Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Ύστατη έκκληση από την Greenpeace για την βιομηχανική ρύπανση

Ύστατη έκκληση από την Greenpeace για την βιομηχανική ρύπανση - Media
Με ανοιχτή επιστολή προς τους υπουργούς Υγείας και ΥΠΑΠΕΝ, Παναγιώτη Κουρουμπλή και Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace Νίκος Χαραλαμπίδης, τους καλεί να παρέμβουν άμεσα στην "Διαδικασία της Σεβίλλης" για τη βιομηχανική ρύπανση, για να σταματήσουν οι μεθοδεύσεις της ΔΕΗ που απειλούν την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων Ευρωπαίων πολιτών.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι τελικές συζητήσεις μεταξύ των τεχνικών ομάδων εργασίας των κρατών μελών, οι οποίες θα επαναπροσδιορίσουν τα ανώτατα όρια ρύπανσης για υφιστάμενες και νέες μεγάλες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.
Οι συζητήσεις, γνωστές και ως Διαδικασία της Σεβίλλης, θα επικαιροποιήσουν την Κοινοτική Οδηγία για τους Βιομηχανικούς Ρύπους για την περίοδο 2020 - 2029, λαμβάνοντας υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές (ΒΔΤ) ελέγχου και περιορισμού της ρύπανσης. Η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα χρόνια και ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες με την οριστικοποίηση των προτάσεων.
Ο διευθυντής της περιβαλλοντικής οργάνωσης υπογραμμίζει ότι «Δυστυχώς, η διείσδυση έμμισθων υπαλλήλων της εμπλεκόμενης ελληνικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας στις κυβερνητικές αντιπροσωπείες έχει επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην αξιοπιστία της διαδικασίας: τα νέα προτεινόμενα όρια ρύπανσης δεν συμφωνούν με τις ΒΔΤ και ουσιαστικά στοχεύουν στη διαιώνιση της υφιστάμενης κατάστασης».
Στην επιστολή παρουσιάζονται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:
-Η διαφορά μεταξύ των προτεινόμενων (αδύναμων) ορίων ρύπων και των ορίων που θα έθεταν οι ΒΔΤ θα προκαλέσει τον πρόωρο θάνατο 71.000 Ευρωπαίων πολιτών, εξαιτίας της επιπλέον ρύπανσης.
-Τουλάχιστον 1.000 από τους πρόωρους θανάτους αφορούν την Ελλάδα.
-Περισσότερα από 200.000 παιδιά (6-12 ετών) θα υποφέρουν από οξεία βρογχίτιδα.
Στην επιστολή επιστημαίνεται ακόμα ότι το κόστος για την ευρωπαϊκή οικονομία από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας εκτιμάται στα 52 δισεκατομμύρια ευρώ.
Η Greenpeace, ζητά από τους δυο υπουργούς με δεδομένο ότι έχουν απομείνει λίγα εικοσιτετράωρα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, να μεσολαβήσουν ώστε να ανακληθούν άμεσα οι έμμισθοι υπάλληλοι της βιομηχανίας από την ελληνική αντιπροσωπεία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει απουσία της αντιπροσωπείας της χώρας μας από τις συζητήσεις.

ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου