Λουκούμι για τους ξένους τα ελληνικά ακίνητα αφού μπορούν να τα αγοράσουν με τον μισό μισθό τους
Στα 20 λεπτά μέσα έλυσε την εξίσωση που ήθελε την Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια η Λαγκάρντ γυρίζοντάς μας ακόμη πιο πίσω και ο Χαρδούβελης λέει ότι δεν πρόκειται για διαζύγιο: «Το ονομάζω αλλαγή σχέσης. Θα είναι δίπλα μας ως παρατηρητής!!!» περιέγραψε με τον τρόπο του το φιάσκο ο υπουργός…
Έτσι, λοιπόν, συνεχίζουν το δούλεμα τα «φωτεινά» μυαλά που σχεδιάζουν τους φόρους στο υπουργείο Οικονομικών, ψάχνοντας να βρουν τι δεν έχουν φορολογήσει ακόμα!!!
Και τα πάνε καλά αφού έχουν σπάσει το ρεκόρ υπερφορολόγησης στα ακίνητα καθώς η Ελλάδα έχει την πιο βαριά φορολόγηση ακινήτων στον δυτικό κόσμο, γεγονός που, εκτός από την τεράστια οικονομική αφαίμαξη των ελληνικών νοικοκυριών, έχει συμβάλει και στην καταστροφή της οικοδομής και της κτηματαγοράς, σύμφωνα με τη μελέτη της εταιρείας ορκωτών εκτιμητών και συμβούλων ακίνητης περιουσίας GLP Values. Στη μελέτη τους εξέτασαν το ύψος των φόρων ακινήτων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες του ΟΑΣΑ.
Η σύγκριση γίνεται με το 2011, το έτος που ξεκίνησε η υπερφορολόγηση των ακινήτων. Όπως σημειώνει η GLP Values, η βαριά φορολογία στην κατοχή ακινήτων διέλυσε την οικοδομή αφού η επίπτωση των φόρων εκτυλίσσεται σε βάθος χρόνου, σε αντίθεση με την εφάπαξ καταβολή των φόρων μεταβίβασης, η επίδραση των οποίων απορροφάται από την κτηματαγορά.
Δώρα στους έχοντες
Τώρα βέβαια ετοιμάζουν ανατροπές στις μεταβιβάσεις ακινήτων με νομοθετική διάταξη που αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή. Η διάταξη αυτή – μη γελιέστε – γίνεται για όσους έχουν τα χρήματα να πάρουν τα σπίτια μας…
Βάσει της νέας νομοθετικής διάταξης, το «πόθεν έσχες» θα εφαρμόζεται όχι στην αντικειμενική αξία του ακινήτου, αλλά στην πραγματική τιμή πώλησης που θα αναγράφεται στο συμβόλαιο.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο αγοραστής και ο πωλητής θα μπορούν να συμφωνούν την τιμή, την οποία θα αναγράφουν στο συμβόλαιο σε επίπεδα ακόμη και πολύ χαμηλότερα από το πραγματικό τίμημα της μεταβίβασης.
Λογικό!!! Πρέπει να βρεθούν τρόποι να εμφανιστεί το χρήμα νόμιμα – αγοράζεις σήμερα, πουλάς αύριο, επανακαταθέτεις…
Ο δρόμος λοιπόν της καταστροφής της περιουσίας των Ελλήνων είναι έτοιμος. Οι τιμές των ακινήτων βέβαια είναι στο ναδίρ . Μπορεί πλέον ένας Γερμανός να αγοράσει το σπίτι σου με το πιο χαμηλό εφάπαξ του και φυσικά να το επιπλώσει!!!
Σαν λουκούμι είναι πλέον τα ακίνητα στην Ελλάδα για τους ξένους. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, τους προσεγγίζουν μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία και σύμβουλοι ακινήτων στην Ελλάδα και τους ζητούν ακίνητα. Το σκεπτικό τους είναι ότι θα μπορούσαν να επενδύσουν και να κερδίσουν μελλοντικά, καθώς οι περισσότεροι ενδιαφέρονται για τις αποδόσεις που προσφέρουν. Με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν καταρρεύσει, οι ξένοι ζητούν να αγοράσουν τα «σκοτωμένα» ακίνητα ποντάροντας σε μελλοντική ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς.
Μάλιστα, η χώρα βρίσκεται και στη λίστα με τις 10 πιο ελκυστικές χώρες για αγοραστές ακινήτων, σύμφωνα με ανάλυση της Omniture Discover και στοιχεία της διαδικτυακής πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων Realtor.com. Η κατακόρυφη πτώση των τιμών έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον Αμερικανών δυνητικών αγοραστών, ενώ αποδίδεται και στην ελκυστικότερη αποτίμηση λόγω της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ και σε μικρότερο βαθμό στις παροχές που συνοδεύουν πλέον τις ξένες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα όπως η χορήγηση visa για συναλλαγές άνω των 250 χιλιάδων ευρώ.
Την ίδια ώρα, επιθετικές κινήσεις κάνουν και μεγάλοι ξένοι παίκτες, Άραβες, Κινέζοι και Ρώσοι επενδυτές. Πολλοί εξ αυτών είναι σημαντικοί θεσμικοί επενδυτές που τοποθετούνται μακροπρόθεσμα και περιμένουν την «ανάσταση» της ελληνικής αγοράς ακινήτων, αλλά και τα έργα υποδομών και τουρισμού που θα αλλάξουν την εικόνα της χώρας την επόμενη δεκαετία.
Έτσι όμορφα και ωραία παίρνουν περιουσίες για ένα κομμάτι ψωμί… Την ώρα που οι βουλευτές μας λένε ότι κακώς επενδύαμε εμείς τα λεφτά σε σπίτια!!!
Αγορά ακινήτων πλέον δεν υπάρχει. Πλήρης κατάρρευση και καταστροφή. Και όμως, ο Στουρναρας παρουσιάσει αυτό το ξεκάθαρο στοιχείο μνημονιακής λαίλαπας λέγοντας ότι «νέα υποχώρηση των τιμών στα ακίνητα γύρω στο 7% προβλέπει η Τράπεζα της Ελλάδος», επιβεβαιώνοντας το σενάριο ότι ο ρυθμός της πτώσης έχει «φρενάρει», ωστόσο διατηρείται το αρνητικό πρόσημο.
Την ίδια ώρα, αύξηση στις επισφάλειες διαπιστώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, εκτιμώντας ότι η πορεία των ελληνικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (RMBS) παραμένει υπό έντονη μεταβλητότητα.
Συμφώνα με τη νέα, ειδική έκθεσή του, οι επιδόσεις των ελληνικών τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων (residential mortgage-backed securities - RMBS) συνέχισαν να επιδεινώνονται και τον Ιούνιο του 2014 και η πτώση αποδίδεται στην έλλειψη ρευστότητας.
Μάλιστα ο οίκος επισημαίνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν για την ελληνική στεγαστική αγορά, δεδομένης της συνεχιζόμενης απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Το θέμα είναι σοβαρό, η πτώση των τιμών στην Ελλάδα (-39,3%) είναι η 2η μεγαλύτερη από τις 19 χώρες όπου οι τιμές υποχωρούν – από τις 32 χώρες που εξετάζονται –, σύμφωνα με την ετήσια έκδοση του ΟΟΣΑ «Economic Outlook».
Πρώτη σε πτώση καταγράφεται η Ιρλανδία, με συνολική πτώση 44,4%. Πλην όμως, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας η πτώση συνεχίζεται και κατά το 2014, στην Ιρλανδία η τάση έχει ήδη, από το β’ εξάμηνο του 2013, αναστραφεί.
Παράλληλα στις αρχές του 2013 και ενώ οι τιμές των ακινήτων κατέρρεαν (σε μία αγορά που ούτως ή άλλως είναι «παγωμένη» και όπου σημειώνονται ελάχιστες αγοραπωλησίες), το υπουργείο Οικονομικών, δείχνοντας να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει, κυκλοφορούσε φήμες ότι, το καλοκαίρι του 2013, θα... αναπροσαρμόζονταν ανοδικά οι αντικειμενικές αξίες. Οι έντονες αντιδράσεις ματαίωσαν αυτήν την παράλογη ιδέα.
Όμως το πρόβλημα των αντικειμενικών τιμών επανήλθε με ένταση στην επικαιρότητα λόγω του ΕΝΦΙΑ, της εξαιρετικά υψηλής φορολόγησης που αυτός επιφέρει (σε μία φάση που τα εισοδήματα και οι οικονομίες των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί), αλλά και των παιδαριωδών λαθών και παλινωδιών των κυβερνητικών οργάνων και της κυβερνητικής παράταξης γενικότερα.
Όσο - όσο
Σήμερα γεγονός πλέον είναι ότι όσο - όσο πουλάνε οι Έλληνες την ακίνητη περιουσία τους για να πληρώσουν υποχρεώσεις, να αποφύγουν τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τον κίνδυνο μεγαλύτερης μείωσης των τιμών.
Διαμερίσματα που δεν βρίσκουν ενοικιαστή, σπίτια στην επαρχία τα οποία δεν κατοικούνται καθώς ανήκουν σε κατοίκους που διαμένουν στην πόλη και καταστήματα ή γραφεία που δεν προσφέρουν ούτε ένα ευρώ στους ιδιοκτήτες τους παρά μόνο κόστος, βρίσκονται πρώτα στη λίστα των εκποιήσεων.
Η υπερφορολόγηση των ακινήτων, με τελευταίο χτύπημα την επιβολή του ΕΝΦΙΑ, πυροδότησε ανησυχία στην αγορά και νέο κύμα πωλήσεων ειδικά από τον Σεπτέμβριο και μετά.
Από τα Λιόσια έως και τη Βούλα, πωλούνται ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές. Νεόκτιστη μεζονέτα 150 τ.μ., ρετιρέ, με πισίνα, κλειστό πάρκινγκ, πουλήθηκε 300.000 ευρώ.
Στην Πεύκη τα νεόκτιστα διαμερίσματα το 2010 άξιζαν 3.000 ευρώ / τ.μ. και μάλιστα ακατέβατα. Σήμερα η αξία των ίδιων διαμερισμάτων δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ / τ.μ.
Υπάρχουν επίσης και τα παραδείγματα νεόκτιστων πολυκατοικιών (του 2011) στις οποίες η πώληση του συνόλου των διαμερισμάτων ολοκληρώθηκε σταδιακά στις αρχές του 2014.
Kυβέρνηση και τρόικα συμφώνησαν για το ξεπούλημα των σπιτιών μας
Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι συμφώνησαν για το επίπεδο από το οποίο θα ξεκινά ο πλειστηριασμός για τα ακίνητα αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθείται εφόσον εμφανίζεται περιορισμένο ενδιαφέρον.
Στην τελευταία συνάντηση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά και αρκετά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων, με την επάνοδο της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.
Η διαδικασία που συμφωνήθηκε, προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια, και υπό προϋποθέσεις, η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό, ενώ για το θέμα θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, και μετά να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Κατά το «παζάρι» που προηγήθηκε της συμφωνίας, η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που, όπως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.
Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη κατεύθυνση αυτήν, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016.
Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται ότι συμφώνησαν για το επίπεδο από το οποίο θα ξεκινά ο πλειστηριασμός για τα ακίνητα αλλά και για τη διαδικασία που θα ακολουθείται εφόσον εμφανίζεται περιορισμένο ενδιαφέρον.
Στην τελευταία συνάντηση του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε κυβέρνηση και τρόικα επιτεύχθηκε συμφωνία στο θέμα των πλειστηριασμών ακινήτων, ενώ, όπως έγινε γνωστό, υπήρξαν συγκλίσεις, αλλά και αρκετά ανοιχτά θέματα, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων, με την επάνοδο της τρόικας στις αρχές Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για τους πλειστηριασμούς των ακινήτων η τιμή εκκίνησης θα είναι τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας.
Η διαδικασία που συμφωνήθηκε, προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας, ενώ στη συνέχεια, και υπό προϋποθέσεις, η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό, ενώ για το θέμα θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης, και μετά να αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Κατά το «παζάρι» που προηγήθηκε της συμφωνίας, η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που, όπως τονίστηκε από ελληνικής πλευράς, στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.
Ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι το μεγάλο πρόβλημα στην αγορά ακινήτων σήμερα, μετά την κάθετη πτώση της, είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς. Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στη κατεύθυνση αυτήν, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016.
ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου