Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τεστ σάλιου για τη διάγνωση καρκίνου, διαβήτη και άνοιας

Τεστ σάλιου για τη διάγνωση καρκίνου, διαβήτη και άνοιας
Ένα απλό, μη επεμβατικό τεστ θα χρησιμοποιείται σύντομα για τον έγκαιρο εντοπισμό ασθενειών όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και το Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Clinical Chemistry. Το τεστ θα χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διάγνωση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Πρόκειται για την εκτενέστερη μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα σχετικά με συγκεκριμένους τύπους μορίων που ανευρίσκονται στο ανθρώπινο σάλιο, μόρια τα οποία εντοπίζονται συνήθως στο αίμα και συμβάλλουν στη διάγνωση δεκάδων παθήσεων.

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Δρ David Wong από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια, δήλωσε πως η νέα ανακάλυψη θα συμβάλει στην κατασκευή συσκευών αυτο-διάγνωσης για τις παραπάνω παθήσεις.

Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την έγκαιρη διάγνωση και την άμεση χορήγηση θεραπείας, πριν ακόμη εκδηλωθούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Ο Δρ Wong και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τμήματα του RNA που υπάρχουν στο εσωτερικό των κυττάρων ανευρίσκονται επίσης και στο σάλιο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση διαφόρων ασθενειών. Η ανακάλυψη αυτή θεωρήθηκε ανατρεπτική, καθώς επικρατούσε παραδοσιακά η άποψη ότι τα ένζυμα του σάλιου καταστρέφουν το RNA.

Προκειμένου να καταλήξουν στα παραπάνω συμπεράσματα, οι ερευνητές ανέλυσαν περισσότερες από 165 εκατομμύρια αλληλουχίες γονιδίων.
ΠΗΓΗ http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου