Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Το ΥΠΑΠΕΝ διπλασιάζει τα beach bar σε προστατευόμενες περιοχές!

Παρέμβαση της «Οικολογίας –Αλληλεγγύης» προς τον υφυπουργό Γ. Τσιρώνη
Ο υφυπουργός ΠΑΠΕΝ Γ. Τσιρώνης με απόφασή του έδωσε άδεια για 20 θέσεις beach bar και καντίνες στην περιοχή του Αγίου Μάμα Χαλκιδικής, η οποία είναι ενταγμένη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000 ενώ, μάλιστα, οι προκάτοχοί του έδιναν άδεια για 10 θέσεις!

Είναι γνωστοί οι αγώνες περιβαλλοντικών οργανώσεων, όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η Καλλιστώ και η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης για την προστασία και τη σωστή διαχείριση της περιοχής. Μετά, μάλιστα από τις καταγγελίες της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης», στις 29/8/2012 ο Δήμος Προποντίδας είχε βρει τους αυθαιρετούντες και τους κάλεσε να πληρώσουν πρόστιμα από 1500-36.000€ και να απομακρύνουν τις κατασκευές τους γιατί θα κατεδαφιστούν.
Οι δραστηριότητες εγκατάστασης beach bar στον Άγιο Μάμα υποβαθμίζουν το οικοσύστημα, με καταστροφή της βλάστησης και των θέσεων φωλεοποίησης προστατευόμενων ειδών πτηνών (το καλοκαίρι 2012 καταστράφηκε ολοσχερώς η αποικία του Νεροχελίδονου Glareola pratincola, ενός από τα δύο είδη για τα οποία η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA 2000), αλλοίωση του τοπίου, δημιουργία χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων και νέων οδών προσέγγισης μέσα στις αμμοθίνες, καθώς κι ανεξέλεγκτη κίνηση μηχανοκίνητων οχημάτων πάνω στις αμμοθίνες.
Το θέμα έφτασε μέχρι την ευρωβουλή, όταν οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσανδύο σχετικές ερωτήσεις το 2012 και το 2013. Ο τότε Επίτροπος Περιβάλλοντος είχε δηλώσει ότι «Η περιοχή υπόκειται στις διατάξεις προστασίας και διαχείρισης του άρθρου 6 της οδηγίας για τους οικοτόπους, οι οποίες επιβάλλουν ιδίως τη λήψη μέτρων από τις ελληνικές αρχές για να αποφευχθεί η υποβάθμισή της και να εξασφαλιστεί ότι τυχόν νέα σχέδια ή έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις αξιολογούνται ορθά και εγκρίνονται μόνον εάν δεν επηρεάζουν την ακεραιότητα της περιοχής». Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές συνέχισαν στο ίδιο μοτίβο.
Ο Μ. Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πιστεύαμε ότι η νέα κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ θα ακολουθούσε μια πολιτική προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 από τις ανεξέλεγκτες αυθαιρεσίες των beach bars. Είναι οδυνηρή για μας η διάψευση και θα κάνουμε παρέμβαση στον υφυπουργό ώστε να καταλάβει ότι καταπατείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην περιοχή, τώρα και με τις αποφάσεις του».

πηγη http://eco-solidarity.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου