Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Το Κίνημα BLOCKUPY ετοιμάζεται για τη μεγαλύτερη δράση του στην Ευρώπη

Περιμένει χιλιάδες πολίτες από τη Γερμανία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για να αποκλείσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) στη Φρανκφούρτη που είναι η έδρα της. Αυτό γίνεται με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου μεγα -κτιρίου της ΕΚΤ τη Τετάρτη στη Φρανκφούρτη.

Οι αρχές της πόλης ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές με μεγάλη αστυνομική παρουσία - παρέμβαση και αποκλεισμό δρόμων και εκτεταμένων περιοχών της πόλης. 
Όπως είναι γνωστό, πριν τρία χρόνια και για αρκετούς μήνες συνέχεια, το κίνημα BLOCKUPY είχε κάνει κατάληψη της πλατείας μπροστά στο μέχρι τώρα κεντρικό κτίριο της ΕΚΤ. Στις τότε συγκρούσεις, και ιδίως στη διαδήλωση του Ιουνίου του 2013, η αστυνομία είχε επιτεθεί ιδιαίτερα σκληρά και με παράνομους τρόπους στους διαδηλωτές, ακόμα και σε δημοσιογράφους. Αυτό οδήγησε σε μια μεγάλη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία.
Στο κοινοβούλιο της Έσσης (η Φρανκφούρτη είναι η οικονομική πρωτεύουσα του κρατιδίου, εκτός από ευρωπαϊκό καπιταλιστικό κέντρο, ενώ η διοικητική πρωτεύουσα είναι το Βιισμπάντεν), δημιουργήθηκε κοινοβουλευτική επιτροπή για να ερευνήσει τη στάση της αστυνομίας. Από τότε η αστυνομία είναι πιο συγκρατημένη στην αντιμετώπιση του Κινήματος. Σε μια διαμαρτυρία διαδήλωση στα τέλη του 2014, για παράδειγμα, δεν επενέβη όταν διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαψαν με χρώματα το κτίριο της ΕΚΤ.  
Τώρα η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει «ειρηνικές» διαδηλώσεις, αλλά ότι θα λάβει μέτρα εναντίον των λεγόμενων «Βανδάλων». Το κίνημα δηλώνει ότι δε θα παρέμβει με «συγκρούσεις στους δρόμους», αλλά με «θέατρο στους δρόμους». Ακόμα και οι λεγόμενοι «αυτόνομοι» δεν καλούν φανερά σε συγκρούσεις στρατιωτικού τύπου-όπως άλλες φορές-με την αστυνομία. Στο διαδίκτυο όμως κυκλοφορούν φωτογραφίες από προηγούμενες συγκρούσεις και με το σύνθημα «Destroika» καλούν σε «αυτόνομες» δράσεις. 
Το γερμανικό κίνημα BLOCKUPY περιμένει την ερχόμενη Τετάρτη διαδηλωτές και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ιταλία π.χ. κινητοποιούνται τα συνδικάτα του μετάλλου, κομματικές οργανώσεις της αριστεράς, αλλά και κυρίως τα κοινωνικά κέντρα. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν- από πολλές γερμανικές πόλεις- ομάδες του εναλλακτικού, αυτόνομου και αριστερού χώρου της Γερμανίας, επίσης και η Ομοσπονδία Συνδικάτων της Έσσης. Όλοι προετοιμάζονται- με την ευκαιρία της ημέρας-να γιορτάσουν τη μεγάλη «συμβολική» ευκαιρία που δίνει η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, η οποία, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, θέτει σε αμφισβήτηση τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Ε.Ε. και της Μερκελικής Γερμανίας.  
Για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Τετάρτης καλούν και πολλοί διανοούμενοι, όπως ο Νέγκρι ή η Ναόμι Κλάιν. Στο κάλεσμά τους προτρέπουν η «ριζική αλλαγή» που προκλήθηκε με τις ελληνικές εκλογές να εξελιχθεί, από το κίνημα, σε συνολική αλλαγή στην Ευρώπη. 
Κάτω από αυτές τις εξελίξεις, η ΕΚΤ έδωσε εντολή στο μεγαλύτερο μέρος των συνεργατών και υπαλλήλων της να παραμείνουν σπίτι τους τη Τετάρτη και να δουλέψουν από κει εκείνη την ημέρα.
Η αστυνομία από τη μεριά της απαιτεί από τις εταιρείες, που έχουν νοικιάσει τα πούλμαν στους διαδηλωτές για τις μετακινήσεις τους από τις διάφορες πόλεις προς τη Φρανκφούρτη, να της παραδώσουν τις λίστες των επιβατών τους. 
Αλλά το Κίνημα δηλώνει: «Η αστυνομία προφανώς προσπαθεί να αποτρέψει με εκφοβισμό όσους ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις. Αλλά αυτό δεν θα το πετύχει». 
Γιώργος Κολέμπας
πηγη http://tvxs.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου