Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Η ελληνική κοινότητα του Άνκορατζ της Αλάσκας


Είναι περίπου 60 με 80 οι ελληνικές οικογένειες που ζουν στο Άνκορατζ της Αλάσκας, μιας πόλης 250.000 κατοίκων. Για να αντιληφθεί κανείς τι σημαίνει η έκταση της Αλάσκας αρκεί να την συγκρίνει με αυτή της σημερινής Ευρώπης.
Σ΄αυτή την κρύα, (μέση θερμοκρασία -10 C) πόλη του Άνκορατζ της 49η Πολιτείας των ΗΠΑ και μέσα σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία ζει και προοδεύει και η ελληνική κοινότητα.
Οι πάροικοι του Άνκοραζ πέρασαν μαζί τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, όπως άλλωστε περνούν μαζί και τις άλλες μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, ακολουθώντας πιστά τα ελληνικά έθιμα, όσο είναι δυνατόν. Γιατί αν και πολλοί δεν προμηθεύτηκαν την παραδοσιακή γαλοπούλα, αρκέστηκαν σε ένα στιφάδο…τάρανδο.


Η Μαρία Μπάσκου, με καταγωγή από το Καστόρι της Σπάρτης, ζει στο Άνκοραζ εδώ και 30 χρόνια. Ζούσε στη Βοστώνη κι από εκεί πήγε για σπουδές στην πόλη αυτή και τελικά έμεινε. Την ακολούθησε και ο σύζυγός της γνωστός επιδημιολόγος. Σήμερα διδάσκει στο Αtheneum school αλλά παράλληλα είναι και δασκάλα για όλες τις τάξεις, στο ελληνικό σχολείο της περιοχής, όπου φοιτούν περί τα 25 παιδιά. Ακόμα παραδίδει και μαθήματα ελληνικών χορών και συμμετέχει ενεργά στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας.
Είναι δύσκολο να επιστρέψει κανείς στην πατρίδα, λέει συγκινημένη, αν και την επισκέπτεται όταν της παρέχεται η δυνατότητα. Πάντωσ τη νοσταλγεί πάντοτε. Το ταξίδι είναι μεγάλο, κουραστικό και πολυδάπανο. Θα χρειάζονταν, τονίζει, αν γινόταν η πτήση κατευθείαν περί τις 14 ώρες . Όμως με τις ενδιάμεσες στάσεις παίρνει πολύ περισσότερο. Μία απ΄αυτές τις στάσεις γίνεται σε μεγάλη πόλη της Γερμανίας.
Στο Άνκοραζ υπάρχουν μερικά ελληνικά εστιατόρια τα οποία προσφέρουν μεσογειακή κουζίνα και φυσικά ιταλική.
Για τις θρησκευτικές τους ανάγκες, μαθαίνουμε, χρησιμοποιούν ένα ειδικά διαμορφωμένο οίκημα της περιοχής. Απώτερος στόχος τους είναι να αποκτήσουν τη δική τους εκκλησία γι αυτό το σκοπό οργανώνουν διάφορες εκδηλώσεις για να αντλήσουν τους απαραίτητους πόρους. Ένας, μεταξύ των άλλων, είναι και η πώληση ενός βιβλίου μαγειρικής με φυσικά ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις!
Τελικά, όπου κι αν βρεθούν οι Έλληνες εγκλιματίζονται στην …κυριολεξία έστω και με 10 βαθμούς υπό το μηδέν. Τόσο τουλάχιστον ήταν η θερμοκρασία τα Χριστούγεννα που πέρασαν!

(πηγή: Omogeneia Magazine)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου