Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Κατηγορηματικά διαψεύδει το υπουργείο πολιτισμού, τις φήμες ότι βρέθηκε το άγαλμα της θεάς Νίκης στον Τύμβο Καστά. Στις 4 το μεσημέρι οι επίσημες ανακοινώσεις

Τόσο η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, όσο και η εκπρόσωπος του τάφου Αννα Παναγιωταρέα κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό και παραπέμπουν στις ανακοινώσεις που θα κάνουν
Σήμερα  το αργότερο το απόγευμα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για τα νέα ευρήματα στο τάφο της Αμφίπολης. Και μόνο ότι επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία της εθνικής επετείου, για να γίνουν γνωστά  τα νέα δεδομένα, παραπέμπει σε σημαντικά ευρήματα.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από την εκπρόσωπο για τα ευρήματα της ανασκαφής δημοσιογράφο Άννα Παναγιωταρέα, και ήδη οι πληροφορίες για τα ευρήματα, καταφθάνουν με μεγάλη ταχύτατα στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Τόσο η ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη, όσο και η εκπρόσωπος του τάφου Αννα Παναγιωταρέα κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό και παραπέμπουν στις ανακοινώσεις που θα κάνουν.   
Πάντως μετά από σχετικά δημοσιεύματα  το υπουργείο Πολιτισμού  αναγκάστηκε να παρέμβει με αφορμή τις φήμες που κυκλοφόρησαν από χθες το βράδυ και σύμφωνα με τις οποίες στον περίβολο του τάφου της Αμφίπολης είχε βρεθεί, άγαλμα της θεάς Νίκης.
Στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, διέψευσαν κατηγορηματικά ότι έχει βρεθεί άγαλμα της θεάς Νίκης στον περίβολο του τάφου και λένε ότι τα όποια ευρήματα  θα ανακοινωθούν κατά την επίσημη ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 4 το μεσημέρι.
Από χθες το βράδυ η ιστοσελίδα amfipolinews.blogspot,  δημοσιοποίησε  την πληροφορίας ότι στο Λόφο Καστά πριν αρκετούς μήνες φαίνεται να εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή άγαλμα της θεάς Νίκης.

 
Η Νίκη στη μυθολογία
Η Νίκη ήταν θεά της ελληνικής μυθολογίας που προσωποποιούσε τη δόξα του ελληνικού πολιτισμού. Ήταν κόρη της Στύγας και του Πάλλαντα, ενώ είχε αδέρφια της το Κράτος, το Ζήλο και τη Βία. Σύμφωνα με τη μυθολογία, όταν επικράτησε η λατρεία του Δία ως αρχηγού των θεών, η Νίκη και τα αδέρφια της έγιναν ακόλουθοί του. Σύμφωνα με άλλο μύθο, η Στύγα πρόσφερε τα παιδιά της ως συμμάχους του Δία κατά την Τιτανομαχία. Ήταν ο ηνίοχος των θεών, όπως συχνά απεικονίζεται. Συχνά επίσης εμφανίζεται με φτερά, σε αντίθεση με άλλες γυναικείες θεότητες, οι οποίες ήδη κατά την κλασσική περίοδο εμφανίζονταν χωρίς φτερά. Στα ρωμαϊκά χρόνια ονομαζόταν Βικτόρια.
Λατρεία
Η λατρεία της θεάς Νίκης περιελάμβανε πομπές, σπονδές και θυσίες για την ευμένειά της ενώ γίνονταν και ικεσίες προς τη Νίκη από τις ιέρειες των μαντείων. Αν η θεά απαντούσε στις παρακλήσεις των ιερειών τότε δινόταν και η απάντηση προς τον αιτούμενο του μαντείου.
Στον Παρθενώνα υπήρχε ολόχρυσο άγαλμα της Νίκης, ενώ υπήρχε και ναός αφιερωμένος σε αυτήν, ο οποίος χτίστηκε γύρω στο 410 π.Χ. Αφιέρωμα των Αθηναίων προς τη θεά υπήρχε επίσης και στους Δελφούς. Στο χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, αναπαρίστατο και η Νίκη. Σύμφωνα με τον Παυσανία, το άγαλμα της Αθηνάς Νίκης αναπαριστούσε τη Νίκη χωρίς φτερά (Άπτερος Νίκη), που σήμαινε ότι το άγαλμα δε θα έφευγε ποτέ από την Αθήνα.
Νίκη της Σαμοθράκης
Το γνωστότερο άγαλμα της Νίκης είναι η Νίκη της Σαμοθράκης, ένα πρωτότυπο μαρμάρινο πιθανότατα ροδικό έργο που φυλάσσεται στο Λούβρο. Η Νίκη καταφθάνει πάνω σε πλώρη πλοίου για να στρέψει τους νικητές σε ναυμαχία. Ήταν στημένη πάνω σε τεχνητή λιμνούλα ώστε η παράσταση να αποκτά αληθοφανή χαρακτήρα. Χρονολογείται γύρω στο 190 π.Χ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου