Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Γ. Αυγερόπουλος: Οι ξένοι σοκάρονται όταν βλέπουν τι έγινε στην Ελλάδα


Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυγερόπουλος μίλησε στηνeurokinissi-tv για την ταινία του AGORA, που άρχισε να προβάλλεται από χθες σε επιλεγμένες αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης (δείτε πού στο τέλος του κειμένου).
Πρόκειται για μια καταγραφή - πίσω από το αφήγημα των κυρίαρχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης- για το τι συνέβη στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ο ίδιος ο Γιώργος Αυγερόπουλος λέει στο βίντεο για την ταινία του:

«Tο έναυσμα δόθηκε το 2010 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου βγήκε από το Καστελόριζο με τη μοβ γραβάτα και ανακοίνωσε ότι προστρέχουμε στο ΔΝΤ για βοήθεια. Εκεί ακριβώς συνειδητοποίησα ότι ότι αυτό το πράγμα δεν θα καταλήξει καλά και σκέφτηκα ότι θαέπρεπε να δημιουργήσω ένα έργο για τη χώρα μου.
Παρατήρησα το εξής φαινόμενο: Οτι όλα τα κυρίαρχα μέσα τραγουδούν ένα τραγούδι. Δεν υπάρχει χώρος για να τραγουδήσεις κάτι άλλο, όπως συνέβαινε το 2007, 2006, 2005 κ.λπ.
Στην ταινία μιλούν σχεδόν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών που πέρασαν από τη χώρα από το 2000 μέχρι σήμερα, σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής πολιτικής σκηνής αλλά και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Μάρτιν Σουλτζ και ο Τρισέ.
Είναι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που σημάδεψαν την πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν.
Νομίζω ότι όλοι μιλούν με μεγάλη ειλικρίνεια στο έργο. Δηλαδήλένε πράγματα που δεν έχουν ενδεχομένως ξανακουστεί και κάνουν τον θεατή να βγάλει πολύ συγκεκριμένα συμπεράσματα για το τι συνέβη στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Για τους ξένους είναι σοκαριστικό αυτό το έργο. Σοκάρονταιεπειδή δεν γνωρίζουν πολλά από τα γεγονότα που έχουν συμβεί στην Ελλάδα, επειδή έχουν περάσει από τα φίλτρα μεγάλων δικτύων.
Σοκάρονται γιατί καταλαβαίνουν ότι αν αυτά τα πράγματασυνέβησαν σε μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου, τότε εύκολαμπορούν να συμβούν και στο δικό τους σπίτι και στη δική τους αυλή.
Το έζησα αυτό στην Κοπεγχάγη, όταν το Agora έκανε τηνπαγκόσμια πρεμιέρα του και έβγαιναν Ελληνες δακρυσμένοι, και οι Δανοί και οι Σουηδοί έβγαιναν σοκαρισμένοι. Σαν να σκέφτονταν: Τι έχει γίνει σ' αυτή τη χώρα; Γιατί δεν το ξέραμε;
Η ταινία AGORA προβάλλεται από την Πέμπτη 15 Ιανουαρίου στους ιστορικούς κινηματογράφους Αλκυονίς (Ιουλιανού 42-46, Πλατεία Βικτωρίας) και Studio (Σπάρτης & Σταυροπούλου 33, Πλατεία Αμερικής) στο κέντρο της Αθήνας, στον κινηματογράφο Ααβόρα(Ιπποκράτους 180, Εξάρχεια) καθώς και στον κινηματογράφοΟλύμπιον (Πλατεία Αριστοτέλους 10) στην Θεσσαλονίκη, ενώ σταδιακά η διανομή της θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα.


Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιαν 2015
Η ταινία AGORA, του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου που άρχισε να προβάλεται από χθες σε επιλεγμένες αίθουσες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι μια καταγραφή - πίσω από το αφήγημα των κυρίαρχων Μέσως Μαζικής Ενημέρωσης- για το τι συνέβη στην Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ακολούθησε ανθρώπους και κατέγραψε τις ζωές τους, μίλησε με πολιτικούς που διετέλεσσαν υπουργοί Οικονομικών της χώρας, αλλά και πρόσωπα-κλειδιά, που όρισαν με τις αποφάσεις τους, τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, όπως ο Ζαν Κλωντ Τρισέ: "Πιστεύω πως είπαν πράγματα που ακούγονται για πρώτη φορά", λέει ο Γιώργος Αυγερόπουλος "ήταν ειλικρινείς. Πολλοί από αυτούς ήξεραν καλά τι συμβαίνει. Όμως ήταν η απόφασή τους, να γίνει αυτό που έγινε" εξηγεί και τονίζει πως στην πραγματικότητα, η ελίτ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισε να καταργήσει το κοινωνικό συμβόλαιο και να κατεδαφίσει το εργατικό δίκαιο.
"Για τους Έλληνες είναι μια σημαντική ταινία" μας λέει "γιατί ο καθένας στον καθημερινό αγώνα για την επιβίωση, δεν προλαβαίνει να αναλύσει πολιτικά τι συνέβη. Για τους ξένους - όπως για παράδειγμα για το κοινό στη Δανία - όπου προβλήθηκε πρώτα η ταινία - είναι το σοκ. Γιατί δεν ήξεραν τι πραγματικά είχε συμβεί και γιατί κατάλαβαν ότι αυτό μπορεί να φτάσει από μια χώρα του ευρωπαϊκού νότου και στη δική τους".
Ο δημιουργός, παρακολουθεί επίσης την Χρυσή Αυγή και καταγράφει την πορεία του φασισμού και του νεοναζισμού, από τότε που από ένα έλασσον σχήμα, μπήκε στην Βουλή, έως και την φυλάκιση βουλευτών της.
"Μετά από πολλά χρόνια καταγραφής σε όλο τον κόσμο, αποφάσισα να κάνω μια ταινία για τη χώρα μου" μας λέει, "όταν από την ανακοίνωση του Γιώργου Παπανδρέου από το Καστελόριζο, ότι η χώρα προσφεύγει στο ΔΝΤ, κατάλαβα ότι αυτό θα καταλήξει άσχημα" προσθέτει και από τότε, έως την οριστική υλοποίηση της ταινίας, άρχισε η καταγραφή, που τελικά απέκτησε τον χαρακτήρα ιστορικού ντοκουμέντου.


http://www.thetoc.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου