Δευτέρα 24 Αυγούστου 2015

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


botiliarismaΣε εργοτάξιο μετατρέπεται από τον επόμενο μήνα η περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης, καθώς η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θέτει σε εφαρμογή το σχεδιασμό της για την εκτεταμένη συντήρηση του οδοστρώματος. Το ίδιο διάστημα προγραμματίζονται ακόμη δύο έργα, η αποκατάσταση του δικτύου στη νέα εθνική οδό Κιλκίς-Θεσσαλονίκης και στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Χαλκηδόνας, με τον προϋπολογισμό και των τριών παρεμβάσεων να ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίες στην περιφερειακή οδό, ύψους 6 εκατ. ευρώ, πρόκειται να αρχίσουν αμέσως μετά τον έλεγχο νομιμότητας από την αποκεντρωμένη διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης. Στόχος είναι να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια, καθώς σύμφωνα με τις επισημάνσεις των τεχνικών υπηρεσιών της ΠΚΜ ο δρόμος έχει παγίδες ακόμη και στο τμήμα που έχει αναβαθμιστεί και παραδοθεί το 2005. Σύμφωνα με το σχεδιασμό των υπηρεσιών οι εργασίες προγραμματίζεται να γίνουν από τον ισόπεδο κόμβο ΕΟ1 Αθήνα-Θεσσαλονίκη έως τον κόμβο ΕΟ67 Θεσσαλονίκη-αεροδρόμιο “Μακεδονία” Κ13.
Όπως ανέφερε στη “Μ” ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Στάθης Αβραμίδης, οι δημοπρασίες όλων των έργων έχουν ολοκληρωθεί, έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι εργολάβοι, ωστόσο χωρίς την έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση δεν μπορούν να υπογραφούν οι συμβάσεις. Ήδη, όπως είπε, οι προσφορές των ενδιαφερόμενων κατασκευαστικών εταιρειών κατατέθηκαν στις 17 Μαρτίου. Το έργο εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως έχει επισημάνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η διοίκηση της ΠΚΜ έπειτα από πολλές προσπάθειες κατόρθωσε να διασφαλίσει χρηματοδότηση 6 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση του δρόμου από τον κόμβο της Λαχαναγοράς (στη συμβολή με τον άξονα ΠΑΘΕ) μέχρι τον κόμβο του νοσοκομείου “Άγιος Παύλος”, ενώ προγραμματίζει και άλλα τέτοια έργα σε κομβικούς δρόμους των υπόλοιπων περιφερειακών ενοτήτων.
“Η εκτεταμένη συντήρηση σε μία από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες, ζωτικής σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, ήταν ένα στοίχημα για τη διοίκηση της ΠΚΜ, καθώς τα τελευταία τουλάχιστον επτά χρόνια δεν υπήρξε ανάλογη παρέμβαση, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν σημαντικά προβλήματα στην κατάσταση του οδοστρώματος”, τόνισε ο περιφερειάρχης. Ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι θα επισπευσθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε το ταχύτερο να αρχίσουν οι εργασίες και σύντομα η περιφερειακή να αποκτήσει ασφαλή ασφαλτοτάπητα.
Τρύπες και μπαλώματα στο δρόμο
Ήδη, όπως ανακοίνωσαν οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας, ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των βλαβών σε τμήματα του διαχωριστικού στηθαίου ασφαλείας στην περιφερειακή οδό, αποκαθίστανται σταδιακά τα προβλήματα στον ηλεκτροφωτισμό, ενώ έχει διασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ για ενδεχόμενα έκτακτα προβλήματα. Με τη νέα αυτή εργολαβία αναμένεται να γίνει η μεγαλύτερη συντήρηση των τελευταίων ετών στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης.
Βασικός στόχος του έργου είναι η αποκατάσταση του ασφαλτοτάπητα, που σύμφωνα με τις εκθέσεις των τεχνικών υπηρεσιών εμφανίζει σημαντικές φθορές σε πολλά σημεία. Επίσης στο πλαίσιο των εργασιών θα γίνει επανέλεγχος και αποκατάσταση των προβλημάτων στο διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας και κάλυψη όλων των αναγκών συντήρησής του (διαγραμμίσεις, φθορές σε πινακίδες σήμανσης, κοπή χόρτων κ.λπ.).
Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Στ. Αβραμίδη το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων. “Προχωράμε με αμείωτο ρυθμό σε όλα τα έργα υποδομής που έχουν προγραμματιστεί και υπάρχει απαίτηση από τους πολίτες, όπως η αποκατάσταση της περιφερειακής οδού, ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες για την ένταξη νέων έργων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας”, επισήμανε ο κ. Αβραμίδης, προσθέτοντας ότι δίνεται βαρύτητα στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας σε όλο το δίκτυο της περιφέρειας.
Σε εξέλιξη εργασίες αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες αποκατάστασης του ηλεκτροφωτισμού σε όλο το μήκος της περιφερειακής οδού, που λόγω των αλλεπάλληλων κρουσμάτων κλοπών καλωδίων χαλκού ήταν για μήνες βυθισμένη στο σκοτάδι. Πλέον ο εξοπλισμός αντικαθίσταται από αλουμίνιο, υλικό το οποίο δεν έχει κέρδος για τους επιτήδειους που λυμαίνονται τη δημόσια περιουσία.
Τα συνεργεία του ανάδοχου εργολάβου με την επίβλεψη των υπηρεσιών υποδομών και δικτύων της ΠΚΜ άρχισαν τις εργασίες από την περασμένη άνοιξη, προκειμένου σταδιακά να αποκατασταθούν οι ζημίες και να φωτιστεί το σύνολο του δρόμου. Σύμφωνα με τον Στ. Αβραμίδη το κόστος του έργου ανέρχεται σε 500.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες εκτελούνται από το ύψος του κόμβου Κ16 μέχρι και το ύψος του αεροδρομίου “Μακεδονία”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου