ των απολύτως αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
    Ολιγαρχικά συμφέροντα κυριαρχούν και λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη προκαλώντας δυσαρέσκεια που δυσκολεύει κάθε μεταρρύθμιση.
Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε πως, «λοιπόν, συμφωνούμε σε όλα αυτά. πέρα από αυτή τη συναίνεση, μια συμφωνία πάνω σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο για την Ελλάδα απαιτεί την υπέρβαση δύο εμποδίων.
Πρώτον, πρέπει να συμφωνήσουμε στον τρόπο προσέγγισης στη δημοσιονομική σταθεροποίηση της χώρας  και στη διαχείριση του δημοσίου χρέους. δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη, κοινά συμφωνημένη μεταρρυθμιστική ατζέντα που θα κατευθύνει αυτή την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης και θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία αλλά και στους εταίρους μας».
Τι χρειάζεται για την ανάκαμψη της Ελλάδας
«Πρώτο και κύριο, θα χρειαστεί την αποκατάσταση των επενδύσεων και της πίστης που και τα δύο έχουν αποδεκατιστεί από τα επτά χρόνια αποπληθωρισμού χρέους (2008-2015). πώς όμως μπορεί να γίνει αυτό; πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε τις επενδύσεις και την πίστη σε επίπεδα συμβατά με ταχύτητα απεγκλωβισμού;
-Φανταστείτε μια αναπτυξιακή τράπεζα που μοχλεύει εγγυήσεις αποτελούμενες  από τα κεφάλαια τα οποία το κράτος θα παρακρατήσει μετά από τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς και άλλα περιουσιακά στοιχεία (π.χ. ακίνητη περιουσία) των οποίων η αξία μπορεί εύκολα να ενισχυθεί (και να παράσχει πρόσθετες εγγυήσεις) μέσω μεταρρύθμισης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.
-Φανταστείτε επιπλέον μια κακιά τράπεζα που βοηθάει τις τράπεζες να απαλλαγούν από την κληρονομιά των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων και αποσυμφορίζει τη χρηματοοικονομική τους δικτύωση. σε συνεργασία με την ενάρετη επίδραση της αναπτυξιακής τράπεζας, οι ροές πιστώσεων και επενδύσεων θα πλημμυρίσουν τους μέχρι τούδε άγονους τομείς της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε στο τέλος της διαδικασίας να βοηθήσουν την κακιά τράπεζα να έχει κέρδη και να μετατρέπεται σε… «καλή τράπεζα». «το επόμενο κομμάτι του παζλ σχετίζεται φυσικά με την πραγματική οικονομία.
Για την πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να:
    Απελευθερώσει την αγορά φυσικού αερίου.
    Εξετάσει το μοντέλο των γαλλικών διμερών συμβολαίων στη ρύθμιση του κλάδου παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (χωρίς ωστόσο να ιδιωτικοποιεί την υπάρχουσα εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού).
    Απελευθερώσει τις προδιαγραφές προϊόντων (π.χ. γαλακτοκομικών προϊόντων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων).
    Απλοποιήσει την αδειοδότηση επιχειρήσεων (σε στενή συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα).
    Να νομοθετήσει την συμπερίληψη όλων των εκπτώσεων  στα τιμολόγια του λιανικού εμπορίου (έτσι ώστε να περιορίσει την ολιγοπωλιακή δύναμη των σούπερ μάρκετ έναντι των τοπικών προμηθευτών).
    Να ενισχύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού και να την εξοπλίσει με δικό της προϋπολογισμό και δυνατότητα άντλησης εσόδων».


http://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου