Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕ ΤΟ ΛΕΙΨΑΝΟ ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Το Σάββατο 4 Οκτωβρίου το ι. λείψανο (κάτω σιαγόνα μεθ’ ενός οδόντος) του Αγίου Κοσμά Αιτωλού παρέμεινε προς προσκύνηση στον ομώνυμο Ναό του Αγίου στην Ανδρομάχω Κατερίνης.



Συγκεκριμένα, προσήλθαν να προσκυνήσουν τόσο μεμονωμένοι πιστοί όσο και οργανωμένες ομάδες, όπως οι κυρίες των Κατασκηνωτικών Τριημέρων της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, από Μελίκη, Λάρισα και Κιλκίς. Επίσης, προσήλθαν Ενορίες από Κατερίνη και Θεσσαλονίκη, καθώς και πολλές ομάδες κατηχητικών της Πιερίας. Πολλούς από τους προσκυνητές υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, στους οποίους μίλησε κατάλληλα, ιδιαίτερα στα παιδιά των κατηχητικών.


Το απόγευμα τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Τριπόλεως κ. Θεοφυλάκτου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας). Το ι. λείψανο παρέμεινε στον Ιερό Ναό μέχρι αργά το βράδι.

Την Κυριακή το πρωί θα μεταφερθεί στην Άνω Μηλιά Πιερίας, στα πλαίσια εγκαινίων του Ιερού Ναού Αγίου Κοσμά Αιτωλού, που ανηγέρθη στο σημείο όπου ο Εθναπόστολος κήρυξε. Στο σημείο σώζεται μέχρι σήμερα το δένδρο με σιδερένιο σταυρό του Αγίου.



ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΕΡΟΥ ΛΕΙΨΑΝΟΥ
Ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός σε κάποια περιοδεία του προς τις Κυκλάδες Νήσους, διέμεινε στην Άνδρο, έπειτα από τρικυμία, που ανάγκασε το πλοίο να διακόψει την πλεύση. Συγκεκριμένα, το πλοίο προσάραξε στον αρσανά (λιμάνι) της Ιεράς Μονής Αγίου Νικολάου Άνδρου, στην τοποθεσία Άχλα.
Ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός συνδέθηκε έκτοτε με την Ιερά Μονή και διατήρησε με τους μοναχούς πνευματικούς δεσμούς. Ο ίδιος δέν ξαναπήγε βέβαια στην Άνδρο. Έστελνε όμως τακτικά μαθητές του, οι οποίοι κράτησαν ζωντανή την πνευματική αυτή επικοινωνία.
Ο Άγιος Κοσμάς Αιτωλός μαρτύρησε στο Κολικόντασι Β. Ηπείρου το 1779. Τρία χρόνια μετά το μαρτύριό του, έγινε η ανακομιδή του ιερού λειψάνου. Τότε ακριβώς οι μαθητές του, που συνδέονταν με την Άνδρο, μετέφεραν στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου τη σιαγόνα του Αγίου. Οι πατέρες της Μονής δέχθηκαν το ιερό λείψανο ως πολύτιμο θησαυρό και τιμούσαν τον Εθναπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό ως Άγιο, πολύ πριν την επίσημη αγιοκατάταξή του (1961).


http://lefteria.blogspot.gr----http://kolindrosfire.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου