Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2015

CityGame Θεσσαλονίκη: Αυτό είναι το νέο επιτραπέζιο, με ερωτήσεις αποκλειστικά για τη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

Ποιος ήταν ο Αγγελάκης από τον οποίο πήρε το όνομα της η ομώνυμη οδός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;  Πόσοι φοιτητές σιτίζονται καθημερινά στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ;  Σε ποιο κτήριο στεγάστηκε η προσωρινή κυβέρνηση Βενιζέλου το 1916 – 1917; Πού βρίσκεται η Βίλλα του Σεϊφουλάχ πασά;

Σε αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις έρχεται να δώσει απάντηση το νέο επιτραπέζιο παιχνίδι με ερωτήσεις αποκειστικά για τη Θεσσαλονίκη, το CityGame Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι θα τεστάρει τις γνώσεις των παικτών για την πόλη, μαθαίνοντάς τους παράλληλα άγνωστες πτυχές και μυστικά της.
Το εκπαιδευτικό επιτραπέζιο, με θέμα τη Θεσσαλονίκη εμπνεύστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, Κυριάκος Ποζρικίδης. Μιλώνταας στο Thestival.gr, o κ. Ποζρικίδης τόνισε πως υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία της Θεσσαλονίκης και γι' αυτό λόγο αποφάσισε να φτιάξει ένα παιχνίδι που ταυτόχρονα θα επιμορφώνει και θα ψυχαγωγεί.
"Κάνοντας μια βόλτα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης και συζητώντας με νεαρούς ανθρώπους, παρατήρησα ότι υπάρχει έλλειψη γνώσης για την ιστορία της πόλης μας. Βγήκα στην Αγγελάκη και ρώτησα ένα νεαρό ποιος ήταν ο Αγγελάκης και δεν ήξερε. Παραδείγματα σαν αυτό μου έδωσαν το ερέθισμα να δημιουργήσω κάτι επιμορφωτικό, χωρίς να είναι βαρετό. Να μαθαίνει κανείς και να ψυχαγωγεί ταυτόχρονα" δήλωσε στο thestival.gr, o κ. Ποζρικίδης.
Οι κανόνες
Στην εκκίνηση του παιχνιδιού, κάθε παίκτης διαλέγει ένα πιόνι, το τοποθετεί στην αφετηρία και κινείται σε κάθε τετράγωνο του ταμπλό. Ξεκινάει από την αρχή και πρέπει να περάσει από όλες τις θέσεις.
Οι κατηγορίες των ερωτήσεων είναι :
Με κόκκινο χρώμα: Ιστορία (π.χ  Ποιος συνεργάτης του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη μετά την 26η Οκτωβρίου 1912;)
Με πράσινο χρώμα : Αθλητισμός/Lifestyle (π.χ  Ποια ποδοσφαιρική ομάδα είχε την έδρα της στο «πανεπιστημιακό γυμναστήριο» στη σημερινή θέση της πλατείας χημείου;)
Με κίτρινο χρώμα : Πολιτισμός (π.χ Σε ποια οδό και σε ποια περίοδο λειτουργούσε το περίφημο «Ουζερί Τσιτσάνης»;)
Με μπλε χρώμα : Οικονομία ( π.χ Πως ονομάζεται το περιοδικό που εκδίδει το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης;)
Με πορτοκαλί χρώμα: Πόλη (π.χ Ποια χρονιά κατεδαφίστηκε το ιστορικό διώροφο του 26ου δημοτικού σχολείου (πρώην βουλγαρικό) επί της οδού Αγίας Σοφίας;)
Με ροζ χρώμα: Πρόσωπα ( Ποιος ήταν ο Δημήτρης Νταλίπης το όνομα του οποίου φέρει στρατόπεδο της πόλης;).
Ανάλογα με το χρώμα του ζαριού, ο κάθε παίκτης απευθύνει στον επόμενο την ερώτηση. Αν ο παίκτης απαντήσει σωστά συνεχίζει, αν όχι, παίει ο επόμενος παίκτης.
Στο ταμπλό του παιχνιδιού υπάρχουν 47 βήματα. Σε κάθε βήμα αντιστοιχεί και μια ερώτηση, συνεπώς για να κερδίσει κάποιος το παιχνίδι πρέπει να απαντήσει σωστά σε 47 ερωτήσεις, σύμφωνα με το χρώμα που θα δείξει το ζάρι.
Ανά πέντε βήματα ο παίκτης θα πρέπει να απαντήσει σε μια υποχρεωτική ερώτηση κατηγορίας (CityGate) για να προχωρήσει στο παιχνίδι. Η επιλογή της κατηγορίας της ερώτησης επιλέγεται  από τον αντίπαλο παίκτη. Στο 47ο και τελευταίο βήμα του παιχνιδιού η επιλογή της κατηγορίας ανήκει στον ερωτώμενο παίκτη.
Νικητής του παιχνιδιού αναδεικνύεται ο παίκτης που θα καταφέρει να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις που θα του τεθούν.
Περιεχόμενα
Το παιχνίδι περιλαμβάνει: Ταμπλό παιχνιδιού, 1 ζάρι με διαφορετικό χρωματισμό σε κάθε πλευρά, 1410 ερωτήσεις – απαντήσεις και 6 πιόνια.
Για την πιστοποίηση των ερωτήσεων αλλά και για την ιστορική τεκμηρίωση του παιχνιδιού, υπεύθυνος είναι ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Γιώργος Αναστασιάδης, ενώ την επιμέλεια των γραφικών είχε η IDEART.
Και διαδικτυακή έκδοση
Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προμηθευτούν  το CityGame Θεσσαλονίκη από την ερχόμενη βδομάδα, αρχικά από τα βιβλιοπωλεία "Ιανός" και στη συνέχεια από όλα τα βιβλιοπωλεία, με την τιμή του να είναι περίπου στα 35 ευρώ.
Το παιχνίδι προβλέπεται ακόμα να διατεθεί και σε ηλεκτρονική έκδοση όπου οι παίκτες θα μπορούν να παίξουν εξ’ αποστάσεως μέσω διαδικτύου.
Δείτε τις φωτογραφίες που εξασφάλισε το thestival.gr, από το πρώτο επιτραπέζιο για την Θεσσαλονίκη:





  • Click to enlarge image game-1.jpg
  • Click to enlarge image game-2.jpg
  • Click to enlarge image game-3.jpg
  • Click to enlarge image game-4.jpg
  • Click to enlarge image game-5.jpg
  • Click to enlarge image game-6.jpg
  • Click to enlarge image game-7.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου