Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ενεργοποιείται από το 2015 η επιδότηση ασφαλίστρων του ΕΛΓΑ

Κοντονής Γιώργος
Την χρηµατοδοτική συνεισφορά µε ποσοστό έως 65% επί του κόστους των ασφαλιστικών συµβολαίων, προβλέπει το Μέτρο 17.1 «Ασφάλιση καλλιεργειών, ζώων και φυτών», του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, µε τον τρόπο ενίσχυσης να «παίζει» ανάµεσα σε δύο σενάρια.
Επιχειρείται να αυξηθούν τα κονδύλια στα 200 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 17.1 του ΠΑΑ που θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά.Επιχειρείται να αυξηθούν τα κονδύλια στα 200 εκατ. ευρώ για το Μέτρο 17.1 του ΠΑΑ που θα ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά.
Σύµφωνα µε δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, Μποτού Αργύρη, στην Agrenda, το πρώτο και ευκολότερο στην πράξη σενάριο που προκρίνεται είναι η συµµετοχή της κοινοτικής χρηµατοδότησης να γίνεται κατ’ ευθείαν στην ενίσχυση της ασφάλισης, για κινδύνους όµως πέρα της υποχρεωτικής ασφάλισης. Το δεύτερο σενάριο, προκρίνει την επιστροφή µέρους των ασφαλίστρων, όπως δηλαδή στην επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, εφόσον έχουν πραγµατοποιηθεί όλες οι εισφορές. Κατά τον ίδιο, το εν λόγω µέτρο αναµένεται να ενεργοποιηθεί από το 2015.

Απευθείας στον παραγωγό
Όπως και να έχει όµως, βασική προϋπόθεση που πρέπει να τηρείται είναι ότι το συνολικό ποσό της δηµόσιας στήριξης (συνεισφοράς του ΕΓΤΑΑ καθώς και εθνική συµµετοχή), να είναι εξ ολοκλήρου προς όφελος του τελικού δικαιούχου, δηλαδή του ενεργού αγρότη, ή να πιστώνεται στο λογαριασµό του αγρότη σε περίπτωση που η συνεισφορά µεταφέρεται απευθείας στον φορέα.

Παράλληλα σύµφωνα µε τον ίδιο, αν και ο φάκελος που έχει σταλεί στις Βρυξέλλες, προβλέπει κονδύλια ύψους 10.000.000 για το εν λόγω µέτρο, γίνονται προσπάθειες ώστε να απορροφηθούν 200 εκατ. ευρώ για το εν λόγω Μέτρο, την επόµενη πενταετία. Η τελική µορφή του προγράµµατος σύµφωνα µε τον κ. Μποτό, θα γίνει γνωστή µέχρι τα τέλη Νοεµβρίου.

Μόνο σε φυσικά πρόσωπα
Σε κάθε περίπτωση, σύµφωνα µε το επισήµως υποβληθέν ΠΑΑ 2014-2020, δικαιούχοι του Μέτρου είναι ενεργοί αγρότες στα πλαίσια του κανονισµού 1305/2013 µε βάση τις προϋποθέσεις του άρθρου, των οποίων η γεωργική εκµετάλλευση έχει ασφαλιστεί στον φορέα ασφάλισης ΕΛ.Γ.Α. Επιπλέον ο δικαιούχος θα πρέπει να είναι ασφαλιστικά ενήµερος σύµφωνα µε τα ισχύοντα στον κανονισµό Ασφάλισης.

Η µεικτή ένταση της ενίσχυσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 65% του κόστους των ασφαλίστρων, µε εξαίρεση την ενίσχυση για την αποµάκρυνση και καταστροφή των νεκρών ζώων, για τις οποίες η ένταση της ενίσχυσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 100% του κόστους των ασφαλίστρων, όσον αφορά τα ασφάλιστρα για την αποµάκρυνση των νεκρών ζώων και το 75% του κόστους των ασφαλίστρων, όσον αφορά τα ασφάλιστρα για την καταστροφή των εν λόγω νεκρών ζώων.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου