Οικονομικές ενισχύσεις από 15% έως και 50% ανάλογα με την περιφέρεια μπορούν να έχουν μέσα από τον επενδυτικό νόμο, όσοι θελήσουν να ασχοληθούν επιχειρηματικά με την κατασκευή και λειτουργία θερμοκηπίου.
Ο ελάχιστος προϋπολογισμός των έργων που μπορούν να ενταχθούν πρέπει να είναι 100.000 ευρώ και χρηματοδοτούνται δαπάνες για την αγορά εξοπλισμού και μηχανημάτων, οι εργασίες κατασκευής κλπ.
Οι «Επαγγελματικές Ευκαιρίες» με τη βοήθεια του γενικού διευθυντή της εταιρείας συμβούλων PK Consulting Group Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου παρουσιάζουν έναν οδηγό για το πώς να κάνει κάποιος θερμοκήπιο, τι πρέπει να προσέξει στο έδαφος που θα κάνει την καλλιέργεια, τα μυστικά για την κατασκευή του θερμοκηπίου κ.λπ.
Στον νέο επενδυτικό νόμο 4146/2013 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν επενδυτικές προτάσεις που αφορούν την εκμετάλλευση θερμοκηπίων από γεωργικές επιχειρήσεις για την παραγωγή κηπευτικών, ανθέων, μανιταριών, πολλαπλασιαστικού υλικού, λοιπών ειδών δενδροκηπευτικής ή και βιολογικής καλλιέργειας οποιασδήποτε μορφής.
«Το θερμοκήπιο αποτελεί ένα εργαλείο παραγωγής τροφίμων και καλλωπιστικών φυτών, και στόχος του είναι η παραγωγή προϊόντων στην καλύτερη δυνατή ποιότητα και με το μικρότερο δυνατό κόστος», λέει ο κ. Παπαδόπουλος και εξηγεί: «Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει η θερμοκηπιακή εγκατάσταση να αξιοποιεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το κλίμα της περιοχής, με τον σωστό σχεδιασμό και τον σωστό εξοπλισμό».
Τοποθεσία για την εγκατάσταση
Η ιδανική τοποθεσία για την τοποθέτηση του θερμοκηπίου είναι αυτή που έχει υψηλή ηλιακή ακτινοβολία τον χειμώνα, μέτριες χειμερινές θερμοκρασίες, χαμηλή υγρασία, χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και εύκολη πρόσβαση στις αγορές. Η ύπαρξη καλής ποιότητας νερού είναι πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας.
Η διαθεσιμότητα κάποιας ανανεώσιμης πηγής ενέργειας στην περιοχή είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Η προσβασιμότητα του χώρου για τις απαιτούμενες προμήθειες και για τη μεταφορά των παραγομένων προϊόντων στην αγορά, με δρόμους που διευκολύνουν τις μεταφορές, καθώς και η δυνατότητα λήψης ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.
Αποφύγετε τα δέντρα ή κτίρια που βρίσκονται πολύ κοντά, από τη νότια, ανατολική και δυτική πλευρά του θερμοκηπίου, γιατί μπορούν να περιορίσουν τη φωτεινότητα του θερμοκηπίου. Η ύπαρξη ανεμοφράκτη από το βόρειο μέρος δεν δημιουργεί πρόβλημα και στα μικρής έκτασης θερμοκήπια βοηθά στη μείωση εξόδων θέρμανσης.
Τα μεγάλης έκτασης θερμοκήπια θα πρέπει να κατασκευάζονται σε επίπεδη έκταση με κλίση όχι μεγαλύτερη του 0,5%. Αν επιλεγεί η καλλιέργεια να γίνει στο έδαφος, το βαθύ στραγγιζόμενο αμμο-πηλώδες έδαφος είναι από τα καλύτερα. Υψηλή αλατότητα στο νερό μειώνει την παραγωγή και θα απαιτηθεί εξοπλισμός ανάστροφης ώσμωσης για τη βελτίωσή του. Μια δεξαμενή συλλογής του νερού της βροχής από την οροφή του θερμοκηπίου θα είναι πολύ χρήσιμη, γιατί προσφέρει πολύ καλής ποιότητας νερό. Οταν το έδαφος έχει υψηλή αλατότητα ή γενικά δεν είναι κατάλληλο για άλλους λόγους, επιλέγεται υδροπονική καλλιέργεια.
Η κατασκευή
Κατά την επιλογή του θερμοκηπίου, τρεις μείζονες παράγοντες πρέπει να ληφθούν υπόψη:
η αντοχή της κατασκευής στα φορτία
η διείσδυση της ηλιακής ακτινοβολίας στον χώρο του θερμοκηπίου και
το κόστος της κατασκευής.
Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στα φορτία του ανέμου (>120km/h) και το χιόνι (όταν το θερμοκήπιο θα θερμαίνεται, αντοχή >250N/m2). Η καλή θεμελίωση με σκυρόδεμα σε βάθος 80 εκατοστών είναι απαραίτητη. Η θεμελίωση γίνεται σε υπέδαφος που δεν έχει ανασκαλευτεί για τα τελευταία δύο χρόνια τουλάχιστον.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι άδειες που απαιτούνται για την υποβολή φακέλου
Οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις που χρειάζονται για να υποβάλει κάποιος φάκελο χρηματοδότησης στον επενδυτικό νόμο είναι:
1. Αδεια πολεοδομίας και υγειονομικής υπηρεσίας για επενδύσεις θερμοκηπίων όταν εγκαθίστανται εντός ορίων οικιστικών περιοχών.
2. Εγκριση τύπου θερμοκηπίου (στατική επάρκεια) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο νέος επενδυτικός νόμος αποτελεί μια ιδανική ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα στον αγροτικό χώρο και δημιουργεί τις ευκαιρίες εκείνες σε πλήθος νέων ανθρώπων που αναζητούν εναλλακτικό τρόπο ζωής και νέες επαγγελματικές ευκαιρίες. Σε συνδυασμό με τα προγράμματα LEADER και ΟΠΑΑΧ αποτελούν τους στυλοβάτες τις αγροτικής οικονομίας και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάκαμψης της υπαίθρου.
Ποιες είναι οι δαπάνες που χρηματοδοτούνται
Στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνονται:
Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων, ειδικών εγκαταστάσεων και λοιπού εξοπλισμού. Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση.
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή Συστημάτων Ολοκληρωμένης διαχείρισης για την προστασία και τη συνεχή βελτίωση του περιβάλλοντος, με εφαρμογή διεθνών προτύπων (συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης) που προβλέπουν την υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων πρόληψης της ρύπανσης, την εφαρμογή κανόνων και συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, τη δυνατότητα ανίχνευσης των επιβλαβών ουσιών σε κάθε στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας, τη λήψη μέτρων προστασίας των αγροτών από τη χρήση αγροχημικών.
Η αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων υπό προϋποθέσεις.
Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων συστημάτων αυτοματοποίησης διαδικασιών και μηχανοργάνωσης, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών αγοράς του αναγκαίου λογισμικού, καθώς και δαπανών εξοπλισμού για τη διασφάλιση του ηλεκτρονικού περιεχομένου.
Οι δαπάνες μελετών που αποσκοπούν στην εισαγωγή, ανάπτυξη και εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας, τεχνογνωσίας, σύγχρονων μεθόδων και βιομηχανικών σχεδίων των παραγόμενων προϊόντων.
Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων διακίνησης υλικών και προϊόντων εντός του χώρου της εντασσόμενης μονάδας. Η αγορά καινούργιων μεταφορικών μέσων μαζικής μεταφοράς προσωπικού. Η αγορά και εγκατάσταση καινούργιου σύγχρονου εξοπλισμού και η κατασκευή εγκαταστάσεων για τη χερσαία ή θαλάσσια διακίνηση υλικών και προϊόντων.
Η αγορά καινούργιων αυτοκινήτων ? ψυγείων ή άλλων διαμορφωμένων οχημάτων εξειδικευμένων χρήσεων, μόνο εφόσον αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της μονάδας, δικαιολογούνται από τις ανάγκες της μονάδας και καλύπτουν αποκλειστικά τις ανάγκες αυτές.
Η κατασκευή, επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιριακών, ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και οι δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
Οι δαπάνες μελετών για αγορές καινούργιου σύγχρονου εξοπλισμού εγκατάστασης και λειτουργίας των αναγκαίων υποδομών και διαδικασιών, καθώς και τα έξοδα πιστοποίησης των προϊόντων και των διαδικασιών διασφάλισης της ποιότητας, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πρότυπα από οργανισμούς διαπιστευμένους από τον αρμόδιο εθνικό φορέα.
Οι δαπάνες συμβούλων
Ποσοστά ενίσχυσης
Ολες οι παραπάνω κατηγορίες επενδύσεων επιχορηγούνται με ποσοστά που διαφέρουν ανά γεωγραφική περιοχή και μπορούν να φτάσουν μέχρι και το 50% σε κάποιες περιφέρειες. Ελάχιστος προϋπολογισμός υποβολής του έργου είναι τα 100.000 ευρώ.
Προτάσεις υποβάλλονται όλο τον χρόνο με εξαίρεση δυο μήνες τον χρόνο. Η δεύτερη περίοδος του 2013 λήγει στις 31-10-13.
Καλλιέργεια στο έδαφος και υδροπονία
O παραδοσιακός τρόπος καλλιέργειας λαχανοκομικών ειδών στο θερμοκήπιο είναι στο έδαφος. Το έδαφος πρέπει να στραγγίζεται καλά. Το έδαφος μπορεί να βελτιωθεί με την εφαρμογή άφθονων ποσοτήτων καλά χωνεμένης ζωικής κοπριάς ή καλά χωνεμένα οργανικά υπολείμματα φυτικής προέλευσης. Οι προσθήκες στο έδαφος εφαρμόζονται πριν από την απολύμανσή του. Τα εδάφη πρέπει να απολυμανθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν φυτευτούν. Η απολύμανση μπορεί να γίνει με ατμό. Η θερμοκρασία του εδάφους διατηρείται 82°C (σε βάθος 10 εκατοστά) για τουλάχιστον τέσσερις ώρες. Αποφύγετε το βαθύ όργωμα μετά από την απολύμανση για να αποτρέψετε την άνοδο μικροογανισμών από βαθύτερα στρώματα.
Μια εδαφική ανάλυση είναι πολύ χρήσιμη πριν από το φύτεμα, για να προσδιοριστεί το λίπασμα που πρέπει να προστεθεί πριν και μετά το φύτεμα ανάλογα με την καλλιέργεια. Ολα τα φωσφορούχα λιπάσματα και το μεγαλύτερο μέρος του καλίου καλό είναι να δοθούν στο έδαφος πριν από το φύτεμα και να ενσωματωθούν στο χώμα. Η άρδευση γίνεται με σταλάκτες.
Υδροπονική καλλιέργεια
Το θερμοκήπιο, όταν συνδυαστεί με υδροπονία, παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης όχι μόνον των παραγόντων που επηρεάζουν το εναέριο τμήμα του φυτού, αλλά και των παραγόντων που επηρεάζουν τη ρίζα των φυτών. Με αποτέλεσμα να αυξάνεται το μέγεθος της παραγωγής και να βελτιώνεται η ποιότητα των προϊόντων. Η υδροπονία είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη μέθοδος γεωργικής παραγωγής στην οποία δεν χρησιμοποιείται το φυσικό έδαφος. Η υδροπονική καλλιέργεια των λαχανικών θερμοκηπίου περιλαμβάνει την καλλιέργεια των φυτών μόνο σε θρεπτικά διαλύματα, καθώς και σε τεχνητά ή φυσικά πορώδη υποστρώματα όπως ο ορυκτοβάμβακας, ο περλίτης, η ελαφρόπετρα, η χαλαζιακή άμμος, το άχυρο κ.ά. Τα υποστρώματα τοποθετούνται σε σάκους, α.υλάκια, σκάφες, σωλήνες κ.λπ. και αρδεύονται με θρεπτικό διάλυμα. Με την υδροπονία δεν χρειάζεται να απολυμανθεί το έδαφος του θερμοκηπίου, γιατί αυτό απομονώνεται από την καλλιέργεια με πλαστικό φύλλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου