Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Θα διατηρηθούν οι χαμηλές διεθνείς τιμές βάμβακος και την εμπορική περίοδο 2014/2015 σύμφωνα με το ICAC

Θα διατηρηθούν οι χαμηλές διεθνείς τιμές βάμβακος και την εμπορική περίοδο 2014/2015 σύμφωνα με το ICAC
Στο τέλος της εμπορικής περιόδου 2013/14, οι διεθνείς τιμές βάμβακος ήταν περίπου στα 80 US cents / lb και συνέχισαν να μειώνονται κατά τους δύο πρώτους μήνες της νέας σεζόν. Λαμβάνοντας υπόψη τα αναμενόμενα πλεονάσματα (εκτιμήσεις για 1,8 εκατομμύρια τόνους) και τις αλλαγές στην πολιτική βάμβακος που έχει ανακοινώσει η Κίνα, οι τιμές είναι απίθανο να αυξηθούν (αναμένονται στα 75 cts/lb από 91 cts/lb πέρσι). Τα παραπάνω αναφέρει σε
ανακοίνωσή του το Διεθνές Συμβούλιο Βάμβακος (ICAC) ενώ προσθέτει ότι με την πτώση των τιμών, η παγκόσμια κατανάλωση βαμβακιού προβλέπεται να αυξηθεί κατά 4% σε 24,4 εκατομμύρια τόνους.
Η κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί το δεύτερο μισό της εμπορικής περιόδου 2014/2015 που θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα τόσο για το ύψος της παγκόσμιας παραγωγής όσο και για τις τιμές.
Επίσης, σύμφωνα με το ICAC την εμπορική περίοδο 2014/15, έχουν καλλιεργηθεί παγκοσμίως 33,8 εκατομμύρια εκτάρια, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3% από την περασμένη σεζόν, γεγονός που αποδίδεται στην αύξηση των διεθνών τιμών βάμβακος την περίοδο 2013/14. Παράλληλα, και η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού αναμένεται αυξημένη σε ποσοστό 1% αγγίζοντας τους 26,2 εκατομμύρια τόνους. «Στην επαρχεία Xinjiang που αποτελεί τη μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής βάμβακος στην Κίνα εφαρμόζεται η δοκιμαστική επιδότηση, γεγονός που πρόκειται να έχει σαν αποτέλεσμα επιπλέον αύξηση της παραγωγής της Κίνας η οποία προβλέπεται για φέτος στα 6,4 εκατομμύρια τόνους», αναφέρει το ICAC.

Ινδία

Και προσθέτει στην ανακοίνωσή της: «και η Ινδία αύξησε την καλλιεργούμενη έκταση βάμβακος την περίοδο που διανύουμε κατά 5%, αφού η καθυστέρηση των φετινών μουσώνων ενθάρρυνε τους αγρότες να στραφούν στο βαμβάκι. Η παραγωγή είναι πιθανό να φθάσει τους 6,6 εκατομμύρια τόνους, καθιστώντας την Ινδία τη μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγό βάμβακος για την εμπορική περίοδο 2014/15».

ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, το ICAC εκτιμά ότι η φετινή καλλιέργεια μπορεί να ανέλθει στα 3,9 εκατομμύρια εκτάρια αφού οι βροχές μειώνουν το ποσοστό εγκατάλειψης της καλλιέργειας. Με αυτά τα δεδομένα η παραγωγή αναμένεται να ανέλθει στους 3,7 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 30% από την περίοδο 2013/14.

Πακιστάν

Αν και σημειώθηκαν κάποιες πλημμύρες στο Πακιστάν πρόσφατα, οι επιπτώσεις στην καλλιέργεια του βαμβακιού ήταν ελάχιστες ενώ η παραγωγή σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Βάμβακος προβλέπεται στους 2,1 εκατομμύρια τόνους.

Αποθέματα

Τέλος, το ICAC αναφέρει ότι ενώ η Κίνα εισήγαγε το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων τα τελευταία 3 χρόνια, φέτος έχει ανακοινώσει ότι δεν θα εισάγει περισσότερους από 894.000 τόνους.
Αν και μερικοί μύλοι εξακολουθούν να κατέχουν πρόσθετη ποσόστωση για το 2014, οι εισαγωγές της Κίνας προβλέπεται να πέσουν σε ποσοστό 36%, σε 2 εκατομμύρια τόνους, και οι παγκόσμιες εισαγωγές θα μειωθούν κατά 11%, σε 8 εκατομμύρια τόνους. Οι εισαγωγές από τον υπόλοιπο κόσμο, ιδίως τη Νοτιοανατολική Ασία, αναμένεται να αυξηθούν κατά 2% έως 6 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με το ICAC.
ΠΗΓΗ http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου