Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από τη Siemens ο Τάσος Μαντέλης

Τα χρήματα που κατηγορείται ότι έλαβε από τα "μαύρα" ταμεία της Siemens είναι διατεθειμένος να επιστρέψει ο Τάσος Μαντέλης.
Επιστρέφει τα χρήματα που πήρε από τη Siemens ο Τάσος ΜαντέληςΣυγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών έκανε δήλωση επιστροφής των χρημάτων που κατηγορείται ότι έλαβε ως μίζα από τα "μαύρα" ταμεία της Siemens.
Ο πρώην υπουργός Μεταφορών που δικάζεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία, είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που κάνει χρήση του νέου νόμου με βάση τον οποίο εάν ένας κατηγορούμενος ακόμα και στο στάδιο της δίκης επιστρέψει το ποσό που φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο, τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.

Ο Τάσος Μαντέλης όπως έχει παραδεχτεί έλαβε 450.000 γερμανικά μάρκα από την εταιρεία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν χορηγία για την προεκλογική του καμπάνια και οχι μίζα για να προωθήσει τη σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.
Χθες ο πρώην υπουργός με αίτημά του προς τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενός του Γ. Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του (δεν ειναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που μπήκαν τα επίδικα χρηματα) αναφέρει οτι σύμφωνα με το βούλευμα του αποδίδεται να έχει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 μάρκα (230.000 ευρω) .
Ήδη, όπως λέει, του έχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρώ. Δηλώνει λοιπόν πως προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.
Ο νόμος που επικαλείται ο Τάσος Μαντέλης και ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει  σημαντική μείωση ποινών αν εξαληφθεί η ζημία του δημοσίου.
Ωστόσο, εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ. Όμως σύμφωνα με δικαστικές πηγές καταρχήν αυτό είναι θέμα ερμηνείας από το δικαστήριο και κατά δεύτερον δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψιν μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των κατηγορουμένων στη δικαστική απόφαση.
Πάντως, ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση αποκατάστασης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3 χρόνια. Ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του Τάσου Μαντέλη και οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως και ισόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια.

http://www.kontranews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου