Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση ηλεκτροπληξίας

ilektro2
Πριν διαβάσετε τις πρώτες βοήθειες σας λέμε πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγγίξετε το θύμα ενώ ο ηλεκτρισμός το διαπερνά ακόμη, προκειμένου να το απομακρύνετε. Πρέπει να το απομακρύνετε από την πηγή του ρεύματος, αφού όμως πρώτα έχετε κλείσει τον γενικό.
Ας δούμε όμως τι πρέπει να γίνει:

Πρώτα κλείνουμε τον γενικό για να διακόψουμε τη ροή του ηλεκτρισμού. Εάν κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, παίρνουμε ένα ξύλο που είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού (δεν τον περνάει δηλαδή το ηλεκτρικό ρεύμα) και με αυτό απομακρύνουμε το θύμα. Σε καμία περίπτωση δεν αγγίζουμε με γυμνά χέρια το θύμα.
Καλούμε αμέσως το ΕΚΑΒ και τους λέμε τι ακριβώς έχει συμβεί, και παράλληλα ελέγχουμε εάν το θύμα έχει λιποθυμήσει, εάν η καρδιά του λειτουργεί κανονικά, εάν παθαίνει παροξυσμούς.
man showing how to give cpr to a child
Συνήθως με την ηλεκτροπληξία κάποιος παθαίνει και εγκαύματα. Εντοπίστε τα και ανακουφίστε τον με κρύο νερό επάνω στις πληγές. Εάν διαπιστώσετε ότι έχει προβλήματα στην καρδιά, δεν αναπνέει ή δυσκολεύεται να αναπνεύσει, πρέπει αμέσως να ξεκινήσετε καρδιοπνευμονική ανάνηψη, φιλί της ζωής και μαλάξεις. Σε όλη τη διαδικασία των πρώτων βοηθειών, το θύμα δεν θα πρέπει να μετακινείτε και να παραμένει σταθερό.
ΠΗΓΗ http://www.invitromagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου