Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Μαγευτικό βίντεο του υπ.Πολιτισμού από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού της Αμφίπολης. Βρέθηκαν και τα φτερά των Σφιγγών, αλλά δεν υπάρχει 4ος θάλαμος...



Το Υπουργείο Πολιτισμού έδωσε στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά βίντεο διάρκειας δύο λεπτών  από την αποκάλυψη του ψηφιδωτού, στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης. Πρόκειται για αμοντάριστο υλικό με φυσικούς ήχους χωρίς επεξεργασία και καλλιτεχνικό μοντάζ. Διευκρινίζεται από το υπουργείο, ότι η μόνη παρέμβαση που έγινε ήταν να αφαιρεθούν πολλές ώρες υλικού από την ενδιάμεση ανασκαφική διαδικασία. 





 Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στην Αμφίπολη, η γ.γ του υπουργείου πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη και η εκπρόσωπος της ανασκαφής δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα, έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα τμήματα των φτερών των Σφιγγών.

Τα τμήματα που έχουν βρεθεί μπορούν να αποκατασταθούν πλήρως. Το σχέδιο έχει εκπονηθεί από τον αρχιτέκτονα τoυ ΥΠΠΟΑ  Μ. Λεφαντζή και παρουσιάζεται, για πρώτη φορά, σήμερα.... 

Δεν υπάρχει πορτάκι στον τέταρτο τοίχο Η υπόθεση εργασίας που είχε γίνει, βάσει γεωλογικής και σπηλαιολογικής έρευνας, ότι πιθανόν να υπάρχει θύρωμα εντός του τρίτου θαλάμου-τέταρτου χώρου 0,96 μ. πλάτους δεν επιβεβαιώνεται από την ανασκαφική εργασία. Η λαθεμένη εντύπωση, όπως σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε καθώς στο σημείο αυτό έχει αφαιρεθεί μαρμάρινος ορθοστάτης. Επομένως, δεν υπάρχει θύρωμα στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο.

Πιο βαθύς ο ο τρίτος θάλαμος Σύμφωνα με τη γεωλογική τομή, που είχε αποδείξει ότι το βάθος του τρίτου θαλάμου είναι 7,53 μ. – δηλαδή τουλάχιστον κατά 1,50 μ. βαθύτερα από τους προηγούμενους- η ανασκαφική εργασία συνεχίστηκε ως χθες κατά μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια του δαπέδου.


Βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών και ο λαιμός της μίας Κάτω από τους πωρόλιθους του δαπέδου, μέσα στην αφαιρούμενη επίχωση βρέθηκαν τμήματα των φτερών των Σφιγγών. Ένα μέρος από τον λαιμό της δεύτερης Σφίγγας -ίδιας ποιότητας μαρμάρου και εφάμιλλης γλυπτικής αξίας- καθώς και τμήματα από το κομμάτι που έλλειπε, του μοναδικού ψηφιδωτού με την εικόνα της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα, που καλύπτει το δάπεδο του δεύτερου θαλάμου-τρίτου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες.
Πότε έγινε η επίχωση του τύμβου Η πρώτη άποψη της διεπιστημονικής ανασκαφικής ομάδας, που προκύπτει από τα στοιχεία που έχουν μέχρι στιγμής, απαντά και στο καίριο ερώτημα: Αν η κατάχωση των χώρων, με άμμο, καθώς και οι τοίχοι σφράγισης έγιναν στον ίδιο χρόνο με την κατασκευή του ταφικού συγκροτήματος. Πιθανότατα η κατάχωση αλλά και η κατασκευή του τοίχων σφράγισης έγιναν σε υστερότερο χρόνο. Ωστόσο πρόκειται και πάλι για υπόθεση εργασίας που απαιτεί συστηματική μελέτη.

Οι κινήσεις των αρχαιολόγων το επόμενο διάστημα Στον τρίτο θάλαμο-τέταρτο χώρο θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες η συστηματική αφαίρεση του αμμώδους χώματος. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Πολιτισμού, παράλληλα:
 1. Υλοποιείται το σχέδιο για τη σύνταξη του μεσοπρόθεσμου προγράμματος των απαραίτητων εργασιών και μελετών, ώστε το ταφικό συγκρότημα να μπορεί να παραμείνει ως έχει για διάστημα ενός έως και τριών ετών, λαμβάνοντας όλες τις επιπλέον φορτίσεις που μπορεί να δεχθεί (σεισμούς, χιονοπτώσεις κ.λπ.).
 2. Θα πραγματοποιηθούν αλλαγές στις διατάξεις των μεταλλικών στερεωτικών υποστυλωμάτων, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη και αποτελεσματικότερη πρόσβαση των συνεργείων συντήρησης. Στην επόμενη ενημέρωση θα δοθεί πρόγραμμα των εργασιών καθώς και ο χρόνος εντός του οποίου θα υλοποιηθούν οι δράσεις, που μπορεί να επιτρέψουν την ελεγχόμενη και ασφαλή επισκεψιμότητα στον χώρο.

 Πηγή:ΥΠΠΟA https://vimeo.com/110137997... 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου