Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Καλατράβα στο “Σημείο Μηδέν”


Ο Σαντιάγο Καλατράβα παρουσιάζει ένα δείγμα του εντυπωσιακού ελληνορθόδοξου ναού που σχεδίασε για το Μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου


Η αρχιτεκτονική ομάδα του Σαντιάγο Καλατράβα δημιούργησε ένα βίντεο με την τρισδιάστατη απεικόνιση της νέας ελληνορθόδοξης εκκλησίας που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας για το "Σημείο Μηδέν" στην καρδιά της Νέας Υόρκης.

Ο ναός του Αγίου Νικολάου θα αντικαταστήσει τη εκκλησία που προυπήρχε στην περιοχή από τον 19ο αιώνα, και καταστράφηκε με την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων στις 11 Σεπτεμβρίου 2001.
Οι εργασίες ανοικοδόμησης του ναού θα ξεκινήσουν το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, παρουσία του 63χρονου αρχιτέκτονα, και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στις αρχές του 2017, το αργότερο.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου εντάσσεται στον ευρύτερο χώρο του Μνημείου 09/11, το οποίο "ενσωματώνει πολύ καλά όλες τις συνθήκες που αφορούν στην 11η Σεπτεμβρίου", εξηγεί ο ίδιος ο Καλατράβα στη Wall Street Journal.

  Οι μακριές σειρές από δένδρα και οι αντανακλάσεις του νερού δημιουργούν μία ατμόσφαιρα περισυλλογής σε όλο το χώρο του Μνημείου. Στο πλαίσιο αυτό, θα μπορεί κανείς να μπει στο ναό και να ανάψει ένα κερί στη μνήμη των νεκρών της 11ης Σεπτεμβρίου, ανεξαρτήτως σε ποια θρησκεία πιστεύει, ή ακόμα κι αν δεν πιστεύει σε καμία θρησκεία.
"Μου αρέσει όταν το ίδιο το κτίριο διηγείται μια ιστορία" λέει ο Ισπανός αρχιτέκτονας στη Wall Street Journal, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το αφηγηματικό στοιχείο που ο ίδιος ενέταξε σχεδιάζοντας τον Άγιο Νικόλαο, υπαγορεύτηκε από μία παράδοση χιλιάδων ετών.
Σχεδίασε το κτίριο αντλώντας στοιχεία από δύο σπουδαίες εκκλησίες που χρονολογούνται στους πρώτους αιώνες του Χριστιανισμού και βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη: την Αγία Σοφία και την Εκκλησία του Σωτήρος, στη Χώρα.
Η τρισδιάσταση απεικόνιση του ναού ωστόσο, μαρτυρά ότι η προσωπική ματιά του Σαντιάγο Καλατράβα  δεν θα είναι τόσο διακριτική όσο ο ίδιος ισχυρίζεται.
“Αυτό που επιθυμώ κι εγώ και η Εκκλησία είναι η δημιουργία ενός οικουμενικού χώρου. Θέλουν ο ναός να είναι ανοιχτός επί 24ωρου βάσεως” εξηγεί και τονίζει ότ κατά τον ίδιο το κοινό έχει πάντα τον τελευταίο λόγο.
"Όταν θα ολοκληρωθεί η κατασκευή, θα πάμε εκεί και θα ρωτήσουμε τον κόσμο τι ακριβώς τους λέει αυτό το κτίριο", καταλήγει.

Πηγή: Wall Street Journal

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου