Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

23ο Ποντιακό Πανηγύρι: τιμή στην παράδοση του Πόντου (Φωτορεπορτάζ)


Με μουσική, χορό και τραγούδι πραγματοποιήθηκε το διήμερο 21 και 22 Αυγούστου το 23ο Ποντιακό Παραδοσιακό Πανηγύρι που διοργανώσε ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης «Παναγία Σουμελά».
Οι επίφοβες καιρικές συνθήκες και το ενδεχόμενο βροχής δεν πτόησαν τους Πιεριείς που κατέκλυσαν το χώρο μπροστά από τη στέγη του Συλλόγου, στον Πέλεκα.

Η πρώτη βραδιά περιλάμβανε άφθονο ποντιακό τραγούδι από το Γιάννη Κουρτίδη, τον οποίο συνόδευαν μουσικοί - μέλη του Συλλόγου, αλλά και δημοτικό πρόγραμμα. Τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, αλλά και δημοτικούς χορούς απ’ όλη την Ελλάδα κερδίζοντας το χειροκρότημα του κόσμου.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της βραδιάς βραβεύτηκαν τα τρία παιδιά της οικογένειας Κουνατίδη, που είναι μέλη των χορευτικών τμημάτων και των τμημάτων εκμάθησης παραδοσιακών οργάνων στο Σύλλογο.
Ακολούθησε το «κυρίως» μέρος του πανηγυριού, με τον κόσμο να συμμετέχει χορεύοντας ασταμάτητα μέχρι πρωίας.
Το 23ο Ποντιακό Πανηγύρι συνεχίστηκε και το Σάββατο με τον Δημήτρη Καρασαββίδη να δίνει το έναυσμα για το παραδοσιακό γλέντι και τους Κώστα Κασιμίδη, Χρήστο Ιωαννίδη, Γιώργο Αμπερίδη, Τάσο Ιμιρτζίδη και Γιώργο Φωτιάδη να δίνουν στο κόσμο κέφι και χαρά ωστέ να διασκεδάσουν μέχρι και τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Επίπλέον, έδωσαν το παρόν με την εμφάνιση τους τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου "Παναγία Σουμελά" και του Συλλόγου Κρητών Πιερίας "Οι Σταυραετοί", που παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου και της Κρήτης αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της βραδιάς τιμήθηκε και ο κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος διετέλεσε επί πολλά έτη πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών και βραβεύτηκε για τη σπουδαία προσφορά του στον πολιτισμό του τόπου μας.
Επίσης, μέσα στη διάρκεια του διημέρου πανηγηριού υπήρχαν παράλληλες εκθέσεις. Από τους φιλοξενούμενους φορείς, ο σύλλογος Καρκινοπαθών Πιερίας "Αγία Αικατερίνη" παρουσίασε χειροτεχνίες και παραδοσιακές κατασκευές, τα Κέντρα Ημέρας, "4 ΕΠΟΧΕΣ", "Σπίτι των Μουσών" και "Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών" του Κ.Ψ.Υ - Μ.Ψ.Α του Γ.Ν. Κατερίνης, έδειξαν στο κοινό έργα τέχνης και καλλιτεχνικές κατασκευές. Ακόμα, κυρίες του Ι.Ν. Τίμιου Σταυρού Κατερίνης παρουσίασαν καλλιτεχνικά δημιουργήματα με στόχο  την ενίσχυση της αποπεράτωσης του Ναού.
Επιπλέον, ο κόσμος που παρεύρθηκε αυτό το διήμερο στο ποντιακό παραδοσιακό πανηγήρι είχε την δυνατότητα να δει από κοντά μέσα από τα τμήματα του συλλόγου εκθέσεις όπως:
φωτογραφίες μνήμης και χρέους στον ιστορικό τόπο, φωτογραφίες με θέμα: "Κατερίνη - Μεταπολεμικές Δεκαετίες", παραραδοσιακά - αναμνηστικά ποντιακά είδη και αντικείμενα, χειροποιήτα κοσμήματα κυριών του Συλλόγου αλλά και το ποντιακό - προσφυγικό βιβλίο της εφορείας βιβλιοθήκης.
Είναι σίγουρο πλέον και διαχρονικά, ότι ο Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "Παναγία  Σουμελά", εκτός από το υπέροχο ποντιακό παραδοσιακό πανηγήρι που δίνει στο κόσμο την ευκαιρία να γλεντήσει με τη ψυχή του και να ξεφύγει λίγο από τα καθημερινά του προβλήματα, προσφέρει μορφωτικές και πολιτιστικές γνώσεις για όλες τις ηλικίες.
Εν κατακλείδει, ο Ποντιακός Σύλλογος δείχνοντας για ακόμη μια φορά το κοινωνικό του πρόσωπο διοργανώνει τη Κυριακή 4 Οκτωβρίου την εθελοντική αιμοδοσία στη πολιτιστική του στέγη.


Πηγή: Ολύμπιο Βήμαhttp://www.olympiobima.gr/23o-pontiako-panigyri-timi-stin-paradosi-toy-pontoy-fotoreportaz


http://www.olympiobima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου