Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Υπάρχει πραγματική συνεισφορά της ELDORALDO GOLD στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ?



Συχνά προβάλλεται ως επιχείρημα ότι οι εταιρείες εξόρυξης δημιουργούν φορολογικά έσοδα και θέσεις εργασίας. Αλλά συμβαίνει αυτό;

Η καναδική μεταλλευτική Eldorado Gold σχεδιάζει φαραωνικά έργα στη Χαλκιδική. Όμως, η απευθείας μητρική της εταιρεία έχει ως έδρα μια ταχυδρομική θυρίδα στην Ολλανδία. Το ερευνητικό κέντρο SOMO, στο Άμστερνταμ, ερεύνησε πιθανές φοροαποφυγές εκ μέρους της Eldorado Gold και τυχόν επιδοτήσεις της από το ελληνικό κράτος. Τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένες σε άλλα μέρη του κόσμου. Στη Ζάμπια, ακτιβιστές αποκάλυψαν ότι μόνο δύο από τις οκτώ πολυεθνικές μεταλλευτικές έχουν δηλώσει κέρδη εδώ και χρόνια.
Ποιός επωφελείται και ποιός χάνει από τις εξορύξεις στην Ελλάδα; Η Eldorado φαίνεται να είναι ένα κλασικό παράδειγμα του πώς ο ιδιωτικός τομέας κερδίζει, ενώ το δημόσιο συμφέρον πλήττεται από το υφιστάμενο πλαίσιο φορολογίας και επενδύσεων. Η έρευνα της SOMO δείχνει ότι τα κέρδη της Eldorado Gold μεταφέρονται εκτός Ελλάδας, πιθανότατα στα Μπαρμπέιντος. Η έκθεση εξετάζει επίσης την επίπτωση της Eldorado Gold στα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Έχουν ληφθεί υπ'όψη τόσο οι άμεσες παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων, όπως η καταστολή από την αστυνομία, όσο και οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Τα πρώτα ευρήματα της έκθεσης της SOMO, με τίτλο Eldorado Gold: Ο ρόλος ολλανδικών εταιρειών - ταχυδρομικών θυρίδων στην φοροαποφυγή και παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Ελλάδα, θα παρουσιαστούν σε διεθνή  συνάντηση στη Θεσσαλονίκη τη 1η Νοέμβρη στο Δημαρχείο της πόλης. 
Οι ομιλητές θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν με το ακροατήριο διάφορα στοιχεία της έκθεσης. Μετά από μια παρουσίαση των βασικών προκαταρκτικών συμπερασμάτων, ο Jamie Kneen από Mining Watch Καναδά θα αναφερθεί στις Καναδικές μεταλλευτικές εταιρείες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ ο Patrick Kryticous Nshindano από την ActionAid Ζάμπια θα κάνει μια παρουσίαση σχετικά με τις επιπτώσεις της μεταλλευτικής βιομηχανίας και την απουσία οικονομικής συνεισφοράς της στις χώρες του Νότου. Το απόγευμα θα γίνουν εργαστήρια σχετικά με τη δημόσια απώλεια από την εξορυκτική βιομηχανία, τις μεθόδους αντίστασης στα μεγάλης κλίμακας μεταλλευτικά έργα και τη χρήση της έρευνας για την καταπολέμηση των εταιρικών παραβάσεων. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την συνδιοργάνωση του Ολλανδικού Κέντρου Έρευνας για τις Πολυεθνικές (SOMO) και του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων (antigoldgr.org) και με την υποστήριξη του SOSTE TO NERO.

πηγη http://www.alterthess.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου