Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ GAY PRIDE: 7 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΙ Ο ΆΝΘΙΜΟΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ GAY PRIDE: 7 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΝΕΙ Ο ΆΝΘΙΜΟΣ ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΥΣΕΒΕΙΣ ΠΙΣΤΟΙ).

ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΤΙΝΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ανεμίζουν οι πολύχρωμες σημαίες και γίνονται οι παρελάσεις υπερηφάνειας της ΛΟΑΤ κοινότητας. Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ακούγονται πιο δυνατά οι αντιδραστικές φωνές να κατακεραυνώνουν ομοφυλόφιλους, λεσβίες, αμφισεξουαλικούς/ -ές και τρανς άτομα στο όνομα του Θεού και της εκκλησίας. Για παράδειγμα, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης καλεί και πάλι φέτος τους πιστούς σε αγρυπνία διαμαρτυρίας ενάντια στις εκδηλώσεις του Gay Pride που θα λάβουν χώρα στην πόλη. Ας δούμε, λοιπόν, γιατί το να χρησιμοποιείται ο Θεός σαν όπλο μαζικής μεροληψίας, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού μόνο χριστιανικό δεν είναι:
 
1. Η ομοφυλοφιλία ΔΕΝ είναι αμαρτίαΟι αμαρτίες είναι πράξεις οι οποίες μας απομακρύνουν από τον Θεό και μας εμποδίζουν να αγαπήσουμε τον πλησίον μας όπως τον εαυτό μας. Ο εκφοβισμός είναι αμαρτία. Το να φερόμαστε με μίσος στους ανθρώπους είναι αμαρτία. Το να βάζουμε τον εαυτό μας στη θέση του Θεού και να κρίνουμε τους άλλους είναι αμαρτία. Το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος, όχι, δεν είναι αμαρτία.
 
2.  Το ευαγγέλιο ΔΕΝ αναφέρεται στην ομοφυλοφιλίαΣτο ευαγγέλιο αναφέρεται για όλους τους ανθρώπους: ‘ο Θεός σας αγαπά πέρα από όσο μπορείτε καν να φανταστείτε και σας καλεί να συμπορευτείτε με αγάπη μαζί Του και ο ένας με τον άλλο’. Ακόμη, εκεί αναφέρονται πάρα πολλά όσον αφορά το να προσφέρουμε στον ξένο, στους απόκληρους της ζωής και σε αυτούς που βρίσκονται σε ανάγκη, και να αγαπάμε – όχι να κατακρίνουμε – τον πλησίον μας.
 
 
3.  Η Βίβλος ΔΕΝ καταδικάζει την ομοφυλοφιλία. Όλα τα χωρία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης στα οποία αναφέρεται θεϊκή καταδίκη συγκεκριμένων σεξουαλικών πράξεων δεν έχουν να κάνουν σε τίποτε με το σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά με το πολιτισμικό πλαίσιο της εποχής και πρακτικές, όπως η πορνεία σε χώρους λατρείας ή ο ομαδικός βιασμός. Για να το θέσουμε διαφορετικά, το να χρησιμοποιεί κανείς τη Βίβλο ως εγχειρίδιο της ανθρώπινης σεξουαλικότητας έχει τόσο νόημα στον 21ο αιώνα όσο είχε τον 16ο αιώνα η χρήση της Βίβλου ως εγχειρίδιο αστρονομίας. Η εκκλησία έκανε λάθος τότε, όταν χρησιμοποίησε με λανθασμένο τρόπο τη Βίβλο για να καταδικάσει το Γαλιλαίο, και τώρα σφάλλει χρησιμοποιώντας τη Βίβλο για να καταδικάζει τα ΛΟΑΤ άτομα.
 
4.Ο Θεός ΔΕΝ απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους. Πρώτα απ’ όλα, η φύση του Θεού είναι η αγάπη και όχι η απέχθεια και το μίσος. Η ομοφοβία κάνει τους ανθρώπους να προβάλλουν στο Θεό τους δικούς τους φόβους και προκαταλήψεις. Ο Θεός δεν ενδιαφέρεται για το σεξουαλικό μας προσανατολισμό αλλά για το θεολογικό μας προσανατολισμό και αυτό που έχει σημασία δεν είναι το «ποιον αγαπάς» αλλά το «εάν αγαπάς».
 
5. Η ομοφυλοφιλία ΔΕΝ είναι επιλογήΟ Ιησούς δεν μίλησε για την ομοφυλοφιλία, είπε όμως πολλά για την κατάκριση και την υποκρισία. Ακόμη, ενώ δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των επιστημόνων για τους ακριβείς λόγους που ένα άτομο αναπτύσσει ετερόφυλο, αμφισεξουαλικό ή ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, η επιστημονική κοινότητα συντάσσεται στο ότι η ανθρώπινη σεξουαλικότητα είναι ένα συνεχές. Οπότε η «επιλογή» δεν αφορά στο να είναι κανείς ετερόφυλος, ομοφυλόφιλος ή οτιδήποτε άλλο, αλλά η «επιλογή» έχει να κάνει με το να χτίσουμε υγιείς σχέσεις και να αφήσουμε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.
 
6. Η διεμφυλικότητα ΔΕΝ είναι κάτι ανώμαλολάθοςπροβληματικό,αντιαισθητικό.Τα τρανς άτομα μπορούν και πρέπει να είναι λειτουργικά μέλη μιας κοινωνίας και όχι να τίθενται στο κοινωνικό περιθώριο επειδή δεν μπορούμε ίσως να τα καταλάβουμε.ΟΛΟΙ χωρούν στη ζωή και στην αγάπη. Τελεία.
.
7. Η προσευχή ΔΕΝ ‘διώχνει’ την ομοφυλοφιλία. Εάν χρειάζεται να διώξετε κάτι μέσω της προσευχής, τότε αυτό είναι η ομοφοβία.
 
Και κάτι τελευταίο:
Το Gay Pride δεν αφορά μόνο παρελάσεις και γιορτές. Έχει κυρίως να κάνει με την ορατότητα της ΛΟΑΤ κοινότητας στην ευρύτερη κοινωνία. Έχει να κάνει με τη διατήρηση της ελπίδας ότι τα πράγματα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται επειδή δεν λησμονούνται ούτε ο πόνος ούτε οι ζωές που έχουν χαθεί.
Το Gay Pride έρχεται να υπενθυμίσει το γεγονός ότι σε αρκετές χώρες το να είναι κανείς ομοφυλόφιλος είναι παράνομο και σε κάποιες τιμωρείται με θανατική ποινή, θυμίζοντας παράλληλα τις ομοφοβικές και τρανσφοβικές επιθέσεις που συμβαίνουν ακόμη στην Ελλάδα.
Κυρίως, έρχεται να τονίσει ότι οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες, οι αμφισεξουαλικοί/ -ές και οι τρανς δεν είναι σκιές που θα πρέπει να φοβάστε και να ξορκίζετε. Είναι πραγματικοί άνθρωποι, είναι μητέρες, πατέρες, γιοι, κόρες, συγγενείς, συνεργάτες, γείτονες και φίλοι σας.

πηγη http://www.kulturosupa.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου