Η Θέμις βάζει ταφόπλακα στο αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ; Και όμως, δύο αποφάσεις αστικών δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης απειλούν τον αγώνα των απλήρωτων εργαζομένων να επιβιώσουν, προκαλώντας το εύλογο ερώτημα: «Τότε για ποια δικαιοσύνη μιλάμε;»
Ζήτημα ζωτικής σημασίας, που συζητήθηκε στις 23 του περασμένου Μαρτίου, ήταν να μην εκποιηθούν τα ακίνητα του βιομηχανικού συγκροτήματος λόγω πτώχευσης της μητρικής εταιρείας «Φίλκεραμ Τζόνσον». Τη σχετική προσφυγή είχε κάνει ο σύνδικος πτώχευσης και όπως φαίνεται το αίτημά του ικανοποιείται. Βέβαια, αυτή την πρώτη απόφαση μπορούν να προσβάλουν με ένδικα μέσα οι συνεταιριστές, αλλά σε κάθε περίπτωση το πρόκριμα είναι αρνητικό και απειλεί ευθέως το εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης.
Στο μεταξύ, άλλο δικαστήριο απέρριψε την ανακοπή που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι τον Απρίλιο διεκδικώντας να ακυρωθεί η απόφαση της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το σκεπτικό, σύμφωνα με το οποίο «δεν έχουν έννομο συμφέρον για να ζητήσουν την ακύρωση της πτώχευσης».
Θεωρώντας την απόφαση προκλητική, οι συνεταιριστές εκφράζουν την εκτίμηση ότι το δικαστήριο παίρνει σαφή θέση υπέρ της πρώην εργοδοσίας, παραβλέποντας τους πραγματικούς λόγους της αίτησης, χωρίς να μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης. «Μας πετάνε έξω από το εργοστάσιο», τονίζει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Μάκης Αναγνώστου, που ξεκαθαρίζει πάντως ότι «όποιος αγοράσει το ακίνητο της ΒΙΟΜΕ θα μας υιοθετήσει...» και καλεί την κυβέρνηση να αντιδράσει.
Η ΒΙΟΜΕ εγκαταλείφθηκε από την εργοδοσία μετά την πτώχευση της μητρικής «Φίλκεραμ Τζόνσον», αφήνοντας πλήθος ανέργων και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Απλήρωτοι από την άνοιξη του 2011, με απεργίες και στη συνέχεια με επίσχεση εργασίας, οι εργαζόμενοι πέτυχαν με ασφαλιστικά μέτρα τη δέσμευση των μηχανημάτων και των υλικών που είχαν απομείνει.
Στις 12 Φεβρουαρίου του 2013 αποφάσισαν να λειτουργήσουν το εργοστάσιο με τις δικές τους δυνάμεις. Πλέον έχουν προχωρήσει σε διαδικασία θεσμικής νομιμοποίησης μέσω του μετασχηματισμού της προσπάθειας σε ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση) και διαθέτουν τα προϊόντα που παράγουν (οικολογικά απορρυπαντικά και καθαριστικά). Στο πλαίσιο αυτό, ως υποστηρικτές έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 700 πολίτες με δυνατότητα συμμετοχής στις αποφάσεις για την πορεία της αυτοδιαχείρισης.
πηγη https://www.efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου