Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Δύο νέοι μοναχοί προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό κελί «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους!



Συνέντευξη στη Στέλλα Μεϊμάρη
Δυο νέοι μοναχοί, ο πατέρας Φιλούμενος και ο πατέρας Λουκιανός, προσπαθούν να ξαναδώσουν ζωή στο εγκαταλελειμμένο ιστορικό κελί «Άξιον Εστί» του Αγίου Όρους.
Ο πατέρας Λουκιανός μιλάει αποκλειστικά στο «pentapostagma.gr» για το μεγάλο θαύμα που συντελέστηκε πριν από χρόνια σε αυτό το κελί και στο οποίο οφείλεται η ονομασία του και ζητάει τη βοήθεια όλων μας για την αναστήλωση του.

- Πατέρα Λουκιανέ, θα θέλατε να μας μιλήσετε λίγο για την ιστορία και το μεγάλο θαύμα του σημαντικού αυτού κελιού;
Αυτό το κελί έχει ιστορία πάνω από 1000 χρόνων και συγκεκριμένα από το 930 μ.Χ. Καθοριστικό, όμως, υπήρξε το θαύμα που έγινε το 982 μ.Χ. Εδώ ζούσε ένας γέροντας με τον υποτακτικό του και κάθε Σάββατο βράδυ πήγαιναν στο ναό του Πρωτάτου για την αγρυπνία. Μια μέρα, πήγε ο γέροντας και άφησε μόνο του τον υποτακτικό. Τότε χτύπησε η πόρτα, ήταν ένας άγνωστος μοναχός που του ζητούσε φιλοξενία. Ο υποτακτικός με χαρά προσφέρθηκε να τον φιλοξενήσει. Τα μεσάνυχτα, λοιπόν, όταν σηκώθηκαν για να κάνουν την καθιερωμένη ακολουθία, για πρώτη φορά μετά την «Τιμιότερα» που έψαλε ο υποτακτικός, ακούστηκε από τον άγνωστο μοναχό το «Άξιον εστί».
Ο υποτακτικός ενθουσιάστηκε και ζήτησε από το μοναχό να του το γράψει για να το λέει. Ο μοναχός δέχτηκε και του ζήτησε ένα χαρτί και ένα μολύβι, αλλά ο υποτακτικός δεν είχε. «Φέρτε μου μια πλάκα τότε», είπε ο άγνωστος μοναχός. Πράγματι, λέγεται, ότι του έφεραν μία από το δάπεδο του ναού και έγραψε πάνω το «Άξιον εστί» με κερί. Τότε ο υποτακτικός κατάλαβε το θαυμαστό γεγονός. Ο άγνωστος μοναχός του είπε «είμαι ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Και από εδώ και πέρα να ψάλετε το «Άξιον εστί» στην Παναγία».
Τότε ήρθε ο γέροντας και πήγανε μαζί με τον υποτακτικό την πλάκα στη Σύναξη των Γερόντων στην Επιστασία. Αργότερα, έδωσε εντολή ο Πατριάρχης και η εικόνα έφυγε από εδώ και πήγε στο Πρωτάτο, όπου ορίστηκε να είναι η θαυματουργή προστάτιδα εικόνα του Αγίου Όρους. Η πλάκα, ύστερα από την 4η Σταυροφορία, ήταν στην Κωνσταντινούπολη, μετά χάθηκε και τώρα λένε ότι η μισή υπάρχει στο Βατικανό. Εμείς έχουμε κάνει ήδη διάφορες ενέργειες για να μάθουμε αν αυτό είναι όντως αλήθεια.
Μετά το θαύμα, άνθισε πολύ ο μοναχισμός στο Άγιο Όρος. Άρχισαν να έρχονται πολλοί μοναχοί από όλο τον κόσμο, Βούλγαροι, Ρουμάνοι, Ρώσοι, Έλληνες βέβαια, πιο πολύ όμως Βούλγαροι. Μετά το μπέρδεμα με το ημερολόγιο, άλλοι πήγαιναν με το παλαιό, άλλοι με το νέο, κάποιοι άλλοι έγιναν ζηλωτές. Πρώτα το κελί «Άξιον εστί» έπεσε σε ζηλωτές, μετά είχε ελλιπή διαδοχή και έφτασε σήμερα το ιστορικό αυτό κελί να εγκαταλειφτεί εντελώς. Ήταν εδώ ένα γεροντάκι μόνο του που και πριν 4 χρόνια πέθανε. Εμείς είμαστε εδώ 2 μοναχοί και 2 δόκιμοι περίπου 6 μήνες. Και προσπαθούμε και τον αγώνα τον πνευματικό να κάνουμε, αλλά και να δώσουμε ζωή σε αυτό το κελί.
Η αναστήλωση του κελιού ήταν ο μεγάλος πόθος και του Γέροντα Γαβριήλ, ηγουμένου της μονής Παντοκράτορος, γιατί εκεί ανήκει το κελί. Εμείς είμαστε από ένα μοναστήρι στη Λιβαδειά, τον «Τίμιο Πρόδρομο». Η Παναγία έκανε το θαύμα της, γνωριστήκαμε με το γέροντα, γίναμε μοναχοί εκεί και μας έδωσε αυτό το κελάκι.
- Παρακολουθείτε τα όσα συμβαίνουν στον έξω στο κόσμο;
Έχουμε και συγγενείς έξω, οπότε θέλοντας και μη τα παρακολουθούμε. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγάλη απελπισία στον κόσμο. Οι άνθρωποι δεν έχουν που να βρουν ένα αποκούμπι. Αλλά το θέμα είναι ότι αυτή η ιστορία πρέπει να μας κάνει να δούμε την αποστασία μας από το Θεό και ότι αυτό έχει αποτέλεσμα στη ζωή μας ολόκληρη. Γιατί ο Θεός λέει «ακολουθείτε εμένα και όλα τα άλλα θα σας τα δώσω. Σε αυτόν που ζητάει τη Βασιλεία των Ουρανών, όλα τα άλλα θα τα προσθέσω εγώ». Εμείς δεν ζητάμε τη βοήθεια του ουρανού, μας νοιάζει μόνο να περνάμε καλά και έτσι οδηγηθήκαμε εδώ. Αλλά δεν υπάρχει απελπισία, η λύση είναι η μετάνοια, να γυρίσουμε ξανά στο Θεό και όλα θα τα βολέψει εκείνος. Και ο ρόλος της εκκλησίας αυτός είναι, να οδηγεί τον άνθρωπο κοντά στο Θεό. Γιατί ανθρώπινη λύση να βρεθεί, όπως έχουμε δει, είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατο.
- Όποιος από τους αναγνώστες μας θέλει να βοηθήσει στην αναστήλωση του ιστορικού αυτού κελιού, πως μπορεί να το κάνει;
Γι’ αυτό το λόγο κάναμε την εξής ιστοσελίδα www.keliaxionestin.com. Εκεί, όποιος από τους αναγνώστες σας επιθυμεί να μας βοηθήσει, μπορεί να βρει τόσο λογαριασμό τραπέζης, όσο και τηλέφωνο επικοινωνίας για κάθε πληροφορία.
Σας παραθέτουμε και εδώ τα στοιχεία για όποιον αδελφό θα επιθυμούσε να βοηθήσει:
Τράπεζα Πειραιώς: 6439-128258-870. Για διεθνείς ή ηλεκτρονικές δωρεές το IBAN είναι: GR62 0171 4390 0064 3912 8258 870 με Swift – BIC της Τράπεζας Πειραιώς σε Ελλάδα και εξωτερικό: PIRBGRAA. Δικαιούχος: Ι.Μ. Παντοκράτορος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου