Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Ο αοίδιμος Μητροπολίτης Βαρνάβας: 30 χρόνια μετά την εκδημία του

Του Ανέστη Ι. Κοκκινίδη (ΜΑ in Geography Education)*
Έκλεισαν κιόλας 30 χρόνια από την εκδημία του αοιδίμου Μητροπολίτη Κίτρους και Κατερίνης Βαρνάβα στις 19 Αυγούστου. Ενός ξεχωριστού ιεράρχη και θρησκευτικού και πνευματικού ταγού, όχι μόνο για την Πιερία μας αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα,
καθώς η ακτινοβολία του και το κύρος του είχαν ξεπεράσει τα όρια του νομού μας και συνετέλεσε τα μέγιστα στη συνδιαμόρφωση του εκκλησιαστικού λόγου στα δημόσια δρώμενα.
Ο κατά κόσμον Νικόλαος Τζωρτζάτος (κεφαλονίτικης καταγωγής) ήρθε στον κόσμο το 1918 στην Πάτρα. Τα παιδικά του χρόνια συνδέθηκαν με το ναό στη συνοικία της Παναγίας Αλεξιώτισσας στην Πάτρα, όπου έλαβε μέρος και σε συναντήσεις αργότερα, ως φοιτητής. Η οικονομική του κατάσταση δεν τον απέτρεψε από το να εγγραφεί στη Νομική Σχολή. Πήρε πιστοποιητικό απορίας από το εκκλησιαστικό συμβούλιο και εγγράφηκε δωρεάν. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έπειτα ήταν διδάκτωρ και υφηγητής της σχολής εκείνης.
Ο Πόλεμος του 1940 τον βρίσκει στις επάλξεις, καθώς επιστρατεύεται ως στρατιωτικός ιερέας, όπως και πολλούς άλλους την ίδια περίοδο.
Το 1950 ορίστηκε πρώτος Διευθυντής του πρώτου θεολογικού κολλεγίου και οικοτροφείου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Το 1954 εκλέχθηκε Μητροπολίτης (από το 1977 Κίτρους και Κατερίνης) και παρέμεινε ως το θάνατό του στη συμπρωτεύουσα, το 1985.
Τον Μάιο του 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ και ήταν ο πρώτος κληρικός της Εκκλησίας της Ελλάδας στον οποίο απονεμήθηκε η εν λόγω διάκριση. Το 1982 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Η διδασκαλία του ξεπέρασε τα ελληνικά σύνορα, καθώς ο Βαρνάβας δίδαξε στην Ορθόδοξη Σχολή του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Επίσης, τιμήθηκε ως επίτιμος διδάκτορας και από θεολογικές σχολές στην Ευρώπη. Παράλληλα έγινε πρεσβευτής της Ελλαδικής Εκκλησίας στο εξωτερικό, μετέχοντας σε διασκέψεις.
Το συγγραφικό του έργο συμπεριλαμβάνει και μεταφράσεις Βρετανών και Γάλλων εκκλησιαστικών συγγραφέων.
Δέκα χρόνια μετά το θάνατό του εγκαινιάστηκε από τον διάδοχό του, Μητροπολίτη Αγαθόνικο, η βιβλιοθήκη που φέρει το όνομά του ("Βαρνάβειος Βιβλιοθήκη"), αναγνωρισμένη από το Κράτος ως ΝΠΔΔ και περιέχει περισσότερα από 8.000 βιβλία και περιοδικά ποικίλου περιεχομένου. Διευθυντής της σήμερα είναι ο βυζαντινολόγος Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης. Ανάμεσα στους θησαυρούς, αξίζει να σημειωθεί ότι περιλαμβάνεται και το περιοδικό Ορθόδοξος Επιστασία (1955-84), όπου περιέχεται και ένα χρονικό με τη δράση του Μητροπολίτη Βαρνάβα. Το πνευματικό αυτό ίδρυμα αποτελεί θησαυρό πηγών για την ιστορία και όχι μόνο της Μητρόπολής μας και είναι πλούσιο σε ποιμαντικά, εκκλησιαστικά, λογοτεχνικά και εγκυκλοπαιδικά βιβλία.
Πηγές:
- "Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας: Ο νομομαθής, Εφημερίδα "Πελοπόννησος", 31-3-2015.
- "Στη μνήμη ανδρών επιφανών", Αντίλογος Πιερίας, 14-3-2014.
*Ο Ανέστης Ι. Κοκκινίδης είναι εκπαιδευτικός, ερευνητής και συγγραφέας
Στη φωτογραφία το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Ολύμπιο Βήμα” στις 20/8/1985 αναγγέλλει το θλιβερό γεγονός της απώλειας του Μητροπολίτη Βαρνάβα

ΠΗΓΗ http://olympiobima.gr/

Πηγή: Ολύμπιο Βήμαhttp://olympiobima.gr/o-aoidimos-mitropolitis-varnavas-30-hronia-meta-tin-ekdimia-toy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου