Δευτέρα 18 Μαΐου 2015

Δέκα σωτήριες λύσεις για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης [vids]

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης αντικείμενα όπως τα κεριά ή η μονωτική ταινία μπορούν να αποβούν σωτήρια.
Ίσως διαθέτετε ήδη ένα πακέτο επιβίωσης με είδη πρώτης ανάγκης. Οι πιο οργανωμένοι μπορεί να έχετε διαμορφώσει έναν ειδικό χώρο με εξοπλισμό επιβίωσης.

Ωστόσο, ακόμα και οι πιο οργανωμένοι μπορούν να βρεθούν προ εκπλήξεως.
Για αυτές τις περιστάσεις, αυτοσχεδιάστε και εξετάστε τα παρακάτω κόλπα.
1.  Φτιάξτε έναν φανό με έναν φακό κεφαλής και μια κανάτα νερό
Εάν έχετε έναν φακό κεφαλής και τις μπαταρίες του δεν χρειάζεστε πολλά ακόμα. Επειδή οι φακοί κεφαλής συχνά παρέχουν περιορισμένο φωτισμό μπορείτε πολύ απλά να τους μετατρέψετε σε έναν πιο αποτελεσματικό φανό: τυλίξτε τον γύρω από ένα πλαστικό δοχείο με νερό με τη λάμπα στραμμένη εσωτερικά και θα αποκτήσετε μια πλούσια πηγή φωτός.
2. Ανάψτε φωτιά με χνούδια και βαζελίνη
dryer-lint-fire-starter-featuredΧρειάζεστε κάτι για να ανάψετε φωτιά υπό αντίξοες συνθήκες και να διατηρήσετε μια πυρωστιά; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως πρώτες ύλες χνούδια, όπως αυτά που μαζεύονται στο στεγνωτήριο και βαζελίνη. Αναμειγνύεται το χνούδια με τη βαζελίνη σε σχήμα μπάλας και θα αποκτήσετε μια “συσκευή ανάφλεξης” που μπορεί να ανάψει ακόμα και από μια σπίθα.
Για να φουντώσετε τη φωτιά προσθέτετε σταδιακά προσάναμμα στη φλεγόμενη μπάλα. Αντί για χνούδια μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπάλες από βαμβάκι.
3. Μετατρέψτε τις μπαταρίες AAA σε AA με αλουμινόχαρτο
18ix6pnbd09j9jpgΕάν οι μπαταρίες ΑΑΑ αδειάσουν και έχετε ξεμείνει μόνο με μπαταρίες ΑΑ φτιάξτε μια μπάλα από αλουμίνιο και πιέστε το στη θήκη των μπαταριών εκεί όπου συνδέονται οι αρνητικοί πόλοι. Τοποθετήστε τις μπαταρίες και συνδέστε τις με το σημείο επαφής μέσω του αλουμινόχαρτου.
4. Φτιάξτε κεριά πρώτης ανάγκης από εναλλακτικά υλικά
crayon-candleΕάν τα φώτα σβήσουν και δεν έχετε φακό ή κεριά μην ανησυχείτε. Εάν έχετε λίγο βούτυρο ήμαρκαδόρους δεν θα έχετε πρόβλημα. Για να αποκτήσετε ένα κερί από βούτυρο απλώς κόψτε ένα κομμάτι βούτυρο βάλτε ένα φυτίλι και ανάψτε. Εάν δεν έχετε φυτίλι απελευθερώστε την άκρη ενός μαρκαδόρου, λιώστε το κάτω μέρος και στερεώστε τον σε μια ασφαλή επιφάνεια. Το χαρτί λειτουργεί ως φυτίλι, ο μαρκαδόρος ως καύσιμο και μπορεί να εξασφαλίσει φωτισμό για διάρκεια μέχρι 30 λεπτά. Δείτε το video!
5. Κάντε ράμματα με μονωτική ταινία
Θα προτιμούσατε να απολυμάνετε μια πληγή και να την κλείσετε με καθαρές γάζες, αλλά τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε. Τουλάχιστον εάν έχουμε μονωτική ταινία μπορούμε να κάνουμε τα εξής: καθαρίζουμε την πληγή όσο καλύτερα μπορούμε, κόβουμε μικρές λωρίδες μονωτικής ταινίας και ακολουθούμε τα βήματα που προτείνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS):
* Προσεκτικά φέρτε κοντά τις άκρες του σκισίματος.
*Πιέστε τις μαζί και ξεκινώντας από το κέντρο της πληγής τοποθετείστε τις λωρίδες για να κρατήσετε το σκίσιμο κλειστό: ειδικότερα, τοποθετείστε τη μισή λωρίδα στη μια άκρη της πληγής, φέρτε κοντά τη μια άκρη στην άλλη και κολλήστε από πάνω την υπόλοιπη λωρίδα.
*Τοποθετείστε εναλλάξ λωρίδες πάνω και κάτω από την πρώτη λωρίδα ώστε να σταθεροποιήσετε τις άκρες.
6. Σημαδέψτε πράγματα με μονωτική ταινία
Χαθήκατε στο δάσος και έχετε μαζί σας μονωτική ταινία; Αφήστε τα ίχνη σας αφήνοντας μικρά κομμάτια. Παρομοίως, εάν χαθείτε σε ένα ερημικό μέρος και έχετε μαζί σας ανοιχτόχρωμη μονωτική ταινία μπορείτε να σχηματίσετε τη λέξη “SOS” σε ένα ορατό σημείο. Με άλλα λόγια μην πάτε πουθενά χωρίς μονωτική ταινία.
7. Φτιάξτε ένα σκοινί με πλαστικές τσάντες
Ως αναγνώστες του econews το πιθανότερο είναι να μην χρησιμοποιείτε πλαστικές τσάντες για τα ψώνια σας, αλλά επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες. Σε κάθε περίπτωση εάν χρειάζεστε επειγόντως σκοινί και το μόνο που διαθέτετε είναι πολλές πλαστικές τσάντες δείτε στο video πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε με απλούς κόμπους.
8. Ένα στρώμα και ένας κουβάς με πάγο μας σώζουν από την πυρκαγιά
Εάν βρεθείτε παγιδευμένος στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου που έχει τυλιχτεί στις φλόγες μην πανικοβληθείτε. Γεμίστε τη μπανιέρα με νερό, μουλιάστε πετσέτες και σεντόνια και χρησιμοποιήστε τα για να σφραγίσετε τους αεραγωγούς και τις χαραμάδες σε πόρτες και παράθυρα.
Στη συνέχεια, στερεώστε το στρώμα του κρεβατιού κόντρα στην πόρτα και στηρίξτε το με κάποιο έπιπλο. Ρίξτε νερό με το δοχείο για τον πάγο μέχρι να μουλιάσει. Επίσης, μπορείτε να ανάψετε τονεξαερισμό του μπάνιου για να τραβήξει τον καπνό που πιθανότατα εισέρχεται στο χώρο.
9. Χρησιμοποιείστε προϊόντα γυναικείας υγιεινής ως επιδέσμους
Κοπήκατε άσχημα και χρειάζεστε κάτι για να τραβήξει το αίμα και να σταματήσει την αιμορραγία; Ένα ταμπόν ή μια σερβιέττα μπορούν να κάνουν τη δουλειά. Τοποθετείστε και στερεώστε με μονωτική ταινία, κορδόνι, ύφασμα ή σκοινί ή ό,τι άλλο σας βρίσκεται πρόχειρο.
10. Προστατέψτε τα πόδια σας με μονωτική ταινία
Με μονωτική ταινία μπορείτε να:
*να στερεώσετε ένα μαλακό υλικό σε μια πληγή εάν δεν έχετε ειδικές αυτοκόλλητες γάζες.
*να δέσετε τον αστράγαλό σας εάν δεν έχετε ειδικό επίδεσμο.
*να κάνετε αδιάβροχα τα παπούτσια σας και να τα μονώσετε.
*να επισκευάσετε τα παπούτσια σας ή να φτιάξετε καινούρια.
 ΠΗΓΗ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου