Κυριακή 3 Μαΐου 2015

Φωτοβολταϊκά: Πότε συμφέρουν και πότε όχι

Φωτοβολταϊκά: Πότε συμφέρουν και πότε όχιΑνακοινώθηκε και επίσημα από το διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), ότι από 8 Μαΐου θα δέχεται αιτήσεις από όσους επιθυμούν να παράγουν με φωτοβολταϊκά την ενέργεια που καταναλώνουν (αυτοπαραγωγή) ή το γνωστό net-metering.
Σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ σε πρώτη φάση τα Γραφεία Περιοχής θα δέχονται αιτήματα μόνο για φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο χαμηλής τάσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τις συμβάσεις συμψηφισμού, ο καταναλωτής εξασφαλίζει σταθερό κόστος 25ετίας (κόστος εγκατάστασης κυρίως, καθώς η συντήρηση έχει ελάχιστο κόστος) για όση ενέργεια παράγει το φωτοβολταϊκό και η οποία συμψηφίζεται με την ενέργεια που καταναλίσκει συνολικά.

Αναφορικά με την ισχύ που μπορούν να έχουν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι αυτή μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 κιλοβάτ για οικιακά συστήματα, ενώ για εμπορικές συνδέσεις μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης. Ειδικά για νομικά πρόσωπα, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους δημόσιου ενδιαφέροντος σκοπούς, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, η ανώτατη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού συστήματος μπορεί να ανέρχεται έως και στο 100% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης.
Στην 1η Ημερίδα για την Ενέργεια που διεξήχθη στις 16 Μαρτίου, εξέθεσα δημοσίως με επιχειρήματα τις απόψεις μου όσον αφορά τις φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Τις δημοσιοποιώ και σήμερα για όσους δεν ενημερώθηκαν, ανά κατηγορία εγκατάστασης:
Οικιακά φωτοβολταϊκά:
Δεν συμφέρει , με το ισχύον νομικό πλαίσιο και την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας, να επενδύσει κάποιος σήμερα στην Ελλάδα τοποθετώντας οικιακά φωτοβολταϊκά σπίτι του. Αν το οικονομικό όμως δεν τον απασχολεί και ταυτόχρονα είναι ένας πιστός οικολόγος……. τότε το net- metering ψηφίστηκε γι αυτόν!!! Μόνο στην περίπτωση που ένα σπίτι θερμαίνεται με ηλεκτρισμό, αξίζει οικονομικά να μελετήσουμε μια πιθανή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ώστε να πραγματοποιούμε ενεργειακό συμψηφισμό.
Επαγγελματικά φωτοβολταϊκά :
Όταν οι εγκαταστάσεις ξεπερνούν σε ισχύ τα 10KWp, συνήθως σε ένα ξενοδοχείο το μικρότερο φωτοβολταϊκό σύστημα που απαιτείται για να παράξει όλη την ενέργεια που καταναλώνει η επιχείρηση είναι τα 15KWp, η επένδυση με απόλυτα οικονομικούς όρους είναι συμφέρουσα ιδίως αν η επιχείρηση παρουσιάζει κερδοφορία!! Όμως, στις κάθε είδους τουριστικές επιχειρήσεις, μία προστιθέμενη αξία που παρέχει η εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος, είναι η ενδυνάμωση του περιβαλλοντικού προφίλ της εταιρίας, οι μελέτες έδειξαν ότι οι Ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν μια επιχείρηση περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν παραπάνω για την «πράσινη» υπηρεσία.!!
Φωτοβολταϊκά σε Δημόσια κτήρια ( σχολεία – νοσοκομεία κ.α.)
Στα σχολεία όλης της χώρας Επιβάλλεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά για εκπαιδευτικούς!!!! Είναι αδιανόητο, στη χώρα του Ήλιου, τα παιδιά μας να μην γίνουν οι ειδικοί στην Φωτοβολταϊκή Ενέργεια.
Σε νοσοκομεία, αντλιοστάσια και όπου αλλού οι καταναλώσεις είναι σε ετήσια βάση μεγαλύτερες από 50.000 KWh, η απόσβεση εάν η επένδυση γίνει μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως προγράμματα ΕΣΠΑ, γίνεται σε λιγότερο από 5 χρόνια!! Τέλος, αυτόνομα φωτιστικά συστήματα με φωτοβολταϊκά σε παραλίες, πλατείες και τουριστικού ενδιαφέροντος τοποθεσίες, είναι από τις επενδύσεις με πολλαπλά οφέλη, εκτός του οικονομικού.
Ευελπιστώ η χώρα να παραμείνει σε Ευρωπαϊκή πορεία. Αν όχι όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμμία απολύτως σημασία ως προς την εφαρμογή τους και το τραίνο της όποιας ανάπτυξης θα περάσει χωρίς να σταματήσει Ελλάδα.
Κωνσταντίνος Πρέντζας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.

http://hlektrologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου